Mit kell tennünk egy jobb internetért? - Könyvajánló

Hírek2020. máj. 2.Növekedés.hu

Az internet mára az életünk elválaszthatatlan része lett. De vajon a világháló, a közösségi médiás platformok, a mobilapplikációk a barátunkká vagy az ellenségeinkké váltak közben? Damian Bradfield „Kiáltvány a bizalomról” c. könyvében ezeket az izgalmas kérdéseket teszi fel, miközben olyan fontos fogalmakat is igyekszik tisztázni, mint a személyes szféra védelme vagy az információ hatalma a közösségi hálón.

Damian Bradfield - aki a WeTransfer, az egyik legsikeresebb fileküldő vállalat alapítója – szerint a ma embere túlságosan megbízik az internetben. Mintha teljesen elfelejtettük volna azokat az ősi, alapvető bölcsességeket, mint hogy: „Ne állj szóba idegennel”, „Ne fogadj el ismeretlentől cukorkát”, vagy „Ne mondd el egy idegennek, hol laksz”.

A közösségi háló és a virtuális valóság korában egyetlen kattintással nemcsak saját magunkat „áruljuk el”, hanem másokról is információk tömegét osztjuk meg.

Minden egyes alkalommal, amikor felmegyünk az internetre, ott hagyjuk a virtuális ujjlenyomatunkat. Ezek alapján a szolgáltatók, a cégek, az állam és szinte bárki figyelemmel tudja kísérni, hogy mit teszünk, mire keresünk rá, mit lájkolunk és posztolunk. Az új okosórák és telefonok például még azt is elárulják rólunk, hogy éppen hol tartózkodunk. Tulajdonképpen önként és dalolva folyamatos adatszolgáltatást biztosítunk a cégek számára.

A szerző felteszi olvasójának az elkerülhetetlen, húsbavágó kérdést:

vajon mikor jön el az a pillanat, amikor rádöbbenünk, hogy meg kell reformálnunk az internetet, és vissza kell tőle vennünk a „hatalmat”?

Megdöbbentő és elgondolkodtató alapossággal mutatja be számunkra az internet hibáit, rávilágít buktatóira, és feltárja, hogy egyes cégek hogyan használják fel, szerzik meg az adatainkat. Az internethasználat ugyan az életünk elválaszthatatlan részéve vált, de a szerző szerint ahhoz, hogy ez biztonságos legyen, újra kellene tervezni az internet működését.

A „big data” korában egyre inkább fontossá válik, hogy ismerjük az internetes jogainkat, és tudjuk, milyen adatokat szolgáltatunk ki magunkról.

Bradfield arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy ne legyünk naivak, ne legyünk felelőtlenek! Mert ha a technika képes arra, hogy beazonosítson minket, akkor arra is képes, hogy az adatainkat bármikor, bárhol felhasználja, vagy bárkinek kiadja. Ez nem egy utópisztikus jövő, ez a jelen – ez Damian Bradfield könyvének talán legfontosabb üzenete.