Kirándulna egy jót? - Rejtett kincsek Budapest közelében

Utazás2021. jan. 9.D.J.
A rovat támogatója:

A főváros környéke nem szűkölködik a látnivalókban. Az olyan közkedvelt helyek mellett, mint a gödöllői kastély, a szentendrei skanzen, az esztergomi bazilika vagy a visegrádi vár, számos olyan turisztikai attrakció is akad errefelé, amely még nem véste be magát a köztudatba. Ezekből a rejtett kincsekből gyűjtöttünk össze párat.

Memento Mori (Vác) 

Még a 90-es években történt, hogy egy felújítás során a váci Domonkos templomban pár építő rábukkant egy elfeledett kripta befalazott lejáratára. 

Odalent a díszített koporsókban 260-nál is több múmia feküdt, akiket még a XVIII. és a XIX. században helyeztek örök nyugalomra. 

Volt köztük például egy apáca is, akinek annak idején kitépték a szívét. A kultúrtörténeti szenzációból Vácon „Memento Mori” néven létrehoztak egy kiállítást. Az előkerült maradványok egy részét egy középkori pincében lehet megtekinteni.

Nemzeti Botanikus Kert (Vácrátót) 

Az ország legnagyobb botanikus kertje eredetileg egy kastélyparkból lett kialakítva. Itthon nincs még egy ilyen gazdag élőnövény gyűjtemény. A 27 hektáros kertben 13 ezer féle növény található. A hely romantikus hangulatát fokozza, hogy akad itt gótikus műrom, egy kisebb vízesés, fahidak és egy olyan vízimalom, amely látványra úgy néz ki mintha egy tündérmeséből került volna elő. 

Pincesor (Tök) 

 Mivel a környéken évszázadok óta virágzik a szőlő- és a borkultúra a Zsámbéki-medencében gyakorlatilag minden községben áll egy pincesor. Közülük pedig a töki a legszebb. 

A település határában valóságos pincefalu épült. 

Vannak szerény löszbe vágott pincék, de olyanok is, amelyek mellett többszintes présházak emelkednek. Ha nem csak nézelődni szeretnénk, hanem bort is innánk, a közelben arra is van lehetőség. 

Babits Mihály emlékház (Esztergom) 

Akkor is érdemes felkeresni, ha esetleg nem vagyunk a költő nagy ismerői és nem tudjuk fejből szavalni a verseit. Babits egykori nyaralója ugyanis festői környezetben van egy hegy tetején, ahonnan gyönyörű a kilátás az esztergomi belvárosra. A hely egyik kuriózuma az aláírásfal, amelyen olyan hírességek hagyták ott az autogramjukat annak idején, mint Radnóti, Karinthy, Kosztolányi vagy  Szerb Antal  . 

Schossberger-kastély (Tura) 

Híres építészünk Ybl Miklós, amikor nem a pesti Operaházon dolgozott, akkor általában épp a Schossberger-rezidencia terveit készítette. A rendelője egy bankalapító volt, aki olyan palotát szeretett volna magának, amelyhez hasonlók Franciaországban állnak a Loire folyó mentén. 

Az álma teljesült. Az ország egyik legszebb kastélya lett az ővé. 

Bár az úri lakot tavaly luxusszállodává alakították, a kertbe nem csak a szállodavendégeket engedik be. 

Retro Design Center (Szentendre) 

Szentendrén a barokk belváros és a híres skanzen mellett ezt a múzeumot is érdemes felkeresni. Legalábbis azoknak, akik szeretnének egy kicsit  nosztalgiázni és el akarnak merülni a 70-es és a 80-as évek világában. Régi hanglemezek, Keravillos termékek, korabeli autók és egy berendezett lakás is található itt, ami olyan mintha a 80-as évekből pottyant volna ide. 

A kiállított autókba akár be is lehet ülni. 

Romtemplom (Zsámbék) 

A Zsámbéki-medence éke lassan 800 éves lesz. Az építését már a tatárjárás előtt megkezdték. Bár egy földrengés miatt a falak egy része még a XVIII. században kidőlt, a templom még így romjaiban is roppant impozáns. A mellette lévő középkori kolostornak a régi ebédlője is megmaradt: itt egy kőtár működik.