Gyöngyszem Európa délnyugati sarkában

Utazás2019. máj. 16.Somogyi Nóra
A rovat támogatója:

A főváros szépsége Párizzsal és Rómával vetekszik, a második legnagyobb város csodákat rejt. Íme, Portugália, a viszonylag kis ország, amely meglepően sok szépséget rejteget, és ma már eljutni is könnyű oda.

Ezerszínű ország

Úti ajánlónkban Európa túlzás nélkül egyik legszebb országáról lesz szó, a legtöbb látogató megdöbben, amikor meglátja az ezerszínű ország, Portugália gyönyörű városait és tájait. A középső és az északi rész látnivalóira, hangjaira és ízeire koncentrálunk most, ahol a hegyek túrázáshoz kiváló helyszínt kínálnak, a történelmi középkori városok felfedezése, a strandokon való séták és borkóstolók igazi kikapcsolódást nyújtanak.

Sok repülőjárat, olcsón

Portugáliába repülővel célszerű menni, mivel bő 3000 kilométerre van tőlünk. A TAP portugál légitársaság járataival közvetlenül a hét minden napján bő három óra alatt Budapestről Lisszabonba vagy Portóba érhetünk, de a Wizz Air és a Ryanair is repül Lisszabonba és Portóba egyaránt. A téli hónapokban kifoghatunk párezer foritos repjegyet is, de ha nem vagyunk lusták átszállással repülni, a fapadosoknál majdnem mmindig találunk olyna kombinációt, mellyel 20-30 ezer forintból megússzuk a teljes repülést.

Könnyen bejárható

Portóból vagy Lisszabonból már mindenki saját ízlése szerint utazhat a nem túl nagy, Magyarországgal összemérhető területű országban. Számos olyan látnivaló is van, amelyet buszal és vonattal körülményes megközelíteni, ezek megtekintéséhez kényelmesebb autót bérelni, de a nagyobb városokat a gyors és kényelmes vonatokkal is elérjük. A fővárosban, Lisszabonban a tömegközlekedés remek.

Lisszabon

Lisszabon Európa egyik legfelhőtlenebb fővárosa: a napos óráinak száma meghaladja az évi 3300-at, kellemes éghajlata miatt minden évszakban kitűnő úti cél. A tél enyhe, nyáron pedig az Atlanti-óceán felől fújó szél enyhíti a tűző nap hatását.

A város atmoszférája életszerű, otthonos és közvetlen, nyoma sincs a főként a turisták kedvéért kialakított steril kirakatszerűségnek, ami számos nyugat-európai várost jellemez.

Építészetileg teljes a kavalkád: találunk 20. század elejei méltóságteljes épületeket, tarka kis építményeket, elhagyott házakat és modern tornyokat. A várost hét dombra építették, a látnivalók szétszórtan helyezkednek el, többnyire kisebb magaslatokon, így nem csak vízszintesen, hanem függőlegesen is érezzük majd a kilométereket a lábunkban, viszont ahogy a képeken is látható, a magaslatakról lélegzetelállító látvány tárul elénk.

A bejárásához kell a jó fizikai kondíció, de cserébe imádnivaló cukrászdák, remek ételek és borok kárpótolnak minket. A tengeri herkentyűk kedvelőinek a város maga a paradicsom. Itt hívnám fel a figyelmet a vinho verde vagyis a pezsgő zöld bor kötelező megkóstolására, amit máshol nem próbálhat az ember egy jó tőkehalból készített vacsora mellé. A tőkehal a portugálok kedvenc nemzeti eledele, 365 módon tudják elkészíteni és mindenütt kapható az egész országban.

Lisszabon, Alfama negyed

Kihagyhatatlan programok:

Szent György fellegvár, amely a Tajo hegy tetejéről őrzi a várost, az Alfama negyed, amely Lisszabon legrégebbi városrésze, az 1755-ös földrengés túlélője, a Belém torony, a Szent Jeromos kolostor, LX factory, a művésznegyed, végül a Bairro Alto, a helyi bulinegyed a legjobb fado kávézókkal. Ezen kívül ajánlott a Pasta de Belem sütemény megkóstolása és 28-as villamoson való utazás, amelyet beválasztottak a világ tíz legszebb villamosvonala közé.

Sintra

Lisszabontól 32 km-re, fekszik Sintra, az elvarázsolt kastélyok városa, a 19. századi romantikus építészet meseszép helyszíne. A világ ezen pontja, Byron szerint maga az Éden, nem csoda, hogy a mór urak, majd később a portugál királyok nyári rezidenciája volt.  Az UNESCO Világörökségeinek sorába tartozó hely a meredek hegyek és buja erdők között helyezkedik el. Ezek különleges mikroklímát hoznak létre, itt mindig több fokkal hűvösebb van, mint a közeli fővárosban. Ennek köszönhető, hogy Sintra a környezetétől különbözve egy igazi zöldellő paradicsom, melyet mesebeli kastélyokra emlékeztető paloták és neogótikus tornyok tesznek idillivé.

Sintra, Pena palota

Sintra, Pena palota

A rengeteg látnivaló közül kötelező megnézni a belvárosban álló Sintra Nacional Palacet vagyis a Nemzeti Palotát a Palácio Nacional da Pena palotát, amit a portugál Neuschwansteinként is szokták emlegetni, és ha belefér időnkbe, a Quinta da Regaleira titokzatos és buja parkját mindenképpen.

