Megéri több mint félmillió forintért új iPhone-t venni?

Tech2018. nov. 3.Növekedés.hu

Megéri kiadni az Apple nemrégiben megjelent új készülékeiért 300 és 600 ezer forint közötti összeget?

Összevetettük az új iPhone-okat a Samsung, az LG, a Huawei, a Honor, valamint a Sony felső kategóriás készülékeivel, hogy kiderítsük, megéri-e kiadni az Apple nemrégiben megjelent új készülékeiért 300 és 600 ezer forint közötti összeget. Kiderült, százezreket spórolhatunk, és nem is jár igazi lemondásokkal. Persze akinek a márka számít: irány az Apple bolt. Mindössze néhány héttel azután, hogy bejelentette az Apple a legújabb iPhone okostelefoncsaládját, az iPhone XS, az iPhone XS Max és az iPhone XR készülékeket, Magyarországon is több helyen meg lehet vásárolni ezeket. Bár az Apple sosem az alacsony árazásáról volt híres, ezúttal még a szokottnál is vastagabban fogott a ceruzájuk. Még az „olcsósított” új iPhone-juk, az XR is 300 ezer forintnál kezdődik, de ennyiért is csupán akkor kaphatjuk meg, ha megelégszünk a 64 gigabájtos tárhellyel, ugyanis a 128 és 256-os változatok ennél is drágábbak.

Az igazán nagymenő új Apple-okostelefon, az iPhone XS Max pedig 440 ezer forintnál kezdődik, de nagyobb tárhellyel már bőven félmillió forint fölé rúghat a számla, sőt akár a 600 ezret is súrolhatja.
A középső iPhone-kategória, az iPhone XS ára 400 ezernél indul, a teteje pedig 538 ezer körül van. Persze kereskedő és ajánlatfüggő is a dolog, valamint meghatározza az árat az is, hogy ha szolgáltatónál vásároljuk meg, akkor vállalunk-e az előfizetési csomagra hűségidőt, illetve mekkora díjazású a csomag, hiszen ettől függ a kedvezmény. Mivel ekkora összegért akár egy kisebb használt autót is vásárolhatunk, mindenképp érdemes összevetni az új készülékek tudását és árát a piacon elérhető más felső kategóriás készülékekkel. Mi a Sony Xperia XZ3, az LG G7, a Huawei P20 Pro Dual SIM, a Samsung Galaxy Note9 és a Honor 10 4GB készülékekkel versenyeztettük meg az új iPhone-okat, és hamar kiderült, hogy ezek közül bármelyiket is választjuk, valóban jelentős pénzt spórolhatunk az új iPhone-okhoz képest, és nem csak a legdrágább változathoz, az iPhone XS Maxhoz képest, de még az iPhone XS, sőt az „olcsósított” iPhone-hoz, az XR-hez viszonyítva is.

A Honor 10 4GB-hoz már 130 ezer forintért, míg egy Huawei P20 Pro Dual SIM-hez 230 ezer forintért is hozzájuthatunk. A Huaweihez képest mindössze pár ezer forinttal láttuk többért az LG G7-et: 238 ezer forint az ára. A Sony Xperia XZ3 készüléke ugyan kétszer annyiba kerül, mint a Honor 10 4GB, de a 270 ezer forint körüli vételára még így is sem haladja meg a legolcsóbb iPhone fajtáét, a drágább iPhone-fajtáknak pedig a töredéke. A Samsung Galaxy Note 9 már az Apple készülékek árszintjén érhető el: a készüléket 335 ezer forint körüli áron vásárolhatjuk meg.

