Meghúzta az EU a vészféket: Utazási korlátozásokat jelentettek be az új vírusmutáns miatt

Utazás2021. nov. 27.MTI-Növekedés
A rovat támogatója:

Az EU és mások is felfüggesztették, illetve szigorították a beutazást Dél-Afrikából a COVID-19 új variánsának észlelése után.

Az Európai Unió Tanácsa a koronavírus újonnan azonosított, B.1.1.529-es dél-afrikai variánsának megjelenésére válaszul ideiglenesen korlátozza a dél-afrikai régióból érkezők esetében a nem alapvetően szükséges utazásokat. 

A résztvevők egyetértenek abban, hogy a tagállamoknak "be kell kapcsolniuk a vészféket”, ezért a Botswanából, Szváziföldről, Lesothoból, Mozambikból, Namíbiából, a Dél-Afrikai Köztársaságból és Zimbabwéből érkező utasok esetében a tagállamok tesztelési és karanténkötelezettséget vezetnek be. Magyarország is csatlakozik a dél-afrikai régióból érkező légiközlekedés korlátozásához - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Az uniós döntéssel összhangban megkezdődött a magyarországi intézkedések előkészítése, a módosított kormányrendelet várhatóan még szombaton megjelenik - közölték.

A Reuters szerint epidemiológusok szerint az utazási korlátozásokkal már nem akadályozható meg az omocronnak elnevezett új koronavírus-mutáns terjedése, az EU mellett a világ számos országa – így az Egyesült Államok, Brazília, Kanada is beutazási tilalmat vagy korlátozást jelentett be Dél-Afrikával.

Ausztrália szombaton tiltotta meg kilenc dél-afrikai országból érkező, nem ausztrál állampolgárságú személy belépését, azoknak az ausztráloknak és közeli családtagjaiknak pedig, akik ezekből az országokból érkeznek, 14 napos felügyelt karantént ír elő.

Japán bejelentette, hogy további három afrikai országra kiterjeszti szigorított határellenőrzését, miután pénteken korlátozta a Dél-Afrikából, Botswanából, Eswatiniből, Zimbabwéből, Namíbiából és Lesothoból érkező utazásokat. Srí Lanka, Thaiföld és Omán is bejelentette a dél-afrikai országok utazási korlátozását.