Síelés Covid-idején: itthon nincs korlátozás, külföldön viszont sokféle

Utazás2022. jan. 17.H. É.
A rovat támogatója:

Magyarországon már öt síterepen lehet csúszni, persze, a magasabb hegyekkel rendelkező kedvelt külföldi síparadicsomokban nagyobb hó és jóval több pálya várja a téli sportok szerelmeseit. A Covid miatt azonban a beutazási és az adott sícentrumra vonatkozó szabályok alapos áttanulmányozása nélkül senkinek sem ajánlott útnak indulni.

Már a sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparkban is lehet síelni szombattól, ezzel ötre nőtt a nyitva tartó hazai sípályák száma. Kelet-Magyarországon ezen kívül Kékestető és Mátraszentistván várja a síelőket, snowboardosokat, Nyugaton az Eplényi Síaréna Budapesthez legközelebb pedig a Nagyvillám Sípálya tart nyitva Visegrádon. 

Magyarországon a síterepekre nem vonatkoznak speciális szabályok, nem kérnek védettségi igazolványt, de a maszk használata a zárt helyeken kötelező, és a pénztáraknál távolságot kell tartani.  A külföldi síterepeken ugyanakkor mindenütt érvényben vannak kisebb-nagyobb korlátozások, és a járványügyi szabályok akár még egy országon belül is eltérhetnek. Ezért annak, aki síelni/snowboardozni szeretne, most elsősorban nem az időjárás-előrejelzést érdemes böngésznie, hanem a célországra és a konkrét síközpontra vonatkozó Covid-előírásokat.

A konzuli szolgálat és az adott országok, síterepek, szállások oldaláról feltétlenül érdemes alaposan tájékozódni, a járványhelyzet alakulásától függően ugyanis akár egyik napról a másikra változhatnak a szabályok.

Általánosságban elmondható, hogy számos országban kötelező a maszk, mégpedig az FFP2 típusú a síterepek zárt területein, a sífelvonókon, a pénztáraknál, a hüttékben (a helyben fogyasztást kivéve). A maszkviselési szabályokat megsértők akár jelentős bírságra számíthatnak.A legtöbb helyen csak oltottak vagy a betegségen átesettek – uniós Covid-igazolvánnyal rendelkezők – használhatják a sífelvonókat és pályákat, és ez jellemzően feltétel a szállásfoglalásnál is. (Az igazoványt innen lehet digitálisan letölteni, illetve kinyomtatni.

Az Ausztriába készülők részletes és naprakész információkat ezen az oldalon találnak. 

Az omikron miatt december 20-án szigorítottak az osztrákok, és az Ausztriába való belépéshez jelenleg vagy három oltásról, vagy 2 oltásról/gyógyultságról szóló igazolás + egy 72 órán belül készült negatív PCR-teszt szükséges a 12 éven felülieknek. A tesztkötelezettség a belépés után is pótolható, ehhez a határátlépésnél kérhetik a tesztelési időpontfoglalás bemutatását. A síközpontokban és a szálláshelyeken is élnek ezek a szabályok, este 10-től kijárási tilalom van, és nem működnek az après-ski helyek sem.

Szlovákiában a síterepeken és a vendéglátóhelyeken egy viszonylag bonyolult rendszer, az OP-rezsim él, ami azt jelenti, hogy oltottak, felépültek vagy teszteltek vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Az országba belépéskor regisztrálni kell. Az éttermek itt is zárnak 22 órakor.

Az olaszoknál  január 31-ig speciális beutazási szabályok vannak érvényben, ezért aki tőlünk utazik Itáliába, azt a Green Pass birtokában is tesztkötelezettség terheli, és itt is regisztrálni kell belépéskor. Január 10-től a Green Passt kérik a sípályákon is a síbérletek mellett, valamint a bárokban, éttermekben is. A legutóbbi szabályváltozások után oltatlanok már nem léphetnek be negatív Covid-teszttel sem ezekre a helyekre. Olaszország, sok más úti célhoz hasonlóan, 80 százalékra korlátozta a felvonók kapacitását, ezért a felesleges sorban állás elkerülése érekében érdemes előzetesen online lefoglalni a síbérleteket.

Franciaországban szintén igazolni kell az oltottságot, a gyógyultságot, vagy 24 órán belül készült negatív PCR- vagy antigén-tesztet kell bemutatni.Regisztrálni nem szükséges, de nyilatkozni kell arról, hogy az utazónak nincsenek Covid-tünetei. Mindenhol, tehát síterepen, étteremben, szállásokon stb. kérhetik az uniós védettségi igazolást (franciául Pass Sanitaire). Svájcban hasonlóak a szabályok.

Covid szempontjából a legbiztonságosabb üdülőhelyek azok, amelyekre szigorú előírások vonatkoznak, és amelyek kisebb, kevésbé népszerű helyeken találhatók. A magánszállások is népszerűbbek mostanság a szállodáknál, a teljesen felszerelt önellátó faházak teljesen feltöltött hűtőszekrénnyel vagy többféle ételszállítási lehetőséggel pedig még vonzóbbá teszik ezeket az opciókat. A Ski France már 50 úgynevezett „érintkezés nélküli faházat” kínál néhány frekventált alpesi üdülőhelyen.