Fillérekért nyaralhatunk a török riviérán, a háború miatt

Elemzések2022. márc. 31.D.J.

Az orosz-ukrán konfliktus és a líra inflációja miatt Törökország pénztárcakímélő hely lett. A boltokban és az éttermekben jó áron lehet költeni, viszont az utazási irodák török útjai nem lettek olcsóbbak.

A kedvelt turistacélpontok között hosszú éveken át a bolgár tengerpart volt a legjutányosabb, ám idén, aki kifejezetten az alacsony díjakat vadássza annak a török riviérát érdemes célba vennie. Az Égei-tenger partján fekvő török Marmaris városában a tavalyi évhez képest 37 százalékot estek az árak – hívja fel rá a figyelmet a brit Post Office Travel Money, amely a kutatása során évről évre mindig 36 kiemelt üdülőhelyet vizsgál meg.

Ha a jachtkikötőjéről is ismert Marmaisban beülünk egy étterembe és rendelünk egy háromfogásos ebédet, egy pohár bor társaságában akkor ezért például átlagosan úgy háromezer forintot kell fizetnünk. Mivel a török líra gyorsan inflálódik, mostanság Isztambulban luxustermékeket is viszonylag jó áron lehet szerezni. Minimálbérből ugyan továbbra se lehet szőrmekabátot venni, viszont így is olyan mintha minden üzletben leárazás lenne.

Ám a hazai utazási irodáknál a török utak nem lettek olcsóbbak, mivel az itthoni társaságok jellemzően euróban kötik a szerződéseiket - mondták el a növekedés.hu-nak a Kartago Toursnál.

A helyi elemzők ugyanakkor az idén áresésre számítanak. A Dél-Égei-tengeri Turisztikai Szállodák és Üzemeltetők Szövetségének az elnöke szerint, mivel az ukrán háború miatt sok orosz turista elmarad, a kieső bevételeket a hotelek minden bizonnyal a belföldi turizmus felpörgetésével próbálják majd kezelni, ami miatt olcsóbbá válhatnak a szállások.

Az orosz és az ukrán turistákat nehéz pótolni

A törökországi turizmusra már jó ideje rájár a rúd. Hét éve még a terrortámadások és a közel-keleti háborúk miatt csappant meg a forgalom, majd ahogy kezdett javulni a helyzet a világjárvány tette be az ajtót a vendéglátósoknak. Idén pedig a szállodatulajok reményeit az orosz-ukrán konfliktus oszlatta szét.

A háború előtt az ukránok és az oroszok békésen kijöttek egymással. Még karaokéztak is. Együtt mentek kirándulni. Most a szervezők igyekeznek nem ugyanarra a buszra ültetni őket. Eleve, az „oroszok nélküli szállodák” iránti kereslet növekedésnek indult

mondta el egy turisztikai szakember Serkan Tunca. Ám a vendégek közötti balhék miatt egyre kevésbé kell aggódniuk a törököknek, ugyanis a háború miatt már alig jönnek oroszok és ukránok az országba. Tavaly még hét millió kereste fel közülük Törökországot.

A külföldi látogatóknak ez a két nemzet tette ki a 27 százalékát. A számuk azonban az utóbbi egy hónapban elapadt.

Rögtön ahogy megindult Ukrajna inváziója az orosz előjegyzések száma a tengerpartokon 70 százalékkal csappant meg. Ráadásul a gazdasági szankciók miatt komoly esély van rá, hogy az orosz turisták száma tartósan alacsonyan marad. Bár Törökországba még mindig vannak közvetlen repülőjáratok Oroszországból, de például a Pegasus nevű török fapados társaság a hónap végéig leállította az orosz járatait.

Ma már rettentő nehéz Oroszországban repjegyet szerezni: az árak a többszörösére ugrottak.

A Törökországba induló járatoknál az átlagos jegyárak 180 euróról 400 euróra mentek fel, mindezt úgy hogy a nyugati szankciók miatt eleve egy komoly gazdasági válság kezd begyűrűzni Oroszországba.

A magyarok körében mindenesetre továbbra is roppant népszerű célpont Törökország. Mint a Kartago Toursnál elmondták: a háború miatt nem esett vissza az érdeklődés.

Ha Törökország felé vesszük az irányt a nyáron, akkor nem kell turistaözöntől tartani és a Hagia Szophiát, a Topkapı palotát vagy a Bazárt minden bizonnyal akár úgy is meglehet majd nézni, hogy közben nem kell egy hömpölygő tömeget kerülgetni.

Viszont Törökországnak óriási szüksége van egy pozitív trendfordulóra, mivel a GDP-jük 10 százalékáért felel a turizmus.

”Egy ilyen napon mint a mostani, teltházunk lenne” – mondja egy isztambuli étteremtulajdonos Noori Sani, akinek a vendéglője a Kék Mecset szomszédságában áll, mégis több asztaluk még vasárnap is üresen áll.