Gyorsan nő a marihuána orvosi célú felhasználása a Csehországban

Hírek2019. júl. 20.Növekedés.hu

Az egészségbiztosítás egy beteg havi 30 gramm marihuána fogyasztása költségének 90 százalékát vállalja át, a szer receptköteles, és csak erre jogosult orvosok írhatják fel.

A Cseh Köztársaságban az orvosi célú marihuána-fogyasztást 2013. áprilisában engedélyezték, ezután a szer lassan, de egyre nagyobb mértékben elérhetővé vált azon betegek számára, akiknek szüksége volt az ilyen jellegű kezelésre. A folyamat eredményesnek mondható, különösképpen, hogy egyidejűleg számos adminisztratív és gazdasági akadályt kellett leküzdeni.

A marihuána közel 90 százalékát krónikus, csillapíthatatlan fájdalom enyhítésére és szklerózis multiplex kezelésére használják.

A marihuána gyógyszertárakban szerezhető be egy feljogosított orvos által adott recept alapján. Persze csak akkor, ha az érintett betegek képesek megvásárolni, hiszen az orvosi marihuána viszonylag drága azokhoz a jóléti támogatásokhoz képest, amelyekhez egy tipikus marihuána-beteg hozzájut.

A Kormányhivatal Kábítószer-politikai Főosztálya, az Egészségügyi Minisztérium és az Állami Kábítószer Ellenőrző Intézet adatai szerint a marihuána orvosi célú fogyasztása az elmúlt évek során exponenciális mértékben nőtt a Cseh Köztársaságban és a trend minden bizonnyal folytatódik.

Megsokszorozódott, napjainkban már közel százra emelkedett a marihuána orvosságként történő felírására jogosított orvosok száma is.

Tavaly 4,800 gramm orvosi marihuánát adtak ki a Cseh Köztársaságban, közel négyszer annyit, mint 2017-ben. Ez év kezdete óta 665 betegnek írtak fel legalább egyszer marihuána-kezelést és már 5,347 grammot bocsátottak a betegek rendelkezésére.  

A marihuána-kezelés költségeinek zömét tavaly az általános egészségbiztosítás forrásaiból fedezték. Az Egészségügyi Minisztérium javaslata alapján

az egészségbiztosítás egy beteg havi 30 gramm marihuána-fogyasztása költségének 90 százalékát vállalja át.  A nemzeti kábítószer-politikai koordinátor, Jarmila Vedralova nemrég egy interjúban úgy fogalmazott, hogy az orvosi célú marihuána elérhetőségének javítása fontos lépés a közegészségügy szempontjából. Alapvetően fontos azonban a recept-felírás szakmai kontrollja és a marihuána-fogyasztás szabályainak tiszteletben tartása, vagyis a visszaélések megakadályozása.