Szalmonellás Kinder-csokik: leáll a belgiumi Ferrero-gyár

Vállalkozás2022. ápr. 9.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Ferrero felfüggeszti a csokoládégyártást a belgiumi Arlonban, miután a közelmúltban több országból is szalmonella-megbetegedéseket jelentettek, amelyekről bebizonyosodott, hogy az ottani üzemben készült Kinder csokoládétermékek okozták.

Az Európai Unió több tagállamában jelentettek Salmonella Typhimurium okozta megbetegedéseket, amelyekről bebizonyosodott, hogy a belga Arlon üzemben készült Kinder csokoládétermékekhez köthetők. A belga élelmiszerbiztonsági hatóság kivizsgálása alapján Magyarországra is érkeztek szennyezett termékek. A Nébih megkezdte az érintett termékek nyomonkövetési vizsgálatát, a pontos termékadatokról a hivatal honlapján tájékozódhatnak a vásárlók - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal sajtóközleményében.

A Ferrero Magyarország Kereskedelmi Kft. tájékoztatása alapján hazánkban az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékek lehetnek érintettek a szennyezettségben, ezért a cég ezeket elővigyázatosságból visszahívja a fogyasztóktól:
• Kinder Schokobons 46g, 125g, 200g, 300g,
• Kinder Surprise Maxi 100g,
• Kinder Mix 198g,
• Kinder Maxi Mix 133g,
• Kinder Mini Eggs 250g,
• Kinder Happy Moments 133g, 162g, 347g

A Nébih frissített tájékoztatásában már az is szerepel, hogy a Ferrero felfüggeszti tevékenységét a belgiumi Arlonban, ahol az érintett termékek készültek. A cég azt írta, hogy ez az egyetlen és helyes döntés, amelyet meg kellett hozniuk, és mélységesen sajnálják az esetet. 

A Ferrero elismeri, hogy voltak belső hiányosságok, melyek késedelmet okoztak az információk időben történő lekérésében és megosztásában. Ez befolyásolta a vizsgálatok gyorsaságát és hatékonyságát. Az gyárat csak a hatósági engedély birtokában nyitjuk meg újra.

Ez a visszahívás csak a belgiumi Arlonban gyártott Kinder termékeket érinti. Az arloni üzem éves szinten a világszerte gyártott Kinder termékek teljes mennyiségének körülbelül 7%-át teszi ki.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy amennyiben a megadott termékek bármelyikéből vásároltak, ne fogyasszák azt el! Kérdéseikkel és panaszaikkal forduljanak a Ferrero Magyarország Kft. fogyasztóvédelmi csoportjához (elérhetőség: https://www.ferrero.hu/ ferrero-care/)
A Salmonella okozta fertőzés jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, egyéntől függően a fertőzés tünetmentes is maradhat. A Salmonelláról a Nébih Veszélyzóna adatbázisában olvashatnak bővebben.