Átalakítja a tengeri és óceánjáró hajóutakat a koronavírus

Utazás2020. máj. 10.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Több robot, kevesebb svédasztal, szigorúbb orvosi eljárások – így alakítja át a hajóutakat a koronavírus. Több változtatást már be is vezettek: például szigorúbb egészségügyi protokollt alkalmaznak, miután több hajót is le kellett zárni a fedélzeteken kitört koronavírus-járvány miatt.

Az UBS előrejelzése szerint a hajóutak 2021-ben már folytatódni fognak, a kereslet pedig egyre növekszik. A CruiseCompete foglalási oldal szerint

a jövő évi foglalások 40 százalékkal növekedtek, mivel a turisták a lemondott utazásaikat átütemezték, az új ügyfelek pedig előre terveznek és úgy foglalnak.

Fontos szerep jut a jövőben a szigorú egészségügyi szűréseknek. A hajózási vállalatoknak át kell gondolniuk a hajók nyilvános helyiségeinek elrendezését, hogy hogyan történjenek a part menti kirándulások, hogy milyen módon ellenőrzik az utasok egészségügyi állapotát és javítaniuk kell a higiéniás feltételeken is.

A Cruise Lines Nemzetközi Szövetség már együttműködik a Carnival és a Royal Caribbean, hajózási társaságokkal, valamint az Egyesült Államok kormányával, hogy közösen kidolgozzák az iránymutatásokat. Ezek közé tartoznak például a szigorúbb beszállási és karanténeljárások.

A CNBC-nek nyilatkozott elemzők szerint a szigorúbb orvosi eljárások bevezetése csak a kezdet.

A jövőben rendszeresíthetik a testhőmérést, kiterjeszthetik a fedélzeti orvosi központokat, a légszűrő berendezések fejlesztése elengedhetetlen lesz, az idősebb turisták számára pedig kötelezővé tehetik az olyan orvosi igazolások beszerzését, amely igazolja, hogy az illető alkalmas az utazásra.

Emellett az önkiszolgáló, svédasztalos étkezés is megszűnhet. Ezt asztali kiszolgálás és a személyzet által irányított kiszolgáló állomások válthatják fel. A módszert a hajózási társaságok régen is alkalmazták, ha vissza szerették volna szorítani egy fertőző betegség terjedését.

A koronavírus-járvány kitörése továbbá arra kényszerítheti a hajózási társaságokat, hogy fektessenek be a modern technológiákba.

A turizmus más területein, például a szállodákban már alkalmazzák a fertőtlenítő robotokat. Az ilyen átfogó változások ugyanakkor komoly beruházást igényelnek, ráadásul pont egy olyan időszakban, amikor a hajótársaságok anyagi nehézségekkel küzdenek a kialakult helyzet miatt.