Titkos amerikai társaság a járvány ellen

Hírek2020. máj. 3.Növekedés.hu

Amerikai kutatók és milliárdosok egy sokáig titokban tevékenykedő csoportja javaslatcsomagot állította össze. A dokumentum útja a Fehér Házig bepillantást enged az amerikai politikai elit kulisszatitkaiba.

Az összeesküvés elméletek kedvelőinek egyik kedvenc témája a vélt vagy valós titkos társaságok tevékenységének felderítése. Illuminátus rend, rózsakeresztesek, szabadkmőművesek, a modern korban pedig ilyen például - a nem is olyan nagyon titkos Bilderberg csoport.

A közelmúltban fény derült egy másik titkos társaságra is: nagyjából egy tucat amerikai vezető tudós, milliárdos és üzletember szerveződött össze arra, hogy megoldja az USA-ban a koronavírus járványt.

Még arra is megtalálták a lehetőséget, hogy javaslataikat eljuttassák a Fehér Házhoz.

A társaság, egy különös ember köré szerveződik. Tom Cahill mindössze 33 éves, távol a nyilvánosságtól éli életét, orvosi diplomája van, e mellett azonban vállalkozó is.

Furcsa ember, milliomos vállalkozó létére egy bostoni kis lakást bérel, s állítólag csupán egyetlen öltönye van.

Tom Cahill

Befolyásos kapcsolatokból azonban annál több áll a rendelkezésére. A csoport számára a második világháborús Manhattan terv (ennek keretében fejlesztették ki az atombombát) a minta.

Magukat a “Tudósok a járvány ellen csoportnak” nevezik (Scientist to Stop Covid-19), s van köztük immunológus, neurobiológus, öregedéskutató, onkológus, gasztroenterológus, de még nukleáris fizikus is. Tagjaik közé tartozik például Michael Rosbash biológus is, aki 2017-ben kapott Nobel díjat.

Nem kérdés, hogy én vagyok közöttük a legkevésbé képzett

- mondja Rosbash, ami bár alighanem túlzás, de azért jelzi az összegyűlt szellemi tőke kvalitásait.

A csoport egy bizalmasan kezelt, ám nemrég napvilágot látott, 17 oldalas jelentésben foglalta össze megállapításait és meglehetősen unortodox javaslatait. Ezek egyike például azt javasolja, hogy a betegeket egy korábban az Ebola kezelésére használt gyógyszerrel kezeljenek - csak sokkal nagyobb dózisban.

Néhány javaslatuk máris nyitott fülekre talált, az amerikai gyógyszerfelügyelet, a Food and Drug Administration enyhítette bizonyos készítmények gyártásának szabályozását. Francis Collins, az amerikai nemzeti egészségügyi hivatal, a National Institutes of Health igazgatója szintén támogatja javaslat számos elemét - derítette ki a The Wall Street Journal. A 17 oldalas dokumentumot eljuttatták a Trump-adminisztráció minisztereinek, valamint Mike Pence alelnöknek is, aki a kormány koronavírus elleni küzdelmét irányítja.

De kicsoda ez a Dr. Cahill, aki ilyen befolyásra tett szert? Befektetési cége révén olyan tőkepiaci nagyágyúkkal került kapcsolatban, mint például Peter Thiel, a PayPal alapítója és a tőkepiac olyan nagyágyúival, mint Jim Palotta vagy Michael Milken - többszörös milliárdosok ők is. Az ő nevük és befolyásuk tette lehetővé, hogy a Cahill csoport jelentése eljusson a politikai döntéshozókhoz. Cahill szoros munkakapcsolatban áll Nick Ayers-szel, aki Mike Pence alelnök régi tanácsadója.

Talán elbukunk, de ha sikerrel járunk, az megváltoztatja a világot

- szerénykedett Stuart Schreiber, a Harvard University kémia professzora, aki szintén a csoport tagja.

Az, hogy a javaslatokat hogy juttatták el a politikához jól rávilágít az amerikai elit kulisszatitkaira.

