A meztelen igazság a nudista strandokról

Utazás2020. aug. 9.D.J.
A rovat támogatója:

Dániában majdnem az összes parton meg lehet szabadulni a ruháktól.

Európában nyaranta milliók szokták felkeresni a nudista strandokat. A kontinensünkön a meztelen fürdőzés Németországban, Spanyolországban és Franciaországban a legnépszerűbb. Egy ismert anekdota szerint a pőre napozást eredetileg még  VIII. Edward király tette igazán közkedvelté.

Miután 1936-ban a horvátországi Rab szigetén a hatóságok a parton engedélyezték a meztelenkedést, a brit uralkodó és későbbi felesége Wallis Simpson avatták fel a nudista strandot.

De Európában a naturizmus már korábban is elkezdett hódítani: hisz a témában az első nevezetesebb klub már 1903-ban létrejött Hamburg városában. Németország azóta afféle fellegvára lett a meztelenkedésnek. Berlin egyik parkjában a Tiergartenben például néhány kijelölt helyen ruha nélkül is lehet sziesztázni. Beszédes, hogy az országban a különféle naturista kluboknak mintegy 600 ezer tagja van. Viszont Európában a legnagyobb ruhamentes övezet nem itt, hanem Franciaországban, a tengerparti Cap d’Agde-ben található. Az itt működő üdülőtelepet, ahol jószerivel mindenki megválik a textiltől évente mintegy 300 ezer ember szokta felkeresni.

A meztelen fürdőzés és napozás egyébként azon ritka hobbik közé tartozik, amelyekből igazán senki nem gazdagodik meg.

A legtöbb nudista strandot teljesen ingyen is fel lehet keresni. Európában eleve egyre engedékenyebbek a szabályok. Ma már rengeteg olyan vízpart van, ahol a nyaralókra van bízva, hogy mennyi ruhát hagynak magukon. Dániában például szinte az összes strandon neki lehet vetkőzni. Csak alig pár helyen van tiltva a meztelenkedés.

Írországban pedig 2017 óta például úgy szólnak a törvények, hogy fedetlenül csak az nem mutatkozhat, aki a meztelenségével másokban „félelmet, szorongást vagy ijedséget” akar kelteni. Bár a szabályozás roppant megengedő, azért azokat a partszakaszokat, ahol nudistákra is lehet számítani többnyire táblával jelölik. Az ilyen helyeken a közhiedelemmel ellentétben kevés a „kukkoló”. A túlnyomó többség a szabadság érzet vagy praktikus okok miatt dobja le a ruháit: például mert szeretne mindenhol lebarnulni.

Itthon egyébként a fiatalok körében kevésbé népszerű a meztelenkedés: a Szallas.hu egyik korábbi felmérése alapján Magyarországon a nudisták kétharmada 41 éves vagy afölötti. De még így is elmondható, hogy ötből egy magyar járt már nudista strandon.

Európában most a koronavírus-járvány idején jellemzően főleg azt volt nehéz megértetni a pőre napozás szerelmeseivel, hogy sok helyen az arcmaszkot akkor is viselniük kell, ha egyébként semmi más nincs rajtuk.