Kedvelt síterepek nyitvatartása és megközelíthetősége a közeli országokban

Utazás2021. jan. 24.Haiman Éva
A rovat támogatója:

A hírek szerint a népszerű európai síterepeken évek óta nem voltak olyan remek hóviszonyok, mint az idén, a Covid-19 miatt azonban alig akad olyan hely, ahol erről a síelés magyarországi szerelmesei könnyen és legálisan meggyőződhetnének. A növekedés.hu európai síkörképe.

Talán sokan emlékeznek még arra, hogy csaknem egy évvel ezelőtt, még éppen a síszezonban a szomszédos Ausztriában egy téli üdülőhelyen ütötte fel a fejét a koronavírus, ahonnan aztán a feltételezések szerint a telelők Európa-szerte magukkal vitték az új típusú kínai koronavírust. Bár az osztrák Ischgl vezetői tagadták, kutatók és egy vizsgálóbizottság is arra a következtetésre jutott, hogy a népszerű tiroli turisztikai célpont kulcsszerepet játszhatott a vírus rohamos terjedésében Európában.

Nos, az óta sok gleccservíz lefolyt az Alpokból, és a központi és a helyhatóságok is sokkal óvatosabbak és előrelátóbbak: ahol egyáltalán engedélyezték a síterepek nyitva tartását, ott is csak jelentős óvintézkedésekkel és komoly megszorításokkal.

Sok helyen eleve lehetetlen a szállásfoglalás, mert a szálláshelyek nem nyithatnak ki, van, ahol a sípályákat is csak a helyiek használhatják. Aki mégis kijut – mert ilyen is van, és az élelmesebbek egymásnak adják a tanácsokat a közösségi médiában például arról, hogy nevezzék „üzleti célú útnak” az utazást –, itthon (elvileg) 10 nap karantén vagy két negatív PCR teszt az ismételt munkába állás feltétele. (Akik már átestek a fertőzésen, azoknak hat hónapon át nem kötelező a magyarországi karantén.)

A tervezett utazás előtt mindenképpen érdemes az adott ország rendelkezéseit is tanulmányozni, ebben a magyar külügy Konzuli Szolgálata is segít ezen az oldalon.

Ráadásul a vírushelyzet és az ezzel járó korlátozások napról napra, sőt akár óráról órára is változhatnak, ami még kevésbé teszi vonzóvá az idei síszezont. A lehetőségek így enyhén szólva is korlátozottak azok számára, akik ilyentájt egy-egy hetet szívesen eltöltenek valamelyik síparadicsomban.

Nézzük hát, mi a helyzet Európában.

Ausztria

A legtöbb magyar általában a szomszédok változatos síterepei közül szokott választani. Most azonban hiába mennének az osztrák Alpokba, az országos karantén február 7-ig tart Ausztriában. A sí- és korcsolyapályák továbbra is nyitva tarthatnak a szigorú járványvédelmi intézkedések betartása és ezek még szigorúbb ellenőrzése mellett – külföldieket ugyanakkor nem fogadhatnak. A vendéglátó- és szállodaipari szolgáltatók azonban február végéig biztosan nem nyithatnak ki. Annak a lehetőségét, hogy márciusban lehetséges-e a nyitás, február közepén vizsgálják meg. Ezzel gyakorlatilag befellegzett az idei téli szezonnak. Január 15-től egyébként is kötelező előzetes online regisztrációt vezettek be az Ausztriába belépni szándékozók számára.

Olaszország

A magyar síelők másik fontos célpontja is megközelíthetetlen: Itáliában a pandémia miatt bevezetett szükségállapot hatályát április 30-áig meghosszabbították.  A hatályos járványügyi jogszabályok Olaszország egészét  három zónába osztják a koronavírus járvány súlyossága alapján, van, ahol a lakhelyet sem lehet elhagyni.

