Nemsokára nyit Velence: a nagy hajókat végleg kitiltották a központból

Utazás2021. ápr. 18.B.F.
A rovat támogatója:

Velence művészeti, kulturális és környezeti örökségének megőrzése érdekében az olasz kormány a napokban úgy döntött, hogy az óceánjáró hajókat és a 40 ezer tonnát meghaladó teherforgalmat elterelik, és nem engedik be a város központjába. A nagyobb hajóknak most a város ipari kikötőjében kell kikötniük, amíg megoldást nem találnak.

Megállapodás született arról, hogy a nagy óceánjáró és konténerszállító hajók már nem hajózhatnak be Velence Giudecca nevű csatornájába, amely a történelmi Szent Márk térre vezet. A Canal Grandén csak gondolák és vízi taxik lesznek megtalálhatók a döntést Dario Franceschini kulturális miniszter jelentette be nemrég.

Most, hogy a hajók kitiltásáról döntöttek, a hajókat alternatív útvonalon kell Margherába, Velence ipari központjába vezetniük, amíg állandó megoldás nem születik. A velencei kikötői hatóság nyilvános konzultációt fog tartani, hogy megoldást találjanak a helyzetre.

Az ország kulturális minisztere, Dario Franceschini üdvözölte a lépést, helyes döntésnek tartja, amelyre évek óta sokan vártak.

A hajóforgalom leállítására irányuló korábbi kezdeményezések eddig mind kudarcot vallottak. 2013-ban a kormány kitiltotta a több mint 96 ezer tonna súlyú hajókat a Giudeccából, de a szabályozást nem sokkal rá visszavonták.

További szabályozásokat 2017-ben jelentettek be, de ezeket sem hajtották végre teljes mértékben.

Nagy port kavart az az eset, amikor 2019-ben egy óceánjáró és egy, a Giudecca-csatornán kikötött turistahajó összeütközött. A baleset során többen megsérültek, és városszerte tiltakozás-hullámot tört ki, a velenceiek a nagy óceánjáró hajók teljes betiltását szorgalmazták – írja a Lonely Planet.

Az óceánjáró hajók a koronavírus-korlátozások miatt jelenleg amúgy sem tudnak belépni Velencébe. A hiányuk következtében a lagúnák vízminősége jelentős javulást mutat, hatalmas halcsoportokat lehet a víz alatt látni, és állítólag még hattyúk is megjelentek.

A hajók kitiltásáról szóló döntésnek örülnek a velencei lakosok, akik az elmúlt években többször is aggodalmukat fejezték ki a fenntartható turizmus és a környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatban.