Mikor nyitnak a nálunk legkedveltebb tengerparti nyaralóhelyek?

Utazás2020. máj. 3.Sz.A.
A rovat támogatója:

Nagyon úgy fest, hogy a koronavírus áldozatául esik a tengerparti nyaralás idén. A magyar turisták által is kedvelt úticélokra jellemző, hogy általában most kezdik enyhíteni a korlátozásokat. Körkép a horvát, olasz, spanyol, görög, francia és osztrák üdülőhelyek nyitásáról.

A biztonságos megoldáson az Európai Unióban is gondolkodnak, a turizmusból élő Görögország és Horvátország szakminisztere egyaránt turisztikai folyosók kialakítását szorgalmazta. Ezzel létrejönne egy Európán átívelő vagy a kontinenst keresztező tranzitútvonal, amelyen bárki el tudná érni kívánt nyári úti célját, ha rendelkezik koronavírus-útlevéllel. Ez utóbbival bizonyíthatja az okmányt birtokló személy, hogy egészséges, nincs megfertőződve. 

Horvátország

Horvátországban április utolsó hétfőjén kinyitottak az üzletek, és elindult a városi közösségi közlekedés. A jövő héttől pedig fokozatosan elkezdhetik működésüket azok a kávézók és éttermek, amelyek rendelkeznek terasszal, továbbá a fodrász- és kozmetikai szalonok, valamint az óvodák és általános iskolák is.

Ugyanakkor május 11-ig még érvényben lesz a lakhelyelhagyási tilalom, amelyet korábban annyival enyhítettek, hogy a megyéken belül szabadon lehet mozogni.

Zágráb három lépésben, fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon. Az első lépés sikerétől függ, hogy az enyhítések további szakasza életbe lép-e. Amennyiben a fertőzések száma ismét növekedni kezdene, a kormány azonnal visszaállítja a szigorításokat.

Olaszország

Giuseppe Conte miniszterelnök múlt vasárnap ismertette a kormány forgatókönyvét, és ebből kiderül, hogy a nagyon lassú és fokozatos enyhítést útját választották. Május 18-ra tűzték ki a múzeumok és régészeti területek újranyitását, tehát a Colosseum és a pompeji ásatások is akkortól nyithatnak újra, és a Vatikáni Múzeum is ettől az időponttól látogatható. Az olasz kormány a családoknak juttatott kedvezményekkel kívánják ösztönözni a belföldi turizmust, mivel úgy számolnak, hogy az olaszok nem utaznak külföldre, és a tavaly az országba érkezett több mint 200 millió külföldi látogató is elmarad az idén.

A presszókban, éttermekben a vendégek között egy, az asztalok között két méteres távolság betartását írják elő: ezért a tervek között szerepel, hogy az üzlethelyiség előtti járda vagy úttestrészen is további asztalokat helyezhetnek el, az esetleges parkolóhelyek megszüntetésével.

A strandokon legalább négy méteres távolságot javasolnak a napernyők között, előzetes helyfoglalással. A szabadstrandokra is csak meghatározott számú vendéget engednének be.

A kevés szobában több vendéget fogadó hegyi menedékházak sátrakat helyezhetnek udvaraikra a vendégek közötti távolság betartása érdekében. A tervek szerint a tömegközlekedésben csökkenteni akarják a napi csúcsforgalomban utazók számát azáltal, hogy a munkahelyek és üzletek eltérő órarend szerint működnének.

Spanyolország

Négy fázisban, minimum 6 hét, de maximum 8 hét alatt visszatérnek az „új normális” élethez. A korlátozások feloldása nem lesz teljesen egységes az országban, ugyanis a vírus által leginkább sújtotta régiókban valamivel később fognak lazítani, de a tervek szerint júniusra minden visszaáll a régi kerékvágásba. Először a három Kanári- és a Baleári-szigeten kezdik a lazítást május negyedikén, a többi régióban pedig egy héttel később. Nincsenek kötött dátumok a tervben, hogy szükség esetén gyorsan változtatni tudjanak a terveken.

Mielőtt valóban élesbe fordulna a terv, egyfajta nulladik fázisra készülnek május 4-11 között, amikor a fodrászok és egyéb szolgáltatások újranyithatják üzleteiket, az éttermek elvitelre már árulhatnak ételt, és a profi sportszövetségekben megkezdhetik az edzéseket a sportolók.

Május közepétől kinyithatnak az éttermek teraszai, de nem működhetnek teltházzal.

A templomok is újra kinyithatnak május 11-től, misét is lehet tartani, de az épületnek csak az egyharmadát tölthetik meg emberekkel. A színházak és mozik is május végén kezdhetik újra működésüket, de a nézőteret csak egyharmadáig tölthetik meg emberekkel, a boltok, csakúgy mint a strandok június végén nyithatnak újra, de a vásárlóknak tartaniuk kell a két méter távolságot.

Franciaország

Franciaországban egyelőre zárva maradnak a nagy múzeumok, mozik és színházak, ugyanúgy, mint a kávézók és éttermek. Ugyanez a sors vár a színházi és zenei fesztiválokra. Gyülekezés legfeljebb tíz főig engedélyezett, szeptemberig nem rendezhetők ötezer főnél több embert érintő rendezvények, sportesemények, így a labdarúgó bajnokság sem folytatható.

A Tour de France kerékpárverseny áprilisban augusztusig halasztott rajtját tovább kell tolni, és június 2-ig a tengerparti strandok, valamint a nagyvárosokban minden park és zöldterület zárva marad.
Ugyanakkor valamennyi kereskedelmi egység újranyithat, persze csak egészségvédelmi óvintézkedések megtartásával.

Görögország

Május 4-étől feloldják a kijárási korlátozásokat, és újranyithatnak a fodrászüzletek, a műszaki cikkeket árusító üzletek, valamint a könyvesboltok.Május 11-től nyitnak a középiskolák, majd a következő hetekben a nagyobb üzletek és bevásárlóközpontok is elkezdhetnek újra működni. Júniusban újranyithatnak az általános iskolák és a szállodák. Nem döntöttek még a nemzetközi légi utasforgalom újraindításáról, Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök azt mondta, hogy erről az uniós partnerekkel kell beszélni.

Ausztria

Ugyan nincs tengerpartja, de kedvelt célpontja a magyaroknak Ausztria. Nyugati szomszédunknál május 15-én kinyithatnak az éttermek, május 29-én pedig a szállodák, az uszodák és a szabadidős létesítmények, például az állatkertek és turisztikai látnivalók.

Az éttermekben egy asztalnál legfeljebb négy felnőtt és a hozzájuk tartozó gyermekek ülhetnek, az asztalnál ülőkre ugyanakkor nem vonatkozik az egyméteres távolság betartása, a személyzetnek pedig szájmaszkot kell viselnie. Az éttermek reggel hat órától 23 óráig tarthatnak nyitva.Az uszodák és a szabadidős létesítmények üzemeltetésére vonatkozó óvintézkedések kidolgozása még folyamatban van, továbbra is lényeges ugyanis, hogy a koronavírus esetleges terjedésével kapcsolatos kockázatokat kizárják. Azt is vizsgálják, hogy a vízben mekkora a SARS-Cov-2 vírus terjedésének valószínűsége. Az április végéig hatályban lévő kijárási korlátozásokat május elsején új, június végéig tartó szabályozás váltja fel: eszerint a jövőben engedélyezik a legfeljebb tízfős összejöveteleket, és a védekezés fontos része továbbra is a szájmaszk viselése. A fürdők május 29-én nyitnak Bécsben, de csak meghatározott számú vendéget engednek majd a fürdőbe, illetve a medencékbe.