Tavaly is eredményesen támogatta a vállalatokat a Start Garancia Zrt.

Vállalkozás2024. máj. 9.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Tovább erősítette 2023-ban gazdaságösztönző tevékenységét a Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonosi joggyakorlásával működő Start Garancia Zrt. Elfogadott beszámolója alapján a társaság kezességállománya az év végére elérte a 310 milliárd forintot. Tavaly 101 milliárd forinttal nőtt a portfólió, amivel több mint 140 milliárd forint összértékű finanszírozás valósult meg a hitel- és kötvénypiacon.

A Start Garancia Zrt. ügyleteinek száma a 2023-as évben a négyszeresére nőtt, így összesen több mint harminc nagyösszegű tranzakció létrejöttéhez járult hozzá.

Az állami vállalat a tavalyi üzleti évet is pozitív adózott eredmény mellett zárta, emellett

mérlegfőösszege 118 milliárd forintra, saját tőkéje pedig 105 milliárd forintra gyarapodott.

A társaság állami viszontgarancia mellett nyújt kezességet nemzetgazdaságilag jelentős, nagy volumenű finanszírozási ügyletekhez.

Célja, hogy minél több olyan vállalkozást támogasson a forráshoz jutásban, amelyek kezesség nélkül nem kaphatnának ilyen mértékű vagy ilyen kedvező feltételekkel rendelkező finanszírozást. Ehhez a kezességvállalás jelenti az egyik leghatékonyabb gazdaságpolitikai eszközt. 

A Start Garancia Zrt. ennek megfelelően a profitorientált működés helyett – a gazdaságpolitikai stratégiai célkitűzésekhez illeszkedve – a vállalati hitel- és kötvénypiac ösztönzésére fókuszál.

A beruházásfinanszírozás megkönnyítésével, segítésével hozzájárul többek között az

innovációhoz, a munkahelyteremtéshez és a piaci versenyhez,

ezáltal Magyarország gazdasági növekedésének újraindításához és a magasabb növekedési ütem elősegítéséhez.


A 2023-as év makrogazdasági folyamatai megerősítettek minket abban, hogy az államilag viszontgarantált kezességvállalás az érett fázisban lévő kkv-k és a nagyvállalatok növekedési terveinek finanszírozásában továbbra is kiemelt szerepet játszik. Idén és a következő években a vállalati beruházások, illetve a hitel- és kötvénypiac fellendülésére számítunk, ennek további ösztönzése érdekében 2024-ben is támogatjuk kezességvállalási tevékenységünkkel a vállalkozások forráshoz jutását

– nyilatkozta Limbach Attila, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója.