Megtelt a Balaton, ezekből az országokból érkeztek a legtöbben

Utazás2023. aug. 17.MTI
A rovat támogatója:

A legtöbben Lengyelországból, Németországból, Csehországból és Romániából jöttek turistaként.

Augusztus 11-13. között a vendégéjszakaszám 9 százalékkal haladta meg az előző hétvégit, a forgalom pedig ezekben a napokban felülmúlta az egy évvel korábbi adatokat is a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Mintegy 400 ezer turista, csaknem 700 ezer vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, az utazók több mint fele belföldi látogató volt.

A Balatonnál nyaraló belföldi és külföldi turisták száma szintén nőtt a megelőző hétvégéhez viszonyítva. A megemelkedett vendégforgalommal együtt pedig a szálláshelyek bevételei is 9 százalékkal 12 milliárd forintra, a vendéglátó-üzleteké 12 százalékkal 22 milliárd forintra emelkedtek az egy héttel korábbiakhoz képest.

A hétvégén az országos vendégforgalom 57 százalékát a hazai utazók adták; augusztus 11-13. között országszerte 5 százalékkal több belföldi vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyeken az előző hétvégéhez képest, majdnem ugyanannyit, mint tavaly ilyenkor. A legtöbben Budapestről és Pest vármegyéből érkeztek a vidéki tájakra.

Az MTÜ közölte, hogy a külföldi vendégforgalom is jól teljesített: a nemzetközi turisták a tavalyi hasonló hétvégéhez képest 4 százalékkal, a megelőző hétvégéhez viszonyítva pedig 16 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken. Közülük a legtöbben Lengyelországból, Németországból, Csehországból és Romániából érkeztek.Azt írták, az igazi augusztusi hétvége sokakat csábított a Balatonhoz is. Az előző hétvégéhez képest a magyar tengernél 4 százalékkal több belföldi és 9 százalékkal több külföldi látogató szállt meg.

Nemcsak több szállóvendéget hozott a kánikula, hanem jelentősen, 37 százalékkal nőtt az egynapos látogatások száma is az előző hétvégével összevetve. Népszerű úticél volt a napsütéses Balaton.

A legidősebb vendég, egy magyar, 100 éves hölgy volt, ő Fonyódon szállt meg - emelték ki.

Az MTÜ hozzátette, hogy Budapestet ezekben a napokban is megtöltötték a turisták. Az előző hétvégéhez képest csaknem 15 százalékkal több turista éjszakázott a magyar fővárosban, a magyar vendégek mellett a legtöbben Hollandiából, Olaszországból, Németországból és az Egyesült Királyságból érkeztek.

A hétvége legnépszerűbb úti céljai a siófoki Aranypart szabadstrandja, a Tatai Öregtó, valamint a Parlament környéke volt a mobilcella adatok szerint, de szintén sokan keresték fel a Sóstó környékét Nyíregyházán, Vác főterét, a hajdúszoboszlói gyógyfürdőt és környékét, Sopron belvárosát, az esztergomi bazilikát, valamint Pécsen a Széchenyi teret.