Cabo da Roca

Gondoltak már valaha arra, hogy milyen lehet a világ végén ülni egy sziklafalon nézni a végtelent és csak lógatni a lábukat? Ha igen, akkor a tökletes helyszín itt adva van, ez a Szikla-fok, a kontinentális Európa legnyugatibb pontja: meredünk bele egyenesen az Atlanti-óceánba.

Cabo de Roca

Cabo de Roca, a kontinentális Európa legnyugatibb pontja

A sziklafokot a világítótorony uralja, amit 1772-ben építettek, majd 1843-ban kicsit csiszoltak rajta. A mai napig használatban van, így a turisták által nem látogatható, ám ennek ellenére kivűlről is pazar látványt nyújt terrakotta színű tetőtégláival, fehér-pirosra festett felső részével. Fotós szemmel nézve maga az ideális modell.

Arra azonban ne számítsunk, hogy majd a csöndet hallgatjuk itt elmélyülten. A szédítő mélységből nyújtózó sziklafalhoz csapódó hullámok morajlása versenyt énekel az élesen süvítő széllel. Mindenképpen készüljünk kabáttal, pulóverrel, mert a napsütés ellenére a szinte mindig viharos szél igen csípős a magaslati, nyílt terepen.

Obidos

Obidos sokak szerint az egyik legszebb portugál város. A városfalakon belül kaotikusan sorakozó, vakítóan fehérre meszelt, zömök házai, keskeny sikátorai, kovácsoltvas, virágoktól roskadozó erkélyei kétség kívül párját ritkítják. Egy termékeny síkságból fenségesen kiemelkedő hegy tetején foglal helyet az egykori fellegvárból kinőtt település. Hatalmas erődjének masszív falai a távolból egy pillanatra megrettentik a nézelődőt, ám közelebb érve feltárul Óbidos valódi jellege, mindaz a báj és szívmelengető vonás, ami világhírűvé tette ezt a mindössze 3 ezer lakosú városkát. 

ObidosObidos

Nazare

Amikor utazási prospektusokat böngészünk, ezt a városkát mindig a legszebb halászfalu jelzővel említik. A prospektusok nem túloznak, mert Nazaré egyszerűen gyönyörű, pedig ez az ország tényleg nem szűkölködik varázslatos falvakban. Itt nincsenek világraszóló műemlékek, sem híres látnivalók, helyette van egy olyan atmoszféra melyet a hagyományok és a folytonos pezsgés határoz meg. Hosszú és széles, homokos partja minden turista álma.

Aveiro

A Közép-Portugáliában található hajdan fontos és módos, sólepárlásra specializálódott kikötővárost Portugália Velencéjeként emlegetik. Két csatorna szeli át, mellettük elegáns, szecessziós épületek sokasága. A csatornán közlekedő színpompás gondolák, motorcsónakok, és a felette átívelő bájos hidak rendkívül hangulatossá teszik a városképet.

Aveiro

Aveiro

A központi csatornától délre vannak a látnivalók, északra pedig, a halászok negyede, a Beira Mar, ahol a központi téren (Praca de Peixe) nagyon jó kisvendéglőket találhatók friss halételekkel. Aveiro nem egy olyan város, ahol a turista múzeumokat és műemlékeket látogat meg. Itt a lényeg az óceánparti légkör, a sétálgatás a csatornák fölött és a kellemes belváros.

Fatima

Napjainkban mintegy ötmillió ember fordul meg itt évente, a franciaországi Lourdes és a lengyelországi Czestohowa mellett ez Európa legjelentősebb zarándokhelye. A városka meglátogatása, felkavaró, izgalmas, tolongós, sokféle érzést kelteni képes élmény. Lenyűgöző méretű főtere, kétszer nagyobb, mint a római Szent Péter tér, melynek fő látnivalója a Nossa Senhora do Rosario bazilika.

Douro-völgy

A látványos táj egyike azon okoknak, amely miatt a Douro-völgy az egyik legnagyobb utazási magazin népszerűségi listájának 8. helyén szerepel. Varázslatos helyként írják le a völgyet, ahol művelt szőlőültetvények láthatóak a hegyvidéki területeken, valamint ahol a Douro-folyó a buja növényzet és a festői falvak között kanyarog. A Douro régió az asztali borairól és kikötőiről is jól ismert, ezért mindenképpen érdemes ellátogatni egy pincészetbe, ahol lehetőség van a világ első eredetvédelemmel jegyzett borvidékének borait megkóstolni.

Douro-völgyDouro-völgy

Amarante

Douro régió egyik leghangulatosabb városa a képeslapra illő gyönyörű fekvésű település. A nevében szereplő portugál „amar” szó jelentése szerelem. A régi városrészben sétálgatva mintha századokat utaznánk vissza az időben. A macskaköves utcák régi házainak szomszédságában, a 18. századi gránithíd pillérje mellett áll Amarante 16. századi temploma és kolostora, a régi városmag, melyhez a távoli dombok nyújtanak mesés hátteret. A város jelképének is számító gránithíd Portugália nemzeti emlékművei közé tartozik 1910 óta. 

Porto

Portugália második legnagyobb települése, amely talán a leghíresebb Portói boráról.  Egy dombon terül el a Duro folyó mentén. Népszerű a turisták körében a Ponte Dom Luis, amely egy fémből készült, emeletes híd.

Porto, Ponte Dom Luis

Ez köti össze a várost a borospincéiről híres Vila Nova de Gaia-val. Portó szívében található, a folyón fekvő sétáló övezet a Ribiera, amely rendkívül hangulatos nyüzsgésével, élőzenéjével, éttermeivel és kávézóival, valamint utcai árusaival.

Porto