Ökológiai adó miatt drágulnak a francia repülőjegyek

Utazás2019. júl. 11.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

2050-re drasztikusan növekedhet a légiközlekedés légszennyezése, ezért a francia kormány bejelentette: minden, az ország repülőtereiről induló járatra „ökológiai adót” készül kivetni.

Az adóból 2020-tól kezdődően várhatóan 180 millió euró (mintegy 59 milliárd Ft-nak megfelelő összeg) folyik be, közölte Elisabeth Borne közlekedési miniszter. Az adó mértéke a megvásárolt repülőjegy típusától függ majd. 

A turista osztály jegyeit a Franciaországon és az EU-n belüli járatok esetén 1,50 euró, a business osztály jegyeit az EU-n kívüli járatokon legfeljebb 18 eurós adó terheli majd. 

Úgy döntöttünk, hogy valamennyi, Franciaországból induló repülő-járat esetén alkalmazzuk az ökológiai adót” mondta a miniszter egy sajtókonferencián. 

Az adó csak az országból induló járatokra vonatkozik, az érkezőkre nem. Elisabeth Borne közölte: az adóból befolyó összegeket kevésbé szennyező közlekedési megoldásokra költik, például a vasútra. 

A környezetszennyezés növekszik 

A francia kormány megpróbált szigorítani a környezetvédelmi szabályokon, a „sárga mellényesek” elhúzódó tiltakozásai miatt azonban tavaly feladta az üzemanyagok adóemelésére vonatkozó terveit.

A légiközlekedés maga is tett lépéseket a szennyezés csökkenése érdekében. Programja, az idei évben indított „A Nemzetközi Légiközlekedés Szén-kiváltási és Csökkentési Terve” méri a szennyeződés mértékét és éves jelentést készít. 

Az Európai Unió szerint ha semmi sem történne, a légiközlekedés légszennyezése a jelenlegi helyzethez képest 2050-re akár 300 százalékkal emelkedne.