2400 milliárd forint állampapír sorsa dől el csütörtökön - Fontos adatok jönnek a héten

Hírek2021. jan. 9.MKB Elemzési Központ

Jövő héten fókuszban a hazai inflációs adatok.

  • 2400 milliárd forintnyi állampapír sorsa múlik a csütörtöki adaton

Január 14-én, csütörtökön publikálja a KSH mind a 2020. decemberi, mind a 2020-as éves átlagos hazai inflációs adatokat. Ez utóbbi a közel 2300 milliárd forint értékű kinnlevő állománnyal rendelkező Prémium Magyar Állampapírok és a 102 milliárd forintnyi Babakötvények kamatfordulói kapcsán számít meghatározó tényezőnek.

Az érintett állampapírok (pl. 2023/L vagy 2025/J sorozat) esetében ugyanis a teljes kifizetendő kamatot ez az inflációs adat mint kamatbázis, illetve az adott sorozatra vonatkozó kamatprémium összege adja meg.

Várakozásunk szerint a hazai infláció a 2020. novemberi 2,7%-os szintről decemberben 2,9%-ra gyorsult (év/év alapon mérve, vagyis a 2020decemberi a 2019decemberihez viszonyítva), így decemberben is teljesülhetett az MNB inflációs célja (3%-os cél, 2-4% közötti toleranciasáv).

Összességében 2020-ban 3,4%-on alakulhatott az infláció éves átlagban.

A külső, azaz az eurózóna irányából érkező inflációs nyomás továbbra is alacsonyugyanakkor az üzemanyagárak – az utóbbi hónapok csökkenését/stagnálását követően  decemberben növekedtek novemberhez képest.

Ezenkívül az élelmiszerárakesetében minimális emelkedésre számítunk decemberben (havi alapon), melynek hátterében elsősorban az étkezési búza és ebből adódóan a liszt áránakfolyamatos drágulása állhatott.

Előretekintve, negyedéves inflációs mutatók esetében nem várható, hogy az infláció az előttünk álló években 4% fölé kerülne.

Legfrissebb, tavaly decemberben kiadott előrejelzéseink szerint 2021-ben 3,1% lehet a hazai fő inflációs mutató, 2022-ben pedig 2,9% éves átlagban (év/év alapon mérve).

A maginfláció 2021-ben mérséklődhet, a 2020 egészére várt 4,2%-ról 3,6%-ra lassulhat idén (éves átlag, év/év). A szolgáltatások esetében a kereslet mérsékeltebb lehet a járványügyi intézkedések év eleji áthúzódása/elhúzódása, a belföldi és a külföldi turizmus visszaesése, továbbá a háztartások viselkedése – kényszermegtakarítások növekedése a korlátozások, magasabb megtakarítási hajlandóság az óvatossági motívum felértékelődése – miatt.

Áthúzódó hatás következtében a belső árnyomás (maginfláció) azonban továbbra is magas, 3,6%-os szinten maradhat 2021 éves átlagában.

2020. decemberi Negyedéves Makrogazdasági Kitekintőnk előrejelzései szerint a hazai jelentősebb inflációs nyomás továbbra is megmarad, nem várható az előttünk álló években defláció a világgazdaságban várható alacsony inflációs környezet ellenére sem.

  • A hazai építőipar 2020. novemberi teljesítményét is csütörtökön ismerhetjük meg

2020 októberében 16,2%-kal csökkent az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a magasépítés alágazat volumene 5,3%-kal, míg a mélyépítésé 26,5%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

Bizakodásra adhat okot azonban, hogy a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a májusi mélyponthoz képest 11,8%-kal, míg a szeptemberihez viszonyítva 1,3%-kal emelkedett októberben. A friss, novemberi adatokat január 14-én, csütörtökön közli a KSH.

2020 első tíz hónapjában az építőipari termelés volumene 11,7%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 10%-kal maradt el a 2019. október végitől a KSH adatai szerint. A magasépítésre vonatkozó szerződések volumene 25%-kal magasabb, míg a mélyépítésre vonatkozó szerződéseké 23%-kal volt alacsonyabb. Míg a 2020. szeptemberben kötött új szerződések volumene 7,4%-kal csökkent, addig az októberben kötöttek volumene már 17,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az ÉVOSZ szerint az építőipar egész éves teljesítménye 11%-kal lehet alacsonyabb a tavalyi csúcsteljesítménynél.

A 2021-es évre tekintve már növekedésben bizakodik az ágazat. A magasépítés alágazat teljesítményét az 5%-os lakásáfa és az otthonfelújítási program egyaránt növelheti, míg a magasépítésben tevékenykedők az állami, önkormányzati megrendelésekben, valamint az állami, gazdaságélénkítő támogatásokból finanszírozott beruházások megjelenésében bízhatnak. A 2021-2027 EU-s támogatási ciklus által támogatott projektek már az idén megjelenhetnek a piacon.

A termelés volumene 2020 végén és 2021 első negyedévében továbbra is mérsékelt hó/hó alapú növekedést mutathat, azonban a második negyedév közepétől magasabb fokozatra kapcsolhat a termelés és az elmúlt negyedévekben tapasztalt 1,5-2%-os hó/hó alapú növekedés dinamikusabbá válhat.