Nagy változást tervez a Facebook

Tech2021. okt. 20.B.F.

Névváltoztatásra készül a Facebook, hogy még nagyobb hangsúlyt kapjon a metaverzum építése, az új név is erre fókuszálna – írja a The Verge, egy olyan forrásra hivatkozva, akinek közeli rálátása lehet az ügyre.

A közelgő névváltozásról Mark Zuckerberg vezérigazgató a társaság éves Connect konferenciáján október 28-án tervez bővebben beszámolni, de úgy tűnik, hamarabb kiszivárgott a hír.

A változtatás mögött a technológiai óriás azon törekvése áll, hogy a közösségi médián túl is ismertek legyenek, úgynevezett „metaverzum céggé” fejlesztenék a Facebookot. A Facebook szóvivője egyelőre nem kommentálta az ügyet.

Az új márka a Facebook alkalmazást valószínűleg több termék egyikeként pozícionálná egy olyan anyavállalat alá, amely felügyeli például az Instagramot, a WhatsApp-ot és az Oculust.

Bár a Facebook az elmúlt hetekben folyamatosan népszerűsítette a metaverzum ötletét, ez még mindig nem egy olyan fogalom, amit széles körben ismernének az emberek.

A kifejezést eredetileg Neal Stephenson író alkotta meg, hogy leírja azt a virtuális világot, amelybe az emberek elmenekülhetnek a valós világ elől.

Most a világ egyik legnagyobb és legellentmondásosabb vállalata dolgozik rajta, hogy ez meg is valósuljon.

Zuckerberg szerint a kiterjesztett valóság (augmented reality; AR) alapú szemüvegek például hamarosan mindenütt jelen lesznek, olyanok lesznek, mint az okostelefonok. A nyáron a The Verge-nek elmondta:

a következő pár évben fokozatosan átalakulnak a közösségimédia-hálózatból egy metaverzum céggé.

A Facebook nem is tétlenkedik ezügyben: tavaly nyáron létrehozott egy metaverzum csapatot, ezenkívül nyilvánosságra hozták, hogy Andrew Bosworth lesz a műszaki vezérigazgató, aki vezeti a AR/VR részleget.

A Facebook nemrégiben azt is bejelentette, hogy további 10 ezer alkalmazottat szeretne felvenni, hogy a metaverzumon dolgozzanak Európában.