Napi egymillió forintot keres a legjobban fizetett politikus

Hírek2017. dec. 16.Növekedés.hu

A legtranszparensebb, a korrupciót inkább csak hírből ismerő országokban keresnek a legjobban a politikusok. Szingapúr, Hongkong és az angolszász világ ebben verhetetlen, legyen szó akár államelnöki, vagy éppen kormányfői bérekről. Több listát is készítenek a világ vezető lapjai. Minden lista egy kicsit máshogyan néz ki. Nem a vezetők bérei változnak, csak nem mindegy, hogy ki, milyen juttatásokat vesz bele az összesítésbe. Ahogyan az sem, hogy az egyes devizákat melyik nap, milyen árfolyamán hasonlítják össze. Ám a lényeges pontokban nincsenek különbségek.

Gazdag és transzparens

A világ legmagasabb politikusi fizetéseit gazdag, viszonylag transzparens országok adják. Két városállam (Szingapúr és Hongkong) az éllovas, de magas bért ad a vezetőinek sok angolszász (Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Dél-Afrika) és sok gazdag európai állam (Svájc, Ausztria, Belgium, északi országok) is. A szegényebb ázsiai, afrikai országok jócskán le vannak maradva, még akkor is, ha a valóságban egyes afrikai országok vezetői szerény fizetésük ellenére szép lassan dollármilliárdos magánszámlákat hizlalnak fel a genfi bankjaikban. De ez egy másik történet.

A toronymagas első: Szingapúr

A politikusi fizetések közül egy óriási javadalmazás egészen elképesztően kiemelkedik. Li Hszien Lung, Szingapúr miniszterelnöke, egy másik Li, a legendás államalapító fia, évente 1,7 millió dollárt, vagyis 450 millió forintot keres. Ha kicsit játszunk a számokkal, kiderül, hogy Lí naponta is több mint egymillió forintot keres, az órabére 51 ezer forint, amely menő tanácsadói óradíjnak számít, és neki akkor is jár, ha éppen alszik. Szingapúr ezzel nominálisan is világelső, hát még lakosságarányosan (hiszen kevesebben, mint hatmillióan laknak csak a városállamban). Lí amúgy „nagy játékos”, Donald Trumppal is szokott találkozni, szeret közvetíteni Kína és az Egyesült Államok között, Nemrég egy sajtóeseményen meg is kérdezték a szingapúri miniszterelnököt, hogy milyen érzés a legjobban kereső politikai vezetőnek lenni, mire ő elmagyarázta, hogy ő valóban örül a magas kereseti lehetőségeknek a szingapúri politikában, „Ez egyfajta játékteret ad ahhoz, hogy az ország számára legfontosabb döntésekben valóban a legjobbakra támaszkodhassunk.” – mondta.

Évi 350-500 ezer dollár

A következő kategóriába a 300-580 ezer dollár éves fizetésű vezetők tartoznak, Hongkong, Svájc, Ausztrália, Ausztria és az Egyesült Államok első emberei. Közülük Donald Trump mindenképpen külön kategória, hiszen az ő fizetése hivatalosan 400 ezer dollár lenne, de ő valójában csak jelképes egy dolláros fizetésért szolgálja a hazáját. Megteheti, hiszen 4 milliárd dolláros vagyona van. Aki lemond a vagyona egytizezredéről, az azért a saját mércéjével olyan nagyon sok pénztől nem válik meg. Képzeljük csak el ezt az aránypárt magyar pénzben! Ha valaki milliárdos, vagyis van egymilliárd forintja, akkor számra azért 100 ezer forinttól elesni, nem akkora áldozat.

A toplista után

Az alsóbb kategóriákban már széttartanak a listák. Vannak, akik csak a valóban meghatározó vezetőket rangsorolják, de mások 80-90 államfőről is adnak összesítést. Az autoriterebb államok közül ebbe a 220-280 ezer eurós klaszterbe sorolódik Azerbajdzsán, Dél-Korea, illetve Dél-Afrika első embere. Az általunk kiválasztott listán (ezt a Yahoo tette közre) azonban ők nem bukkannak fel, hanem az élmezőnyt egy meglepően homogén csapat követi, akik szinte egységesen 230-250 ezer dollárt keresnek évente. Ebbe a körbe több európai ország vezetője is befért (Belgium, Németország, Luxemburg), illetve Kanada miniszterelnöke is ebben a csoportban található. Utánuk jön szinte teljesen egységesen az az európai vezetői kör, akik 150-200 ezer dollárt keresnek, tartozik ide például dán, svéd, japán, ír, holland, francia, norvég, brit, izlandi és finn politikus. A magyar miniszterelnöki fizetés (1,5 millió forint) még a különböző juttatásokkal együtt is csak legfeljebb a középosztály aljához elegendő.

A puritánok

És végül, melyek azok az országok, ahol a legmértéktartóbbak a politikusok fizetései? Néhány helyen csak évi 20-30 ezer dollár az első számú politikai vezető fizetése, őket most egyénileg nem mutatnánk be, de a dicséretesen szerény kategóriába tartozik például a

  • pakisztáni,
  • a bangladeshi,
  • az ugandai,
  • a szenegáli,
  • a costa ricai,
  • a vietnami,
  • illetve a kambodzsai vezető.

Ha megnézzük ezeket az országokat, vannak olyanok, ahol valóban alacsonyabbak az árak is, de azért azok, akik 50-60 dolláros napi fizetésből élnek meg, még a saját országukban is inkább csak jelképesnek mondható fizetést kapnak. Az más kérdés, hogy legyen bármennyire is szegény egy ország azért az államelnök jellemzően nem maga költ az autójára, vagy nem neki kell leugrani a sarki közértbe a hétvégi bevásárláshoz.  

Jól fizetett politikai vezetők 2016-2018



Név

Ország

Éves jövedelem (ezer dollár)

Li Hszien Lung

Szingapúr

1717

Long Csan-Jing

Hongkong

578

Doris Leuthard

Svájc

402

Donald Trump

Egyesült Államok

400

Malcolm Turnbull

Ausztrália

386

Christian Kern

Ausztria

330

Justin Trudeau

Kanada

253

Xavier  Bettel

Luxemburg

245

Angela Merkel

Németország

235

Charles Michel

Belgium

230

Forrás: Yahoo.com