Vonatutak, amelyek gyorsabbak, mintha repülnénk

Utazás2020. feb. 8.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Egyre többen választják repülés helyett inkább a környezetbarátabb vasúti közlekedést. Az Omio legújabb felmérése 25 olyan európai útvonalat tárt fel, ahol mindent összevetve gyorsabban célba érhetünk vonattal, vagy akár busszal, mintha repülőre ülnénk.

A közvélekedés úgy tartja, hogy a repülés a leggyorsabb módja annak, hogy eljussunk A pontból B pontba, de ez nem feltétlenül igaz. Ilyenkor ugyanis figyelembe kell venni a repülőtérre kijutást, és az ott eltöltött időt is

- nyilatkozta Bertrand Etienne, az Omio utazási lehetőségeket listázó cég regionális igazgatója.

A repülőterek a belvárosoktól általában jó messzire épültek, a kijutás, a be- és kicsekkolás és a várakozás miatt pedig a legrövidebb repülőút is legalább fél nap.

A vállalat szerint 25 olyan európai útvonal létezik, ahol gyorsabb a vonat vagy akár a busz, mint egy repülő. Ennek nyomán a Lonely Planet utazási portál kiemelt pár népszerűbb vonalat.

  • London - Brüsszel, London - Párizs

Európa nagyvárosai között nagysebességű vonatokat üzemeltető Eurostar már 25 éve működik. A vonattal utazók nemcsak a 32 kg szén-dioxid kibocsátást kerülik el, de az utazás maga is három órával gyorsabb, mintha a repülőt választották volna ugyanerre a távra.

  • Párizs - Marseille

Franciaország szívéből a part menti városba vonattal két órával hamarabb odaérünk, arról nem is beszélve, hogy ezesetben 62 kg szén-dioxidot kibocsátást kerülünk el.

  • Madrid - Andalúzia

Andalúzia Spanyolország európai részének legdélebbi tájegysége. Sevilla és Málaga gyorsabban elérhető vonattal, szemben a majdnem másfél órás repülőúttal.

  • Róma - Nápoly, Firenze - Pisa

A Trenitalia vasúttársaság számtalan lehetőséget kínál Olaszországban: számos útvonalnál legalább egy órát spórolunk, ha a vonatot választjuk a repülő helyett.

  • Stuttgart - Párizs

Ami ezt az útvonalat illeti, csaknem másfél órával gyorsabban odaér a vonat, megtakarítva ezzel 47 kg szén-dioxid kibocsátást.