Ráadásul egyik, Apple-konkurens készülék esetében sem kell lemondanunk valóban nélkülözhetetlen funkcionalitásokról, és a felhasználói élmény sem lesz rosszabb, kivéve persze, ha valaki márkafüggő. Ha nem bátran választhatja a felsorolt rivális típusokat. Az iPhone-okhoz hasonlóan ugyancsak igazán trendi megjelenésű Honor 10 előlapi kamerája 24 megapixeles, és két hátlapi kamerája is van, melyek közül az egyik 16, a másik 24 megapixeles. Processzora egy Octa-Core (4 x 2,36GHz + 4 x 1,8GHz), az operációs rendszere az Android 8.1-es verziója (másnéven Oreo), természetesen van benne WiFI (802.11a/b/g/n, 802.11ac), sőt ujjlenyomat-olvasója is van, és akár két SIM kártyával is használhatjuk, köszönhetően a dual SIM képességeinek. A 16 millió színű, 1080x2280 pixeles és 5,8 hüvelykes kijelzőméretű kijelzője is bőven megfelel az elvárásoknak, és még kijelzővédő fóliát is kapunk hozzá. A Honor 10-es készülék 4 és 64 GB ROM-mal rendelkezik, hátlapjának alapanyaga pedig üveg. Természetesen a készülék támogatja a 4G/LTE hálózatot, van benne GPS, mp3-lejátszó, a kamerája által készített videofelvételek pedig UHD 4K (3840 x 2160) felbontással bírnak, és persze a Bluetooth és a WiFi sem maradhatott ki. Li-polimer akkumulátora 3400 mAh-es, ami 3G hálózaton akár 18 órányi beszélgetési időt is lehetővé tesz, míg készenléti módban akár 15 napot is nyújtani tud az eszköz az ígéret szerint. Az iPhone XS Max 512GB-os, közel 600 ezer forintot felemésztő változata – a borsos ára ellenére – mindössze 7 megapixeles előlapi TrueDepth kamerával rendelkezik, de még a hátlapi, 12 megapixeles kamerája sem tűnik annyira vonzónak, ha azt nézzük, hogy a jóval olcsóbb, töredékannyiba kerülő Honor 10-nek 16 és 24 megapixeles kamerája van. A Samsung Galaxy Note9 8 megapixeles előlapi és 12 megapixeles hátlapi kamerával rendelkezik, az LG G7-nek 8 pixeles előlapi és 16 megapixeles hátlapi kamerája van. A Huawei P20 Pro 24 megapixeles előlapi, 8, 20 és 40 megapixeles hátsó kamerái is igazán méltó versenytárssá teszik a készüléket. A Sony készüléke 19 megapixeles hátlapi kamerával rendelkezik.
Az Apple tehát igyekszik felzárkózni kamera fronton a nagyokhoz, de miközben az iPhone a drágább készülék, ez még nem teljesen sikerült.
Az iOS 12-t futtató iPhone-csúcskészülék egyébként nehezebb is a Honor 10-hez képest: előbbi 208, utóbbi 153 grammot nyom, ami persze érthető, hiszen az új iPhone óriáskijelzős, melynek mérete 6,5 hüvelykes mérete, és Super Retina HD felbontásának (2688 x 1242 pixel) köszönhetően nagyon szép vizuális élményt nyújt. A valaha volt legnagyobb iPhone-kijelző miatt azonban nem csak súlynövekménnyel, de azzal is számolnunk kell kompromisszumként, hogy az iPhone XS Max hosszában nagyobb, szóval több hely kellene neki a zsebben, mint a Honornak. Az egyébként nem különösebben tűnik olyan vonzó terméktulajdonságnak, hogy az új iPhone-ok két SIM-kártyát is képesek befogadni, hogy csak ezért érdemes lenne az új iPhone-okat megvenni: a két SIM-es foglalat ugyanis olyannyira kezd általánossá válni nem csak a felső, de már a középkategóriás szegmensben is, hogy még az általunk vizsgált készülékek közül a legolcsóbb, a Honor 10 is dual SIM-es, szóval inkább csak arról van szó, hogy az Apple ezen a téren is inkább próbál felzárkózni versenytársaihoz, akik már viszonylag régen lehagyták e téren. Az új iPhone-ok egyébként az ipar első 7 nanométeres lapkájával, az új A12 Bionic chippel szereltek, de ha az a kérdés, hogy önmagában csak ezért és az ennek köszönhető gyorsaságért  megéri-e többet kifizetni a készülékért, akkor a speciális esetektől eltekintve a válasz valószínűleg nem, kivéve, ha valaki sorozatfotókat készít, és a kép elkészítése után máris látni szeretné az eredményt. Ami azonban még fontos lehet, hogy az új iPhone-ok acélvázasok, és IP68 minősítésük van,
vagyis vízállóak, a cég egy demóban azt is megmutatta, hogy narancslében, sós vízben és sörben is megáztatták őket, de azért ha nem muszáj, ezt inkább ne csináljuk utánuk, ha az Apple új telefonjait választanánk.
A vízállóságot egyébként 2 méteres mélységre és 30 perc időtartamra vállalja a cég. Ugyanez mondjuk nem mondható el a Honor 10-től, de ha azt nézzük, hogy az Apple készülékeinek árából hányszor vehetünk új Honor 10-et, ha véletlenül nem élne túl egy szerencsére azért nem túl gyakori sörfürdőt, még mindig racionális választás lehet a Honor 10, ráadásul a Honor 10 külseje is elég pazar. Aki megelégedne a legolcsóbb és legkisebb memóriájú (64 GB tárhelyes) új Apple iPhone-változattal, az iPhone XR-rel, és ezért kész kifizetni körülbelül 300 ezer forintot, arra számíthat, hogy nem OLED-es, hanem egy LCD paneles, 1792 x 828 pixel megjelenítésére képes Liquid Retina HD kijelzőt kap, mely az iPhone XS Maxhoz képest kisebb, 6,1 hüvelyk képátlójú. A hátlapján egyébként csak egy hátlapi kamera van, de az legalább az iPhone Xs és Xs Maxon is megtalálható 12 megapixeles, széles látószögű kamera. Egyébként ez a készülékváltozat is kezeli a 4G (LTE Advanced) hálózatokat, de ez ma már eléggé alap dolognak számít, pláne, hogy a jóval olcsóbb versenytársaktól is megkapjuk ugyanezt.

Ahogy láthattuk, a felső kategóriás szegmens többi szereplője, a Sony, a Huawei, az LG és a Samsung említett készülékei is megfelelő alternatívát jelenthetnek a borsos árú iPhone-okkal szemben, ha pedig igazán nagyot, több százezret akarunk spórolni úgy, hogy közben megkapjuk 2018 legmodernebb technológiai megoldásait, akkor a Honor 10 lehet a legjobb alternatíva az „almás” céggel szemben.

Szalay Dániel