Franciaország

A csodás francia üdülőhelyek sífelvonói sem indulnak be február elejéig biztosan. Az újranyitás február közepén vagy végén is valószínűtlennek tűnik – mondta Jean-Baptiste Lemoyne turisztikai miniszter. Az országban közben nem korlátozzák a szabad mozgást, az országba is korlátozás nélkül be lehet utazni, csak egy nyilatkozatot kell csak tenni, hogy az utazónak nincsenek koronavírus tünetei. Az alpesi üdülőhelyek szállodái is fogadhatnak vendégeket, de mivel az önálló éttermek is zárva vannak, a sífutásra és a hótalpazásra korlátozódnak a lehetőségek.

Szlovákia

Északi szomszédunknál január 1-től a síközpontok (szálláshelyek, sífelvonók, síkölcsönzők) is zárva tartanak. Az intézkedés egyelőre január 24-ig lesz érvényben, de a dátum a járványügyi helyzet alakulásának függvényében meghosszabbítható. Ugyancsak január 24-ig főszabály szerint csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel lehet belépni Szlovákiába.

Szlovénia

A kedvező járványügyi mutatók miatt itt éppen enyhítenek a korlátozásokon, és a legkevesebb fertőzöttel rendelkező kilenc régióban január 3. hétvégéjén megnyílnak a sípályák is, amelyek január 8. óta zárva voltak - közölte a ljubljanai sajtó. Síelni azonban csak negatív koronavírusteszt felmutatásával lehet. A határátlépési követelményeken is enyhítettek. Az Európai Unióból érkezők karanténkötelezettség és negatív koronavírusteszt nélkül is beléphetnek az országba, amennyiben ingatlanjuk vagy mezőgazdasági földjük van Szlovéniában, vagy ha családtagokkal akarnak kapcsolatba lépni, de csak akkor, ha 12 órán belül el is hagyják az országot.

Svájc

Az egyetlen alpesi ország, ahol nem voltak korlátozások a síterepeken. A döntés azonban minden esetben a kantonoké, ezért mindig helyben kell érdeklődni az adott lehetőségekről. Magyarországról be lehet utazni, de az összes vendéglátóhely zárva, vagyis a hegyen melegedni, enni- és innivalóhoz jutni lehetetlen. Minden síterepnek védekezési koncepciót kellet kidolgoznia, és a síelőknek kötelező használniuk a kontaktuskereső applikációt. A PlanetSKI szakportál tudósítása szerint Svájcban nem tartják be a síelők az óvintézkedéseket, egy síliftkezelőt ugyanakkor elbocsátottak, mert számon kérte a síelőkön a maszkviselési szabályok betartását, és a tarthatatlan helyzetről a médiának is beszámolt.

Románia

A nyugat-európai zárlatból akár még profitálhatnak is a romániai sípályák, amelyek jelenleg is üzemelnek. Magyarorszgáról ráadásul szabadon lehet Romániába utazni jelenleg, érdemes rá figyelni azonban, hogy néhány határátkelőhely zárva tart, vagy korlátozásokkal üzemel. Ahogyan arra is, hogy a lakáson kívül mindenütt kötelező maszkot viselni, 23:00-05:00 között kijárási korlátozás van érvényben, és az üzletek és a szolgáltatók csak 05:00-21:00 között tarthatnak nyitva.

Szerbia

Az országban ugyan nyitva tartanak a sípályák, beutazni azonban a január 21-től hatályos új szabályok alapján – bizonyos kivételektől eltekintve – csak 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet.

Bosznia-Hercegovina

A sípályák itt is nyitva vannak, a beutazáshoz azonban ugyancsak 48 óránál nem régebbi, negatív PCR teszt szükséges.

Montenegró

Bár az országba szabadon be lehet utazni, Montenegró a járványügyi okokból nem javasolt célországok között szerepel. A síterepek üzemelhetnek, de kabinos felvonókban egyetlen ember utazhat, a hatüléses nyitott felvonón maximum kettő.