Olcsón szeretne nyaralni? Van pár tippünk, hova menjen

Utazás2022. máj. 1.D.J.
A rovat támogatója:

A brit Post Office Travel Money összeállítása nyomán sorra vettük azokat az európai nyaralóhelyeket, ahol a legolcsóbb az élet.

Napospart (Bulgária)

A neve roppant találó, mivel a nyári időszakban rendszerint 3-4 napot leszámítva folyamatosan süt a nap. A német, brit és a holland turisták körében is népszerű.  Az 50-es évek óta fejlődik, de a növekedésének igazán a bolgár uniós csatlakozás adott nagy lökést. Ma már Napospart az egész Fekete-tenger legnagyobb üdülőhelyének számít.

Aki a vízparti láblógatás mellett kulturálódni is szeretne annak érdemes felkeresni a közeli Neszabart, amelynek a festői óvárosa a UNESCO Világörökség részét képezi.

Neszabarban a látnivalók sorát egyebek mellett törökkori malmok, ezer éves bástyák és bizánci templomromok is színesítik.

Napospart (Bulgária)

Marmaris (Törökország)

Ahogy azt korábban írtuk: az elmaradó orosz turisták és a líra gyengülése miatt, a tavalyi év óta rengeteget, egész pontosan 37 százalékot estek errefelé az árak.

Már az ókorban is állt itt egy város, amelyet maga Nagy Sándor hódított meg. Az erőd, amelyet elfoglalt még ma is látható.

Évszázadokkal később a brit flotta is Marmaisban pihent meg mielőtt nekimentek Napóleonnak. Ma már a város főleg a jachtkikötőjéről, a festői látképéről, no meg a homokos tengerpartjáról ismert. Azoknak is jó nyári célpont lehet, akik szeretik aktívan tölteni a vakációjukat. Nem csak vizísportokat lehet űzni, hanem akár a város szomszédságában vadregényes hegyi túrákon is részt lehet venni.

Marmaris (Törökország)

Algarve (Portugália)

Portugália egyik legszebb tartománya délen fekszik. A központja Faro, olyan mintha a képeslapokról mászott volna le. A tengerpartot mór stílusú épületek szegélyezik, az óvárosba pedig macskaköves utcák vezetnek el. Viszont van egy komoly különbség más mutatós európai városokhoz képest: itt nincs turista tömeg és az éttermekben se kell horribilis árakat fizetni.

Farotól nem messze olyan látnivalók akadnak, mint a Szent Vince-fok - Európa legnyugatibb csücske -, a pezsgő életű Lagos, illetve a barlangjairól is ismert Benagil.

Bár Algarve tartomány lakossága úgy 410 ezerre rúg, a turisztikai szezonban ez a szám felmegy 1 millió fölé.

Algarve (Portugália)

Páfosz (Ciprus)

A görög mitológia szerint itt született a szépség és a szerelem istennője, Afrodité. A szikla, ahol a legendák szerint előbukkant a habokból kedvelt fotótémának számít.

Volt idő, amikor Páfosz volt Ciprus központja, de még most is a szigetország negyedik legnagyobb városának számít. Nyüzsgő bárokkal és tavernákkal, hajós kirándulásokkal, dzsipes szafarival és rengeteg látnivalóval, köztük egy középkori erőddel várják errefelé az utazókat.

Páfoszban vanna több mint kétezer éves „királysírok” is, bár a név kicsit megtévesztő. Itt nem államfők, hanem nemesek lettek eltemetve.

A strand mellett a közelben Afrodité fürdőjét is érdemes felkeresni. A búja, zöld területen lévő kis „fürdőről” sokáig azt hitték, hogy ez a fiatalság forrása.

Páfosz (Ciprus)