EY: egyre vonzóbb a külföldi befektetőknél Közép-Kelet-Európa

Elemzések2019. júl. 22.MTI

Az európai rangsorban Nagy-Britannia továbbra is az első, Magyarország a 15. helyen áll - derül ki az EY munkahelyteremtéssel járó befeketetéseket vizsgáló felméréséből.

A világ második legvonzóbb befektetési célpontja Közép-Kelet-Európa - közölte az EY nemzetközi tanácsadó cég az EY European Attractiveness Survey alapján, amely a tavaly megvalósult, munkahelyteremtéssel járó beruházásokat vizsgálta. 

A felmérést a CSA Institute végezte 2019. január és február között 506 nemzetközi döntéshozó megkérdezésével. 

A közleményben kitérnek arra, hogy

Európában hat év után mérséklődött először a működőtőke-befektetések (FDI) száma, azonban a 6356 lezárt projekttel így is az elmúlt húsz év második legjobb eredményét produkálta a kontinens. Kiemelték, Nyugat-Európa továbbra is a legvonzóbb terep világszerte a befektetők számára, 56 százalékuk sorolja a három legnépszerűbb célpont közé. 

A felmérés eredménye alapján Közép-Kelet-Európa már a második legvonzóbb régió, megelőzve Észak-Amerikát és Kínát is. 

A legtöbb európai működőtőke-befektetés továbbra is az Egyesült Királyságba irányult, a küszöbön álló Brexit miatt azonban érezhető a beruházók bizonytalansága. A brit piacot Franciaország, majd Németország követi a rangsorban.

Magyarország a 15. helyen áll a tavaly elért 101 FDI-tranzakcióval.Kimutatták, hogy Európában a technológiai szektor továbbra is virágzik. 2018-ban 1227 munkahelyteremtéssel járó beruházás történt, ami az öt évvel ezelőtti érték duplája. A növekedés elsősorban az amerikai befektetőknek volt köszönhető, akik az összes tranzakció 37 százalékáért feleltek. Ugyancsak erős volt a külföldi beruházási kedv olyan, hagyományosnak mondható európai iparágakban is, mint a szállítmányozás, a gépipar és a vegyipar. 

Sánta Miklós, az EY nemzetközi adózással foglalkozó vezetője a közleményben kifejtette, Közép- és Kelet-Európa az elmúlt harminc évben befektetési szempontból a kontinens műhelyeként működött. A szűkülő munkaerőpiac és az emelkedő bérek miatt azonban ez megváltozott, Közép-Európa már Nyugat-Európa elővárosa - fogalmazott a szakember. Mint mondta,

egyre több a jelentős hozzáadott értékkel bíró befektetés, így a munkaintenzív, alacsony bérekre építő FDI-projektek Európában is mindinkább dél és kelet felé irányulnak.