Ez a festői hely lett a világ legszebb tengerpartja az európai utazók szerint - Fotók!

Utazás2024. máj. 15.Sz.A.
A rovat támogatója:

Idén a világ legszebb tengerpartjának a Dél-Portugáliában található Praia de Falésia strandot választották meg. A Tripadvisor friss rangsorolása nem jelent nagy meglepetést, hiszen e partszakaszt hosszú évek óta a leggyönyörűbbek közé szavazzák az utazók.

Portálunk közvetlenül az elismerést követően kereste fel a Falésia tengerpartot és környékét, így friss tippeket tudunk adni olvasóinknak.

Júniustól heti kétszer direkt járat

Az egészen különleges szépségű, fehér és vörös sziklákkal szabdalt Falesia strand több mint 3 ezer kilométerre található Magyarországtól, így mindenképp repülő javasolt a megközelítéshez. A legközelebbi nemzetközi repülőtér Faroban van, ez jelenleg Budapestről csak átszállással közelíthető meg. Június 2-tól azonban a Ryanair közvetlen járatot indít Budapestről Faróba hetente kétszer: csütörtökönként és vasárnaponként. A legolcsóbb, oda-visszaútra szóló jegy most 75 ezer forint környékén alakul, a repülési idő 3 óra 40 percet tesz ki.

Mi a Praia de Falesiát és környékét bérelt autóval fedeztük fel, a lisszaboni repülőtértől kényelmes tempóban 3 óra alatt lehetett ideérni. Az utolsó kilométerek kivételével végig jó minőségű autópályán haladhatunk. Júniustól szeptemberig viszont mindössze 32 kilométert kell megtennünk autóval, a farói repülőtértől ez kevesebb, mint 40 percet jelent.

A tengerparthoz közelebbi, sima országúton lassabban haladhatunk a települések és a forgalomkorlátozások miatt, ám sokkal többet láthatunk. A táj csodálatos, jelenleg élénk zöld színben pompáznak a Dél-Portugáliára jellemző ciprusok. Ha gyorsabban szeretnénk haladni, akkor a tengerparttól távolabban futó autópálya javasolt.A pálya fizetős, de nem drága, a déli szakaszon mindössze néhány eurót fizettünk az igénybevételéért.

Természeti csoda fentről és lentről

Az aranyszínű, finomhomokos partot a kék minden színében pompázó tenger övezi. Szikrázó napsütésben a parthoz közelebb türkiz színűnek, távolabb mélykéknek tűnik a tenger. A természeti csodát az élénkvörös és fehér sziklák teszik teljessé. A vörös szín a sziklák vasoxid tartalmának köszönhető, a sziklák változatossága pedig az eső és szél alkotása. A vörös színű föld az egész régióra jellemző, ám a Praia de Falésián a színek találkozása egészen különleges természeti csodát eredményez.

A tengerpartban egészen az este fél kilences naplementéig gyönyörködtünk. A partszakasz gyalog közelíthető meg, a parkolók a sziklák tetején találhatóak. Ha fentről szeretnénk megcsodálni a világ legszebb tengerpartját, akkor jól kiépített, fából késült sétálóút áll rendelkezésünkre. Ez a típusú sétány egyébként más dél-portugál strandokra is jellemző.

A sziklák fölött cipruserdőt találni, élénkzöld színei meglepő látványt nyújtanak a vörös földdel keverve. A strandra leérve akár órákat lehet sétálni és kagylókat gyűjteni. Május közepén alig van itt turista, jóllehet az idő csodálatos.

A tenger vize ottjártunkkor 17 fokos volt. A legmelegebb hónapban számító augusztusban is csak 23-24 fokig melegszik fel a tengervíz, így ha valaki nem szereti a túlzottan friss vizet, medencés szállást érdemes keresnie.

Június és szeptember: a legjobb hónapok

Mikor érdemes felkeresni a Praia de Falésiát – ezt a kérdést több helyi vendéglátónak is feltettük. Hasonló válaszokat kaptunk: június és szeptember a legajánlottabb két hónap.

Ekkor a napi átlaghőmérséklet 23-30 fok között alakul, reggeltől estig süt a nap, csapadék egészen minimális, és még nem foglalt az összes napágy. Ha viszont valaki pezsgésre vágyik, annak a július és augusztus ajánlható: a környéken ilyenkor rengeteg szórakozási lehetőség kínálkozik, a strandok telítettek, két vízi vidámpark is várja a gyerekeket.

Nappal nem ritka a 40 fokos hőség, ám jó hír, hogy a tengerparton általában lágy szél fúj, ami elviselhetőbbé teszi a perzselő meleget.

Bicikli, szörf, golf, jóga

A világ egyik legcsodálatosabb fekvésű szörfiskolája kétségtelenül itt található, minden szinten tanulni lehet, általában angol nyelven.

Itt jegyezzük meg, hogy a Falésia strandtól nem messze található portimaói strandon 50 darab strandröplabda pályát építettek ki: kezdőtől a haladó szintig mindenki tanulhat itt. „Normál” és elektromos biciklit a legtöbb nagyobb hotelben lehet bérelni, a bicikliutak jól kiépítettek.

A Praia de Falésia mellett találtunk egy jóga és golfparadicsomot is, a Pestana Alvor Praia Premium Beach resortot. A komplexumban ötféle jógaórát hirdetnek, az órákat a világ legszebb tengerpartjára néző kertben tartják.

Finomságok pluszkilók nélkül

A vaníliakrémes portugál édességek méltán híresek világszerte, és ha minden nap ezekkel lakunk jól, itt is felszedhetünk néhány plusz kilót. Ám a dél-portugáliai ételek általában egészségesek.

A legelterjedtebb itteni fogás a tőkehal, szinte minden étterem kínálatában megtalálható. Az éttermek választéka kifejezetten széles, a főételek mellé gazdagon kínálják a főtt és friss zöldségeket.

Feltétlenül kóstoljuk meg az itteni görög és sárgadinnyét, mindkettő mézédes, a szőlőről nem is beszélve. A főételek árfekvése a többi dél-európai országhoz képest meglehetősen kedvező: egy-egy halas, csirkés vagy tésztás főétel 10-15 euróba kerül, ehhez pedig kedves vendéglátás is tartozik.