Vírushelyzetben mi lesz a síelőkkel?

Utazás2020. dec. 11.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Furcsa, korlátozásokkal teli síszezon vár ránk. Ám ha mégis bevállaljuk az utazást, balesetbiztosítás nélkül el se induljunk. Ország és biztosítás-körkép.

Most még optimisták a téli turizmus ágazati szereplői, ám sok külföldi országban nem tudni, mit hoz a vírus miatt a jövő – legalábbis ez derül ki a CNN-travel tanulmányából, amely az aktuális helyzetet térképezte fel.  Az európai országok korlátozásai tovább növelik a bizonytalanságot. Egyre valószínűtlenebbnek tűnik ugyanis, hogy 2021. előtt teljesen beindulnak Európában a téli sportok, illetve nem zárnak be az utolsó pillanatokban a pályák.

A magyarokra az vonatkozik, hogy a határok zárva maradnak, így csak a karanténkötelezettség vállalása mellett tudnak külföldre utazni.

Németország és Olaszország azt szeretné, ha az európai sípálya-üzemeltetők, januárig zárva lennének. Ehhez a franca elnök is csatlakozott. Ezzel szemben az osztrákok ragaszkodnak ahhoz, hogy kezdetét vegye a síszezon. Sőt! Az osztrákoknál pár napon belül nyílnak a pályák! St. Anton, Lech és Zurs és Ischgl is december közepén nyílnak!
Svájcban már számos üdülőhely, köztük Zermatt, Saas-Fee, Verbier, Engelberg és Andermatt, már most is beüzemelt néhány felvonót. A svédországi síparadicsomok is nyitva állnak a téli sportokat kedvelők előtt.

Mindebből az következik, annak a magyarnak, aki bevállalja a téli extrém sportot, különösen figyelni kell az utazási szabályokra. Ez pedig a biztosításra is vonatkozik!

Szerencsére síelőink tudatosabbak: a magyar utazók nagyjából 90 százaléka külföldi pályákon csúszik le – hogy ez idén miként alakul még nem tudni – és csupán tízből egy csatolja fel lécét vagy hódeszkáját valamelyik itthoni terepen – derül ki Laurent Vanat svájci gazdasági tanácsadó tavalyi tanulmányából. Így a síelők és a snowboardozók jóval óvatosabbak, mint az „átlagos” utazók.

Míg az összes magyar utazó alig fele köt utasbiztosítást, addig a téli sportok hazai szerelmeseinek mintegy 60 százaléka gondoskodik ilyen módon is a biztonságról extrém biztosítás formájában.

Ám a tapasztalatok szerint azt már sokan nem tudják, hogy pontosan mire is fizet a sí biztosításuk, milyen anyagi kártérítésre jogosultak, ha megtörténik a baj.  A legtöbb téli sportra vonatkozó utasbiztosítás tartalmazza a 24 órás magyar nyelvű telefonos segélyszolgálatot és az egészségügyi segítségnyújtási szolgáltatást – ismertette Cseh Anett, a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Hozzátette: ennek keretében sok biztosítónál adnak felvilágosítást adunk az orvosi ellátás lehetőségeiről, megszervezik a betegszállítást vagy hazaszállítást.

Általában kiterjednek a betegségbiztosítások baleset vagy megbetegedés miatt felmerült költségekre, például megtérítjük a hegyi és helikopteres mentésre, a felkutatásra is. Szakértőnk szerint lényeges, hogy szintén kiterjednek a biztosítások baleseti halál vagy maradandó egészségkárosodás esetére is.

Kiterjed a poggyászbiztosításra is a külföldre vitt vagyontárgyak (ideértve a téli sportoláshoz szükséges sportfelszerelést is) ellopására, elrablására, balesetből eredő sérülésére.

A biztosítási díj tartalmazza az utazási segítségnyújtási szolgáltatásokat, amelyek kiterjednek például poggyászkésésre, járatkésésre, külföldi tartózkodás meghosszabbítására sürgősségi ellátás esetén, idő előtti hazautazásra természeti katasztrófa miatt.

Sok helyen adnak az extrém sportok biztosításához jogvédelmi biztosítást, amely kiterjed a gondatlanságból elkövetett szabálysértésre, bűncselekményre, személyi sérüléses balesetre, valamint a téli sportolás során okozott személyi és vagyoni károk miatti jogi eljárásokra. Végül kiterjed a felelősségbiztosításra testi sérülés vagy halál okozására, illetve szálláshelyi, valamint a téli sportolás során okozott dologi károkozásra.

Ami a költségeket illeti, a téli sportolásnál az akár több ezer eurós összegű károk sem ritkák. Például a sípályák környékén sok esetben magánszolgáltatók által elvégzett helikopteres mentés díja akár több millió forintba is kerülhet, csakúgy, mint egy kórházi műtét összege. Ehhez képest már eltörpül a hazaszállítás, pár százezer forintos díja. 

Egy jól megválasztott sí, vagy extrém sportok biztosítása mindezen költségeket fedezheti.

Lényeges, a mostani járványhelyzet miatt az utazási lehetőségekről előre tájékozódjunk, akár a Külügyminisztérium konzuli szolgálatánál, nehogy a lezárt határon érjen meglepetés bennünket.