Itthon is egyre népszerűbbek a gyerekmentes szállodák 

Utazás2021. júl. 10.Haiman Éva
A rovat támogatója:

Gyerekmentes hotel vagy felnőttbarát szálloda – mindkét elnevezés olyan szálláshelyet takar, amely csak egy bizonyos kor felett fogad vendégeket. Mégpedig azért, hogy gyerekzsivaj- és rohangálásmentes, gondtalan pihenést garantáljon, amit az aktív szülők éppúgy igényelnek ma már, mint a gyerektelenek vagy a nyugdíjasok.

A turizmus trendek átalakulóban vannak, és mindinkább előtérbe kerülnek olyan, szűkebb célcsoport-igények, amilyen például a felnőttbarát szállás lehetősége – erről Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója beszélt az Év Szállása 2020 verseny eredményhirdetésén, ahol már ebben a kategóriában is osztottak ki díjat.

Gyerekbarát szálláshely már idehaza is sok van, de úgy tűnik, a „felnőttbarát”, vagy a megosztóbb „gyerekmentes” jelzőt viselő hotelek is egyre népszerűbbek. A legnagyobb internetes kereső majdnem 8 ezer találatot dob ki a „gyerekmentes hotel” szóösszetételre, ha pedig angolul a „child free hotels”-re keresünk, már 239 millió (!) találatot kapunk.

A csillagok száma, az ár, a szolgáltatások színvonala vagy az ott megszállt vendégek értékelésével ma már azonos súllyal esik a latba sokak számára a szállásfoglalásnál, hogy a pihenésük a lehető legzavartalanabb legyen. És ebbe akár az is beletartozhat, hogy ne legyen körülöttük állandó gyerekricsaj, futkározás az éttermi asztalok között, vagy medencébe ugrálás.

Az igény Magyarországon is érezhetően jelen van, világszerte pedig óriási az olyan szálláshelyek iránt, ahol csak egy bizonyos kor – jellemzően 12, de általában inkább 16 vagy akár 18 év – feletti vendégeket fogadnak. Külföldön néhány szálloda már évekkel ezelőtt felismerte az ebben rejlő versenyelőnyt, idehaza először néhányan még csak gyermekmentes hétvégéket mertek hirdetni, de ma már több olyan szálláshely is van szerte az országban, amely kifejezetten felnőttbarátnak hirdeti magát.

Az egri Imola Hotel Platán volt talán az első még 2013-ban, a közeli Egerszalókon lévő Shiraz Hotel pedig az idén döntött úgy, hogy a zavartalan relaxáció és a nyugodt feltöltődés érdekében 2021-től kizárólag 14 éven felüli vendégeket fogad. Felnőttbarát szállodaként hirdeti magát egyebek mellett Szentendrén a Bükkös Hotel & Spa, vagy Cserszegtomajon az Idill Hotel.

A felnőttbarát szállodák jellemzően nem csupán gyermekmentesek, hanem olyan miliőt, illetve programokat igyekeznek kínálni, amelyek segítségével valóban kikapcsolódhatnak a vendégek. A legtöbb helyen wellness- és egyéb kényeztető szolgáltatásokat kínálnak, de az aktív pihenésre vágyók is találhatnak a kínálatokban kedvükre valót.

 „A gyermekmentesség nem cél, csak eszköz” – fogalmaz az egyik hazai szálloda hirdetése, hangsúlyozva: nem a gyerekek kitiltása a cél és a lényeg, hanem az, hogy a felnőtteknek akár szülőként is legyen lehetőségük valóban feltöltődni.

A gyermekmentes szállások így korántsem csak egyedülálló gyermektelenek, üzletemberek, párok vagy nyugdíjasok számára lehetnek vonzóak, hanem gyerekeseknek is, akiknek az ilyen helyeken végre van idejük és lehetőségük csak magukkal, egymással, vagy akár a kapcsolatuk megerősítésével foglalkozni.  
A hotelekből pedig egyre inkább ki- és átszivárog az élet más területeire is ez az igény: külföldön már gyerekmentes éttermek, kávéházak is üzemelnek. Ezekbe vagy egyáltalán nem lehet kicsikkel menni, vagy az esti óráktól válik felnőttbaráttá a hely.