Sokkal nagyobb lehet idén nyáron a cápatámadások esélye

Utazás2020. jún. 28.HP
A rovat támogatója:

A hajóforgalom nagymértékű csökkenésének hatására jobban kiúszhatnak a part közelébe a cápák, ami jelentősen növeli a cápatámadások kockázatát.

Több szakértő is figyelmeztetett, hogy a hajóforgalom drasztikus lecsökkenése miatt megváltozhatott a cápák vándorlási útvonala. Emiatt jelenleg akár olyan területekre is kiúszhatnak a ragadozók, melyekre eddig nem merészkedtek ki. Ennek hatására világszerte megnőhet az ember elleni cápatámadások valószínűsége.

Korlátozások

A koronavírus-járvány terjedése miatt globális szinten korlátozták a személyi hajóforgalmat. A világgazdasági teljesítmény visszaesésével párhuzamosan pedig a tengeri áruforgalom is érezhetően mérséklődött.

A tengeri szállítmányozás fuvarozási díját mutató Baltic Dry index hatalmas mértékben visszaesett, mely szintén a szabad hajókapacitásokat mutatja.

Forrás: tradingeconomics.com

Az indexben ugyan fellelhető némi ciklikusság, de ilyen mértékű visszaesés a koronavírus és a kisebb gazdasági aktivitás számlájára írható.

Világtérkép

Az alábbi térképen láthatók az 1980 és 2019 között regisztrált ember elleni cápatámadások.

Forrás: Florida Museum

Ugyan a cápatámadások csupán néhány százaléka halálos, a sérülések mértéke sokszor annyira súlyos, hogy joggal félünk ezen élőlényektől. Pedig csupán a cápafajok 10 százaléka jelent veszélyt az emberre.

Fehér cápa

A rettegett fehér cápa által elkövetett támadások az összes cápa támadás csupán elenyésző részét teszik ki. A lenti térképen az 1980 és 2019 között előforduló fehér cápa támadások láthatók.

Forrás: Florida Museum

Közelmúlt

Nemzetközi Cápatámadás Archívum (International Shark Attack File, ISAF) szerint 2000 óta éves átlagban 63 dokumentált nem provokált cápatámadás történt a világban.

A 2015 és 2019 között regisztrált cápatámadások száma nem magas, ugyanakkor nem is elhanyagolható. A lecsökkent hajóforgalom miatt ráadásul a cápák vándorlási útvonala megváltozhat, aminek fényében a fürdőzők, szörfösök, biztonsága bizonyos esetekben megkérdőjelezhető.

Forrás: Florida Museum

Milyen fajtájú cápáktól féljünk?

Az emberre nézve legveszélyesebb cápafajok meghatározásakor az öt kiemelt faj a fehér cápa (Carcharodon carcharias), a tigriscápa (Galeocerdo cuvier) a bikacápa (Carcharhinus leucas) az óceáni fehérfoltú cápa Carcharhinus longimanus és a röviduszonyú makócápa (Isurus oxyrinchus).

Tanácsok cápatámadás esetére

Az ISAF cápatámadás esetére „proaktív” viselkedést javasol. Ha a cápa orrára kézzel vagy egy kemény tárgyal ráütnek, akkor az ideiglenesen megakaszthatja a támadást. Ekkor lehetőség nyílhat a víz elhagyására.

Ha ez nem lehetséges, akkor ismételt ütések jelenthetnek némi védelmet. Harapás esetén a cápa szemét, vagy kopoltyúját érdemes megtámadnunk, amelyek érzékeny területnek számítanak. A passzív viselkedés nem javasolt, mivel a cápák tisztelik a méretet és az erőt.

A fenti technikák kivitelezhetősége azonban erősen megkérdőjelezhető, így az első az elővigyázatosság.

Ha a vízben észreveszünk egy cápát, abban az esetben lehetőleg nyugodtan, hirtelen mozdulatok és csapkodás nélkül hagyjuk el a vizet, mert ezeket a cápák az agresszió vagy a gyengeség jelének tekinthetik.