VéNégy Fesztivál, színház és koncertek a Dunakanyarban

Utazás2021. jún. 19.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

Ismert könnyűzenei előadók, neves művészek, nemzetközi színházi produkciók. Mindez festői környezetben, a nagymarosi Duna-parton. Fesztivál ajánló: június 24. és 27. között jön a VéNégy Fesztivál és Színházi találkozó, ahol magunk mögött hagyhatjuk az elmúlt félév nehézségeit.

Élőben, csodás környezetben rendezik meg idén a VéNégy Fesztivál és Színházi találkozót.

Az elmúlt években meghatározó kulturális eseménnyé fejlődött a zenei fesztivállal egybekötött színházi találkozó, ahol nemzetközi színházi előadások, és a V4 országokból, így hazánkból, Lengyelországból, Szlovákiából és Csehországból, a könnyűzene világából érkező fiatal zenészek szórakoztatják majd a látogatókat.

A helyszínválasztás rendkívül stílusos. Az esemény nevéhez híven, közvetlenül a visegrádi várral szemben, Nagymaroson, a Dunakanyar egyik legszebb partszakaszán rendezik meg idén, június 24. és 27. között a VéNégy fesztivált.

Számos neves előadó fellép a fesztiválon

A fellépők névsora bármelyik komoly könnyűzenei fesztivál esetében megállná a helyét, hiszen a négy ország számos neves előadója gondoskodik majd a jó hangulatról.

Hazánkból olyan nevek érkeznek, mint a Halott Pénz, a Kowalsky meg a Vega, a Belga, a Firkin, az Aurevoir, a Blahalouisiana, Rúzsa Magdi, a Punnany Massif, a Random Trip, az Ivan & The Parazol, az Erik Sumo Band, Péterfy Bori & Love Band, Lóci Játszik, Dánielfy Gergő és az utazók és az Európa kiadó.

A V4 országok fiatal tehetségei is lehetőséget kapnak a fesztivál folyamán, így fellép majd a lengyel Cheap Tobacco, a szlovák, Luvver, és a cseh HRTL, illetve a magyar Carson Coma is.

A színházművészet rajongói sem érkeznek hiába

A zenei fellépők mellett persze komoly, nemzetközi színházi előadók is várják majd a látogatókat, így azok sem érkeznek hiába, akik a színházművészet rajongói.

A nyitóelőadás június 23.-án Olt Tamás Rejtő-estje, a Szájon lőtt tigris lesz, ezután 24.én a lengyel Teatr Ateneum viszi színpadra -A színház démonja című darabot, 25.-én pedig a szlovák Presov National Theatre-nak az Umberto Eco inspirálta Moral insanity című előadást láthatja majd a közönség. Csehországból, a Divaldo Polarka – Homo zabijens hozza el a The End of  Mammoth Hunters című darabot.

A zárónapon a Chanes című produkció lesz látható, ami mind a négy nemzet alkotóinak részvételével született Feledi János koreográfus, Harangozó Gyula díjas táncművész vezetésével.

Az idegen nyelvű darabok feliratozva lesznek magyar nyelven, hogy bárki megérthesse azokat.

A VéNégy Színházi találkozó programját ismertető sajtóesemény is teljesen hű volt a fesztivál stílusához, ugyanis a sajtó munkatársait, egy dunai rendezvényhajón Dánielfy Gergő és az utazók minikoncertje fogadta.

Dánielfy GergelyDánielfy Gergő és az utazók minikoncertje

VéNégy Hero jegy

Utánuk Rétvári Bence az EMMI Parlamenti Államtitkára egy videón keresztül adta át üzenetét, amiben ismertette, hogy a fesztivál szervezőkkel hozott megegyezés mentén létrehoztak egy úgynevezett VéNégy Hero jegyet, azoknak, akik segítettek, hogy túl legyünk a járvány nehézségein, hiszen átvitten ők tették lehetővé, hogy júniusban kikapcsolódhassunk, szórakozhassunk közösségben, a duna parton – mondta.

Ők, tehát az orvosok, mentősök, ápolók, rendőrök, katonák, és a katasztrófavédelem munkatársa, az általuk vásárolt belépőjegy mellé kapnak egy ajándék jegyet – tette hozzá.

Közös kultúránk van és közös az utunk

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a fesztivál fővédnöke egy szlovák népi fúvós hangszerrel, egy fujarával a kezében elmondta, mit képvisel számára a VéNégy fesztivál. A fujara szimbolikus jelentőségű, mondta, azt jelenti, hogy a művészet, a zene közelebb hoz minket, és hidat képez országaink között.

Kiemelte, ő ezért is tartja fontosnak ezt a fesztivált, hiszen segíthet abban, hogy közösen, együtt, békében éljünk itt a Kárpát-medencében, tisztelve egymás kultúráját, hagyományait, hiszen közös az utunk.

A közös utunk egyik példája pedig a kultúránk közös nyelve, hiszen akár zenéről, színházról, vagy éppen absztrakt művészetről van szó könnyen megértjük egymást- mondta.

S e megértésnek nemcsak praktikus vonatkozásai vannak, hanem katarzisélménye is – ahogy e fesztivál is majd számos ponton megmutatja.

-fogalmazott.

Busz és hajójárat segíti a hazajutást

A fesztivál szervezői, Budapest és Nagymaros között közlekedő külön buszjárattal és Nagymaros és a túlpart közötti hajójárattal segítik a látogatók hazajutását, illetve a fesztivál területén egy éjszakánként 4 ezer forintos összegért cserébe kempingezésre is lesz lehetőség - hangzott el a sajtóeseményen.

Ha kíváncsi, milyen volt a 2019-es VéNégy Fesztivál, nézze meg az alábbi videót:

(A borítókép forrása: venegyfesztival.hu)