Steve Pagliuca neve talán nem sokat mond, de ha eláruljuk róla, hogy az amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA egyik legendás csapata, a Boston Celtics egyik társtulajdonosa, valamint a Bain Capital tőkebefektető társaság társelnöke, akkor már képet alkothatunk befolyásáról. Pagliuca pénzzel is támogatta Cahill projektjét, valamint ő volt az, aki a jelentés egyik munkapéldányát odaadta David Solomonnak, a Goldman Sachs (GS) befektetési bank elnök vezérigazgatójának. Innen már csak egy lépés volt, hogy Solomon továbbadja a dokumentumot a korábban szintén a GS-nél dolgozó Steve Mnuchin pénzügyminiszternek.

Cahill felemelkedése egyébként önmagában is érdekes történet. Két évvel ezelőtt még a Duke Universityn koptatta az iskolapadot, 20 dolláros farmerben, pólóban és kitaposott sportcipőben. PhD-jén dolgozott, ritka genetikus rendellenesség a szakterülete. Aztán összefutott egy régi barátjával, aki megkínálta egy állással apja befektetési cégében, az USA-ban elég jól ismert Raptor Groupban.

Cahill ekkor úgy döntött, hogy elfogadja az ajánlatot, különösen az egészségügyi befektetések, az egészségügyi kutatások finanszírozásának új lehetőségei érdekelték. A Raptornál kitöltött tanulóidő után 125 millió dollárból megalapította saját cégét, a Newpath Partnerst. Szűk körből verbuvált befektetőket - főleg a Szilícium-völgy titánjai dobták össze a pénzt, köztük Peter Thiel, a PayPal alapítója és Steve Pagliuca, aki a térség cégeinek egyik ismert befektetője.

Március elején, amikor a járvány globálissá vált, Cahill elcsodálkozott azon, hogy a fertőzéssel kapcsolatos tudományos kutatások milyen kezdeti stádiumban vannak.

Cége befektetői pedig elkezdték bombázni a kérdésekkel, mondván, hogy ez az ő szakterülete. Cahill meglátta a kínálkozó lehetőséget - irány a víruskutatás! Szervezett egy online konferencát, amelyre saját bevallása szerint összesen ha 20 embert várt. Aztán amikor megpróbált csatlakozni konferenciához, nem engedte be a rendszer, annyian voltak már jelen. Még Adam Silver, az NBA komisszárja is rácsörgött mobilon, hogy nem tud bejelentkezni - őt később szóban tájékoztatta. (A sportvezetők érdeklődése érthető, az NBA rájátszása kezdődött volna éppen, dollármilliárdok forognak kockán a liga leállása miatt.) Végül persze beengedték Cahillt a saját konferenciájára, ahol elmondta, hogy a befektetési tevékenységet félretette egy időre, és tudományos kutatókból szervez csoportot a vírus elleni küzdelemhez.

A konferencia végén már várta egy e-mail Michael Milkentől, aki támogatásáról biztosította. Milken szintén érdekes figurája az amerikai befektetői társadalomnak. Egyike volt azoknak, akik megszervezték és kialakították az USA-ban a magas hozamú kötvények (high-yield, junk bonds) intézményesített piacát. Aztán később a tőkepiaci törvények megsértésével vádolták, kapott 10 év letöltendőt és 600 millió dollár pénzbüntetést és örökre eltiltották a tőkepiaci tevékenységtől. Büntetését később két évre mérsékelték jó magaviselete és bűntársai felnyomása miatt. Szabadulása után jótékonysági alapítványok sorát indította el, különösen aktív a gyógyászati kutatások finanszírozásában. Trump elnök az idén februárban részesítette kegyelemben. Milken levele mellett Cahill talált a postaládájában Pence alelnök tanácsadói csapatának tagjaitól is üzeneteket - ők is ott voltak a virtuális konferencián.

A támogatók és a kapcsolatok tehát megvoltak, már csak egy jó terv kellett.

