Több nagy légitársaság összefogott: pofonegyszerű újítással lendítik fel a forgalmat

Utazás2020. nov. 25.Sz.A.
A rovat támogatója:

Gyorsan elkészülő digitális egészségügyi igazolvány elkészítésével próbálja az utasok biztonságát növelni, és így forgalmat szerezni több légitársaság. A decemberben induló kezdeményezésbe eddig már beszállt a United Airlines, a Lufthansa, a Virgin Atlantic, a Swiss International Air Lines és a JetBlue.

A légitársaságokat is folyamatos újításokra kényszeríti a koronavírus-járvány. A legújabb fejlesztés a digitális egészségügyi igazolvány, amellyel az utazó igazolni tudja negatív koronarvírus tesztjét – írja a Financial Times. 

A megoldást a The Common Projects nevű nonprofit társaság fejlesztette ki a Világgazdasági Fórum támogatásával. Lényege, hogy egy mobitelefonra letöltött digitális tanúsítvánnyal tudja igazolni az utas, hogy Covid-19 tesztje negatív. A CommonPass néven ismert igazolást a United Airlines, a Lufthansa, a Virgin Atlantic, a Swiss International Air Lines és a JetBlue decembertől alkalmazza egyes járatain.

Nem lesz ugyan kötelező a CommonPass, de hasznosságát növeli, hogy a jövőben az oltás meglétét is igazolni lehet vele.

További jelentőségét az adja, hogy a legtöbb országban a beérkező utasoknak karanténba kell vonulni, hogy ne terjesszék a betegséget, ami alól akkor kaphatnak felmentést, ha negatív teszttel bizonyítják, hogy nem kapták el a betegséget. Erre pedig tökéletes megoldást jelent a CommonPass. 

A megoldás univerzális, vagyis nem csupán a légi úton érkezők esetében alkalmazható, hanem például a vízi úton az országba lépők esetén is. Jelenleg folynak a tárgyalások a tengerjáró társaságokkal, illetve a hotelláncokkal, hogy ezek a vállalkozások miként tudnák hasznosítani a frissen kifejlesztett alkalmazást. 

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szintén dolgozik egyfajta digitális egészségügyi alkalmazás kifejlesztésén, amely várhatóan a jövő év első negyedében készül el. A szervezet annál is inkább fontosnak tart minden olyan megoldást, amely segíti a légiközlekedés kilábalását a válságból, mert a vártnál nagyobb a szektor vesztesége. Míg júniusban még úgy számoltak, hogy a légiközlekedési vállalkozások idén 84,3 milliárd dolláros veszteséggel zárhatják az évet, most már jóval magasabb számról, 118,5 milliárd dollárról beszélnek. Mindez annak köszönhető, hogy a repülőutat választók száma hatvan százalékkal, 1,3 milliárdra csökkent.

Ennek a zuhanásnak a megállításában lehetne szerepe annak, hogy karanténba kerülés veszélye nélkül, bátran szállhassanak ismét repülőre az emberek. 

Az ausztrál Qantas légitársaság hétfőn bejelentette, amennyiben már elérhető lesz a Covid-19 elleni oltóanyag, akkor a nemzetközi járatokon várhatóan meg fogják tagadni a fedélzetre lépést azoktól, akik nem rendelkeznek az oltásról szóló igazolással. Egyetlen nagyobb légitársaság sem nyilatkozott hasonlóan, az EasyJet és a Ryanair pedig egyenesen bejelentette, nem kérnek oltási igazolást utasaiktól.