Dubai egészségügyi turizmusának titkai

Utazás2019. júl. 22.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az egészségügyi turizmus világszerte virágzik: a gyógykezelésre utazó betegek száma évente 20-24 millió fő körül alakul – olvasható az euronews.com hírportálon. Dubai az egyik olyan célország, amely gyors fejlesztésekkel ügyesen kihasználja a kereslet nagyarányú növekedését.

A Dubai Egészségügyi Hatóság 2014-ben egy átfogó tervet fogadott el, amelynek célja, hogy fejlessze és támogassa a teljes ágazatot annak érdekében, hogy az folyamatosan növelhesse hozzájárulását az ország GDP-jéhez. Ennek jegyében a gyógyszerészeti és az egészségügyi berendezések gyártását kiemelt fontosságú területnek tekintik, illetve a hatóság bátorítja azt is, hogy a külföldi vállalkozások Dubaiban 100 százalékban saját tulajdonukban álló intézményeket üzemeltessenek. A cél, hogy a turisták a repülőtérre érkezéstől az onnan való távozásig komplett szolgáltatáscsomagokat vehessenek igénybe. 

Miért pont Dubai-ban gyógykezeltetik magukat az emberek?

A kis országba a világ minden részéről érkeznek turisták: Oroszországból, Olaszországból, Spanyolországból, az Egyesült Királyságból, Észak-Amerikából, Afrikából és Dél-Ázsiából.

Érdekes, hogy ezek közül sok országban szintén fejlett az egészségügyi turizmus, Dubai mégis vonzó célpont azok számára, akik kezelésüket más törekvéseikkel összehangolva kívánják lebonyolítani. 

Egy sebészeti kezelést igénylő brit beteg, Alexander Edwards azt mondta: „Elutazás előtt számos szempontot végiggondoltam, beleértve a kezelés és a rehabilitáció időigényét is. Utánaolvastam, beszélgettem családtagjaimmal, barátaimmal. Fantasztikus dolgokat tudtam meg erről az országról, ezért úgy döntöttem, hogy összehangolom a nyaralást, a szüleim meglátogatását és a szükséges, kisebb sebészeti beavatkozást.”

„Egy kisebb, egy napos sebészet és a vele együtt járó, bármilyen kezelés kényelmesen megvalósítható és a nyaralással időveszteség nélkül összeegyeztethető” mondta a kenyai Obstetric Patient képviselője, Barbara Biwott.

Az egészségügyi turizmus fellendülése meghatározó szempont volt a londoni Kings College Hospital számára, amikor döntést hoztak arról, hogy létrehozzák első nemzetközi létesítményüket. Hogy miért Dubai-t választották, arról Christian Schuhmacher, a Kings College Hospital Dubai vezérigazgatója a következőket mondta:

Az egészségügyi turizmus nagyon fontos számunkra. Dubai egy kitűnő helyszín, hiszen tudjuk, hogy a turizmus itt évről évre növekszik. Számos térséget megvizsgáltunk, és egyértelmű, hogy Dubai egy nagyon vonzó célpont azok számára, akik gyógykezelést igényelnek. A dubai egészségügyi hatósággal az elsők között vagyunk, akik ezt biztosítani kívánják.”

A brit kórház nemrég nyitotta meg kapuit a betegek előtt és szolgáltatását azok számára alakította ki, akik ide érkeznek a beavatkozásra, de az utókezelést már otthon bonyolítják le. 

Christian Schuhmacher elmondta:

„Amint a beteg hazaért, ajánljuk, hogy keresse fel ügyfél-portálunkat, ahol laptopja vagy okos telefonja segítségével megtalálhatja leleteit, kórlapját, vizsgálati képeit, gyógyszerezését és tanácsokat is igénybe vehet.

Ez akkor is nagyon hasznos, ha a beteg esetleg egy másik országba utazik vagy otthon vesz igénybe orvosi ellátást, mivel a korábbi információk mindig rendelkezésre állnak”. 

A Dubai Egészségügyi Hatóság arra biztatja az ország mintegy 3 ezer egységből álló egészségügyi intézményrendszerének tagjait, hogy adatközpontja, a Smart Data Center közvetítésével teremtsék meg a betegek adataihoz való kölcsönös hozzáférés lehetőségét. 

Keményen dolgoznak azon is, hogy megőrizzék nagy létszámú külföldi munkavállalóik egészségét. Az ország nemzetközi pénzügyi központjában az állam szponzorálja egy Health Camp (egészségügyi sátor, rendelő) fenntartását, amely ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat végez. 

A Dubai city-ben dolgozó Oliver Ketterwell azt mondja:

Hosszú órákat dolgozunk pénzügyi területeken, így van, hogy teljesen megfeledkezünk az egészségünkről. Ezért hasznos, ha igénybe vehetjük ezt az ingyenes szűrést és érzékelhetjük, hogy szükség van-e valamilyen életmódváltoztatásra.”

Dubai 2020-re az egészségügyi turizmusból mintegy 630 millió euró bevételt tervez (mintegy 205 milliárd Ft-nak megfelelő összeget), ami 13 százalékos éves növekedést jelent.