A lakáspiacon megtörtént az, amire már két éve nem volt példa

Ingatlan2024. máj. 2.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, és a feladott lakáshirdetések száma is jelentősen növekedett, ami további élénkülést vetít előre 2024-re vonatkozóan - áll az ingatlan.com áprilisi kereslet-kínálati összesítőjében.

Lélektani határt tört át a lakáspiaci kereslet áprilisban. Az eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma ötödével haladta meg a tavaly áprilisi keresletet, és hosszú idő után először körözte le a 2022-es szintet - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Pozitív fejlemény a lakáspiac szempontjából, hogy a feladott eladó lakáshirdetések száma tavaly áprilishoz képest 10 százalékkal magasabb.

A kereslet és a kínálat egyszerre kapcsolt nagyobb fokozatba, ami azt jelenti, hogy a továbbköltözők ismét a piacra lépést tervezhetik.

Ez azért jelentős az ingatlanpiac szempontjából, mert a lakosság az elmúlt 1-2 évben 60-80 ezer adásvételt halasztott el, aminek egy részét a következő hónapokban pótolhatják be. Ez pedig további élénkülést vetít előre a piaci forgalomban.

Az elemzés szerint áprilisban országszerte több mint 34 ezer eladó lakáshirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.

Az összes eladó lakóingatlan száma pedig április végén meghaladta a 146 ezret, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti és több mint 43 százalékkal a 2022-es áprilisi kínálatot.A kereslet és a kínálat egyidejű bővülése járul hozzá ahhoz, hogy a vevők most nyeregben érezhetik magukat az ingatlanpiacon.

A lakásárak ugyanis éves összevetésben csak 3-4 százalékkal magasabbak, a kínálat bőséges, átlagosan 6-7 százalékot még alkudni is lehet, viszont a meglévő otthont is könnyebb eladni az élénkülő kereslet miatt.

“Verhetetlen” trió

Az országos kereslet az ingatlan.com adatai szerint áprilisban 290 ezer telefonos érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, ami 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a márciusban látott 9 százalékos pluszhoz képest tovább élénkült a lakáspiac keresleti oldala. A két évvel korábbi érdeklődésekkel összevetve pedig 2 százalékos bővülés történt.

A kereslet Fejér, Komárom-Esztergom, Fejér és Csongrád-Csanád vármegyében erősödött a legnagyobb mértékben egy- és kétéves távlatban is. 2023 áprilisához képest 35-40, 2022 azonos időszakához viszonyítva pedig 14-36 százalékos a többlet.