Indulnak a Neumann János Program pályázatai: 340 milliárd forint a keret

Vállalkozás2024. máj. 2.MTI
A rovat támogatója:

Magyarország versenyképességét erősítik a Neumann János Program pályázatai, melyek teljes keretösszege 340 milliárd forint - erről beszélt Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtök reggel.

A program 3 kutatási irányt határoz meg, melyekben Magyarországnak jó lehetőségei vannak a fejlődésre. Ezek az egészséges élet, a digitalizáció és a zöld átállás.

Májusban nyílnak meg a pályázatok: a 340 milliárd forintból 147 milliárdot a magyar költségvetés biztosít, 193 milliárd pedig uniós támogatás. A magyar támogatás idén 60 milliárddal több mint tavaly - ismertette az államtitkár.

Mintegy 190 milliárd jut a vállalatokra, melyek feladata, hogy keressék a kapcsolatot az egyetemekkel, kutatóhelyekkel. Szakképzésre 50 milliárd jut, amely már tavaly is 100 milliárdos támogatásban részesült. A kutatóhelyek megújítására 30 milliárd jut, 24 milliárd forint pedig nemzetköziesítésre - ismertette.

A cél, hogy 2030-ra Magyarország Európa 10 leginnovatívabb országa közé kerüljön. Magyarország lakosságszámát tekintve 96. a világban, gazdasága a 49., innovációs teljesítménye 33., az egymillió lakosra eső Nobel-díjasok száma szerint azonban a 11. helyen van

- tette hozzá.

Elmondta: a Nemzeti Innovációs Ügynökség segíti az egyetemek és kutatóhelyek, illetve a vállalkozások, piac, működőtőke közti kapcsolatok fejlődését, a megújított egyetemi szféra pedig nyit a gazdasági szereplők felé.

Hankó Balázs a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában úgy fogalmazott: "Európában jók vagyunk, világszintre törekszünk", cél, hogy a világ 100 legjobb egyeteme között legyen magyar.

Az új innovációs stratégia célja hogy olyan kutatások legyenek, amelyek a mindennapi életet teszik jobbá. A kutatásoknak, a szabadalmaknak és a vállalatoknak, piaci tevékenységnek össze kell kapcsolódnia - hangsúlyozta az államtitkár.