A Budai Vár teljesen átalakul - Fotóbeszámoló

Utazás2023. jan. 14.D.J.
A rovat támogatója:

A Nemzeti Hauszmann Terv eredetileg még 2014-ben lett meghirdetve. A célja az volt, hogy a program keretében megújítsák a budai Várnegyedet. Megnéztük hol tartanak jelenleg a folyamatban lévő építkezések.

A főváros egyik legnagyobb turistamágnese a Várnegyed. Bár látnivalókban nincs hiány, ám pont a városrész központja sokáig meglehetősen hervasztóan nézett ki. Míg a legtöbb európai nagyvárosban a királyi székhely közvetlen szomszédsága lenyűgöző reprezentatív épületeket sorakoztat fel, addig nálunk a Palota környéke úgy nézett ki mint egy elfuserált építési terület.

A Szent György tér nyugati oldalában a látogatók hosszú időn át csak egy csúnya romhalmazt tekinthettek meg.

Többek közt ezt az évtizedes hibát is orvosolja a jelenleg is zajló Hauszmann program, amely alaposan átalakítja a Vár központi tereit. A Királyi Lovarda, a Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső már korábban fel lett avatva. Megnéztük miként is állnak a jelenleg is zajló építkezések.

A Vár északi szárnya

Maga a Királyi Palota megújulása fokozatosan zajlik. A Szent István termet még 2021-ben adták át. Most az északi szárny van soron, ahol először a kapuzatot állítják helyre, majd a Vár egyik leglátványosabb belső terei, a Buffet-galéria és a mai raktárcsarnok helyén a nagy táncterem fog helyreállni. A munka kezdetét az állványok jelzik. Látványterveken mutatjuk, hogy miként fest majd a végleges állapot.

Az északi szárnyat már felállványozták
A tervezett északi fogadóépület (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)
A Buffet galéria terve (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)
A nagy táncterem látványterve (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

József Főhercegi Palota

A Sándor-palotával szemben álló telek sokáig a külvárosi szemétlerakók hangulatát idézte. Mint annyi más épületet a Várban a Főhercegi Palotát is komoly károk érték a második világháborús ostrom alatt. Végül a 60-as években bontották le teljesen.

A palota helyén állt korábbi romterület

Az építkezés még 2021 júliusában indult meg. A projekt részeként nem csak a palota, hanem közvetlen környezete is megújul.

Mellette egy volt istállóépület és egy neoreneszánsz kert is létesül.

Az építkezés az északi oldal felől
A munkálatok dél felől

A tervek szerint nem csak külsőleg építik újjá a palotát, hanem néhány belső reprezentatív teret, így a báltermet is teljesen helyreállítják.

A Főhercegi Palota látványterve (Forrás: Nemzeti Hauszmann Projekt)

Honvéd Főparancsnokság

Aki a Várban a polgárváros barokkos utcácskái felől a néhai királyi rezidencia felé veszi az irányt azt a Főparancsnokság épülete fogadja először a Palotanegyedben. Ám ebben a fogadtatásban jó ideig sok köszönet nem volt. Egy időben golyóütötte falak fogadták a látogatókat.

A Főparancsnokság épülete még azelőtt, hogy 2014-ben a megmaradt alsó szintet felújították volna.
A Főparancsnokság a 2014-es felújítás után.

Most viszont eredeti méretében rekonstruálják a régi épületet, amely a tervek szerint látogatóközpontként fog működni. Legmagasabb pontját az épület múlt novemberben érte el.

Már látszik a kupola helye

Turisztikai és kulturális funkciókkal, illetve kiállító- és rendezvényterekkel is bővül az egykori Főparancsnokság, amelynek az eredetijét Kallina Mór tervezte.

A Dísz tér felöli homlokzat látványterve (Forrás: Nemzeti Hauszmann Projekt)

Vöröskereszt Székház

Akárcsak a Főhercegi Palota ez is a semmiből fog megújulni. Az eredeti épületet 1946 és 1948 között bontották le. A telek a rendszerváltás előtt egy időben az Egyesült Államokhoz került és volt rá terv, hogy nagykövetséget fognak rajta építeni, de erre végül sose került sor. Mielőtt a mostani építkezés megindult volna 2021-ben, egy meglehetősen igénytelen piac állt az épület helyén.

A korábbi állapot
Amint elkészült irodafunkciók is kerülnek az épületkomplexumba
Az egykori Vöröskereszt Székház így mutat majd megújulva (Forrás: Nemzeti Hauszmann Projekt)

Pénzügyminisztérium épülete

A világháborús pusztítás után a korábbi neogótikus palota helyére egy kisebb épület került, amely külsőleg igyekezett megidézni az elődjét.

Ezaz épület állt a Mátyás-templom szomszédságában a mostani felújítás előtt

A háború előtti állapot visszaállítása öt éve indult meg. Miután befejezik újra ide fog költözni a Pénzügyminisztérium. Csak falikárpitból 275 négyzetméternyi készül el a rekonstrukció során.

Alakul a Szentháromság tér felőli homlokzat
A két leendő torony váza már jól látható
A végleges állapot látványterve (Forrás: Nemzeti Hauszmann Projekt)