Elsőként Stuart Schreibert, a Harvard professzorát hívta fel, aki bevonta régi jó barátját, Edward Scolnickot, a Merck gyógyszeripari óriáscég volt kutatás-fejlesztési vezetőjét.

Ők ketten együtt összesen 28 új gyógyszert és vakcinát fejlesztettek ki. Scolnick meglehetősen szkeptikus volt:

legalább másfél év, mire új vakcinát piacra lehet dobni - és akkor még irdatlan nagy szerencséd van.

Végül azonban kötélnek állt, így a két vakcina-nagyágyú összeállított egy nagyjából két tucat vállalatból álló listát, amely szerintük profitálhatna az általuk javasoltakból.

Nekiláttak a munkának, begyűjtöttek a világ minden tájáról a vírussal kapcsolatos kutatási publikációkat. Kiválogatták közülük a szerintük ígéreteseket. A csapat tagjai naponta fejenként 20 publikáción száguldottak keresztül, nagyjából dupla tempóban az ilyenkor szokásoshoz képest. Videókonferenciákon és SMS-ekben osztották meg egymással tapasztalataikat - “mint egy csapat tinédzser”, ahogy a Nobel díjas Rosbash visszaemlékszikk.

A viták nem csak tudományos, de lélektani kérdésekről is szóltak. Napirenden volt például egy javaslat, amely szerint a vírust át kéne nevezni SARS-2-re, mert az ijesztőbben hangzik és ha nyilvánosan is ezt használják, az jobban ösztönzi majd a maszk viselésére az embereket. Ezt a javaslatot végül elvetették.

A végül elkészült dokumentumot már csak el kellett juttatni az illetékesekhez. Ehhez Cahill egy másik jól beágyazott milliárdost keresett meg. Adrian Sheth a Vista Equty Partners társ-alapítója egyike volt azoknak, akik elsőként szálltak be Cahill cégébe. Seth elkötelezett demokrata ugyan, viszont jó viszonyban áll Thomas Hicks Jr.-al, aki a Republican National Comittee (az amerikai republikánus párt vezető testülete) társelnöke.

Sheth bemutatta Hickset Cahilléknak. A többnyire baloldali politikai beállítottságú tudósok és Szilícium-völgyi befektetők közé egy bekerült egy olyan politikai nagyágyú, aki együtt szokott Trump fiával vadászni.

Nem vagyok tudós. A lehető legegyszerűbben magyarázzák el nekem, hogy mi ez az egész és mit tudok én csinálni

- hangzott el Hickstől az első megbeszélésen.

A fő probléma az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA volt. A tudóscsoport által a járvány ellen a legígéretesebbnek tartott készítményt egy amerikai gyártó, a Regeneron Pharmaceuticals állítja elő. Ahhoz azonban, hogy az USA-ban ezt megfelelő mennyiségben lehessen gyártani, a cég más termékeinek előállítását egy írországi telephelyre kellett áttelepíteni. Ehhez szükséges az FDA jóváhagyása, ami általában ilyen esetekben hónapokig tart. Scolnicnak már voltak rossz tapasztalatai a hatósággal, még az AIDS elleni vakcinák kutatása idején. Felhívta az FDA illetékesét most is, elmondta, hogy kik is ők és mik a szándékaik, ám rövid úton elhajották.

A járványt ellenőrzés alatt tartjuk

- hangzott a rideg elutasítás. Cahill ekkor felhívta Nick Ayerst, Pence alelnök tanácsadóját, aki hajlandónak mutatkozott segíteni. Pár nappal később a Regeneron megkapta az engedélyt arra, hogy termelésének egy részét Írországba telepítse át.

Hicks és Ayers segítségével a csoport javaslatai végül utat találtak a Fehér Házba, ahol az ottani vírus-törzs tanulmányozza.

A javaslatcsomagot később kiegészítették az újranyitáshoz szerintük szükséges intézkedésekkel - példál az újra munkába állók tesztelésének követelményeivel. (Például azzal, hogy ne a munkába állás előtt teszteljenek, hanem a munkanap végén, mert így reggelre megvan az eredmény.)