Olaszország a borkóstolók paradicsoma, pedig lehet, hogy a francia borok jobbak

Utazás2019. júl. 20.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Egy felmérés szerint a borkedvelők számára Olaszország a legjobb vendéglátó ország a világon. Ez bizonyára bosszantja a második helyre került franciákat, hiszen a két ország nagyon hosszú ideje vesz részt ebben a nemes versenyben.

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök 2016 áprilisában büszkén jelentette ki: „

az olasz bor jobb, mint a francia, 

bár nem világos, hogy előtte mennyi chianti-t fogyasztott. 

Egy, a lastminute.com honlap felmérés a világ 30 különböző bortermelő országát hasonlította össze egy sor követelmény alapján és azt állapította meg, hogy a borok alapos megismerése szempontjából Olaszország a legjobb helyszín. 

A francia borkedvelők szerint ez nem jelenti azt, hogy Olaszország termeli a legjobb borokat – és az adatok ezt meg is erősítik. Amikor azonban egy átfogó borászati élményről beszélünk, a kóstolástól a szőlőültetvények meglátogatásáig, figyelembe véve az utazási és az adott bortermelő térségben való tartózkodás költségeit is, illetve arról, hogy egy ország hány minőségi borral dicsekedhet, egy ilyen rangsorban Olaszország került az élre.

Olaszország elsősorban annak köszönhette legmagasabb pontszámát, hogy valamennyi ország közül itt érhető el a legtöbb borkóstolási élmény, szám szerint 993 lehetőség, míg Franciaországban erre csak 406 helyen nyílik alkalom.

Olaszországban összesen 21 bortermelő régió van, amelyek „lefedik a szőlőfajták teljes körét”. A közönség számára nyitott szőlészetek száma Olaszországban 33, Franciaországban 31.  Egy palack bor átlagára Olaszországban olcsóbb, 4,77 euró ( 1 560 forint) az 5,73 eurós francia árhoz (1 870 forint) képest. 

A franciák mindenesetre vigasztalhatják magukat azzal, hogy minőségi boraik száma, legalábbis az elnyert elismerések száma alapján, messze meghaladja az olasz minőségi borokét. Szakértői számítások szerint Franciaország eddig 28 872 díjazott borral dicsekedhet, míg Olaszország csak 19 160-nal. 

Felmerül a kérdés: valójában melyik ország bora a legjobb? Érdemes-e egyáltalán összehasonlítgatni? 

Egy híres amerikai bor-bíráló, Robert Parker, aki 1 millió dolláros orráról híres, valószínűleg Franciaország mellett foglal állást. A világ 300 olyan bora közül, amelyeket tökéletesnek ítélt, 204 francia volt.   

Az olaszok akkor sem állnak jobban, ha feltételezzük, hogy a minőség megfelelően türköződik az árakban. A világ 50 legdrágább borainak listáján, amelyet a Wine Searcher szaklap állított össze, 38 francia szerepel. Olaszország egyetlen eggyel sem dicsekedhet.  

Chrissie McClatchi, a Riviera Grapevine blog szerzője azonban úgy véli, hogy az olasz bor sokféleségével gyönyörködtet, azzal a széleskörű szőlőfajta választékkal, amelyet sehol másutt nem lehet megtalálni. A francia bor ugyanakkor klasszikus. Számomra ma is a minőség mércéje, és olyan mértékben türközi az adott térség sajátosságait, amelyet a legtöbb bor-termelő ország másolni igyekszik.   

A rangsorban Olaszország és Franciaország mögött Spanyolország végzett a harmadik, Dél-Afrika a negyedik helyen.