Egy magyarországi város is szerepel Európa három Kulturális Fővárosa között 

Utazás2023. jan. 8.Sz.A.
A rovat támogatója:

Veszprém, Temesvár és a görögországi Elefszína lett Európa kulturális fővárosa idén. A programév január 21-én kezdődik Veszprémben.

2023-ban Veszprém, az Athéntől nem messze, keletre fekvő, tengerparti Elefszína (Görögország) és Temesvár (Románia) nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Veszprémben és környékén jelentős felújítások és infrastruktuális beruházások készültek el a cím viselése kapcsán.

Felújították a Veszprém történelmi negyedét isFelújították a Veszprém történelmi negyedét is (Fotó: MTI)

Az Európa Kulturális Fővárosa címet több mint 30 éve hozták létre Melina Mercouri görög származású színésznő és kulturális miniszter javaslatára, és azóta is az EU kultúrpolitikájának egyik legjelentősebb produktuma.

A címet az EU Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatósága ítéli oda annak érdekében, hogy rávilágítson tagállamainak kulturális gazdagságára, növelve az európai polgárok közös kulturális térségéhez való tartozásának érzetét és ezáltal egymás jobb megértését.

Az EU a címet és pályázati lehetőségeket ad a nyertes városnak - olvasható a Veszprém - Balaton 2023 honlapján.A beruházások és a programfejlesztés állami és önkormányzati forrásból valósulnak meg.

Veszprém és a Bakony-Balaton régió a magyar Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, valamint a Magyar Kultúra napjához csatlakozva látványos ünnepséggel és kulturális kísérő programokkal indítja 2023. január 21-22-én az Európa Kulturális Fővárosa programévet.

Eddig több mint 60, Európai Unión belüli vagy azon kívüli város viselhette a Kulturális Főváros címet.

TemesvárTemesvár

Az új kulturális fővárosok rendezvényekkel, kiállításokkal és előadásokkal ünneplik a kitüntetést a 2023-as év során.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím lehetőséget kínál az európai kultúrák gazdagságának és sokszínűségének bemutatására, ösztönzi a fenntartható turizmust, és elősegíti a városok fejlődését a kultúra révén.

Elefszína városaElefszína városa

Emellett hosszú távú pozitív társadalmi és gazdasági hatásai is vannak mind a városokra, mind azok környékére nézve.

A sikeres pályázathoz a városoknak hangsúlyos európai dimenzióval rendelkező kulturális programot kellett kidolgozniuk, amely ösztönzi a lakosaik és közösségeik aktív részvételét - írja az Európai Bizottság.