Pénztárcabarát európai úticélok a nyárra

Utazás2022. máj. 28.B.F.
A rovat támogatója:

Minden jel arra utal, hogy az európai kontinensen idén nagyon aktív turisztikai szezon lesz. Az European Travel Commission (ETC) szerint négyből három európai szeretne másik európai országba utazni idén a nyáron. Ennek kapcsán a The Points Guy összegyűjtött öt pénztárcabarát úticélt.

Porto, Portugália

Portugália Nyugat-Európa egyik legmegfizethetőbb országa: az északon található Porto tökéletes úticél azoknak, akik pénztárcabarát nyaralást terveznek. A város könnyen bejárható gyalog is, miközben a színes csempézett épületek és szecessziós építészeti remekműveket is megcsodálhatjuk.

Érdemes például sétálni egyet a Ponte Dom Luís hídon, de a városi siklóra is egész olcsón lehet jegyet váltani. A Livraria Lello a világ egyik legszebb könyvesboltja, a belépő pedig csupán 5 euróba kerül, de ha könyvet vennénk, akkor ezt az összeget levásárolhatjuk.

Sevilla, Spanyolország

Elsősorban azoknak ajánlott ellátogatnia a napsütötte Sevillába, akik szeretik a kastélyokat és érdeklődnek a lovak iránt. Minden kastélyrajongónak látni kell a híres Alcazar királyi palotát, ahol mindig sok a turista. Miután bejártuk a kastélyt, a hatalmas kertet se felejtsünk el megnézni. Sevillában és környékén, valamint a közeli Jerez városában rengeteg istálló és farm található, ahol lovaglásra is van lehetőség, valamint fajtatiszta spanyol lovakat is megnézhetünk.

Az étkezés is lehet költséghatékony: egyes helyek ingyenes tapast adnak, ha italt rendelünk, egy pohár bor pedig sok helyen alig 2,50 euróba kerül. Sokan kerékpárt bérelnek, és a meseszerű Plaza de Espana felé veszik az irányt, ahol különleges gyaloghidak és tornyok találhatók. Sevillában ugyanakkor nyáron rendkívül meleg van – de az előnye, hogy általában olcsóbban lehet ideutazni ebben az időszakban.

Rodosz, Görögország

A pénztárcabarát megoldásokat kedvelő utazók az olyan szigetek, mint Szantorini vagy Mykonos helyett inkább Rodoszt válasszák, ahol olcsóbban ki lehet jönni pénzügyileg, mint a többi felkapott szigeten. Hogy a lehető legjobb áron foglalhassunk szobát a szállodákban, érdemes még a nyári főszezon előtt ideutazni.

Rodosznak számos sekély vizű strandja van, ilyen például a Tsambika Beach, de a sziget számos más programot is biztosít, ha már unjuk a vízparti pihenést. A Butterflies Valley nevezetű park például remek programlehetőségeket kínál: vízesések, állatsimogató, ráadásul egy kolostort és múzeumot is meg lehet itt nézni, a felnőtt jegy ára pedig mindössze 3-5 euró között mozog.

Dordogne, Franciaország

Ha költséghatékony franciaországi kirándulásra vágyunk, ne Párizsba, vagy a francia Riviérára tervezzünk utazni, inkább válasszuk Dordogne-t, amely Bordeaux-tól északkeletre található.

A régióban több száz kastély, valamint számos felfedezésre váró őskori barlang található. Az utazás során érdemes megállni az olyan festői falvakban, mint például Beynac-et-Cazenac vagy La Roque-Gageac. A régióban többféle szabadtéri programmal várják a látogatókat: túrázni, kajakozni, horgászni és még kempingezni is lehet.

Ljubljana, Szlovénia

A Ljubljanica folyón átívelő gyönyörű hidaknak és a Tivoli Parknak, Szlovénia fővárosának legnagyobb parkjának köszönhetően turistákból általában nincs hiány Ljubljanában. Ha itt járunk, érdemes kiváltani a turistakártyát, amely segítségével kedvező áron ismerkedhetünk meg Ljubljana különböző látnivalóival.

Többek között ingyenes vezetett városnézést biztosít, de múzeumba, állatkertbe, galériákba is ellátogathatunk vele – kedvezményes áron. Továbbá ingyenes hajókirándulást és négy órás kerékpárkölcsönzést is biztosít.