Angela Merkel kedvenc üdülőhelye: a Rügen-sziget

Utazás2019. jún. 22.Szabó Anna
A rovat támogatója:

Bármily hihetetlen, Németországban is léteznek szinte mediterrán jellegű, kristályvízű strandok. Hatvan kilométeres fehér homokos partjával a Balti-tengeren található Rügen szigete valóságos gyöngyszem. Történelmi múltja sem megvetendő: 1990-ben itt született meg a választási kampányra készülő Angela Merkel ikonikus fotója a halászokkal.

Németország legnagyobb szigete nemcsak festői tengerpartjáról, hanem csodálatos épületeiről, természeti látnivalóiról híres, és arról, hogy Angela Merkel kancellár kedvenc üdülőhelye. A csodálatos fekvésű sziget ma felkapott turistaközpont, Budapestről még egy hosszú hétvégére is érdemes ide látogatni, legegyszerűbben Berlinig repülővel, utána vonattal célszerű utazni.

A tengerpart szépsége mellett azok is rengeteg látnivalóra lelnek a szárazföldről ötszáz méter hosszú hídon át megközelíthető szigeten, akik a hagyományosabb építészet iránt érdeklődnek. Sellin városka ikonikus látnivalói közé tartozik az 1901-ben épített, majd később helyreállított móló (Seebrücke).

Sassnitz is tüneményes házairól valamint természeti látnivalóiról ismert, de a szigeten található a világörökség részét képező Jasmund Nemzeti Park is, ahol a Rügen jelképének számító Königsstuhl magasodik. A Királyok széke valójában egy 118 méter magas, hófehér mészkőszirt, ahonnan remek kilátás nyílik a környékre és tengerre. 

A nemzeti park közelében lévő Binz városában a fürdőzni vágyók is megtalálják számításukat, de a víz nem túl meleg, noha Rügenen évente száz órával többet süt a nap, mint a jóval délebbre található Münchenben. A városka melletti erdőben bújik meg a granitzi vadászkastély, ahonnan a sziget jó része belátható.

A kuriózumok közé tartozik még a több mint százéves  Roland gőzvasút, amely 24 kilométeres útján érinti az ősi bükkerdőket és a tengerparti strandokat.

Mindezek után nem csoda, hogy Angela Merkel német kancellár is rajong a festői szépségű szigetért. Mindössze 36 éves volt, és épphogy elindult a politikai pályán, amikor elkészült az a fotó, amelyen a Mecklenburg-Elő-Pomerániai választókörzethez tartozó Rügenen beszélget a halászokkal, és snapszot iszogatnak.

A későbbi kancellár azóta is rendszeresen visszatérő vendége a szigetnek, akár politikai kampányról, akár üdülésről van szó. Legutóbb idén áprilisban jelent meg, hogy átadja a sziget közelében épült Arkona tengeri szélerőműparkot, amely 400 ezer háztartást képes ellátni energiával.  

A második világháború előtt a nácik itt kívánták létrehozni a Prora névre keresztelt üdülőkomplexumot, amely a világ leghosszabb lakóépülete lett. A négy és fél kilométeres, hatemeletes, egymással összeköttetésben lévő betonépületekben tízezer szoba várta volna – ideológiai továbbképzésre is – a náci munkásosztály megfáradt képviselőit, ám az építkezések 1939 után félbeszakadtak. A Prora hosszú ideig a fasizmus szomorú mementójaként szolgált, de nemrégiben vállalkozók nekiálltak, és 130 millió dolláros befektetéssel luxusapartmanokká alakították át a betonkolosszusok egy részét.

A sziget kellemes kikapcsolódás azoknak is, akik hosszú biciklitúrákat szeretnek tenni: a szigetnek vannak olyan nyúlványai, ahová csak biciklivel lehet bemenni. Hangulatos éttermek, kávézók sora várja a turistákat, akik a gyönyörű fövenyen kialakított strandokon élvezhetik a napsütést.