Mennyire tudunk ellenállni a leértékeléseknek? - A Növekedés.hu pénzügyi kerekasztala

Videó2023. márc. 6.Kamasz Melinda

A tudatos vásárlás volt a témája a Növekedés.hu pénzügyi kerekasztalának. Vendégeink voltak Pálfalvi Márta, a Provident Zrt. Vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója, Bukucs Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány kommunikációs szakértője, Binder István, az MNB Felügyeleti szóvivője és Keszey Gábor, a dr. Hatházi Ügyvédi Iroda ügyvédje. Vendéglátónk a BGSZK Budai Technikum, a Pénziránytű alapítvány bázisiskolája volt.

A Növekedés.hu hagyományteremtő jelleggel indítja el Pénzügyi Kerekasztalát. Első témánk a tudatos vásárlás és a hitelfelvétel volt, a kerekasztalbeszélgetésről videófelvétel is készült. 

A Provident pénzintézettől szokatlan reklámmal jelent meg a piacon, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a leértékelés veszélyes is lehet.

Sokszor ugyanis olyan dolgokat is megveszünk ilyenkor, amelyre semmi szükségünk nincs.

Pálfalvi Márta kiemelte, a fő üzenete a reklámnak a tudatos vásárlás volt. Nem érdemes hitelt felvenni, eladósodni teljesen felesleges tárgyakért.

Felmérésük szerint ugyanis ügyfeleik 85 százaléka hajlandó megvenni olyan árut leértékelve, amelyért nem fizetne teljes árat.

És leginkább azért nem venné meg drágábban, mert igazából nincs is szüksége rá. De valójában leértékelve sem kell.

Az is kiderült a kutatásból, hogy 70 százalékuk nem viszi vissza az árut akkor sem, ha nem teljesen felel meg az elvárásainak a termék, vagy rájött, hogy igazából nincs is rá szüksége.

A Provident tudatos vásárló oldalát több mint harmincezren látogatták meg és töltötték ki az ott megtalálható kérdőívet. A többségnek pedig az jött ki eredménynek, hogy valójában nincs szüksége az éppen megvásárolni kívánt tárgyra. Mint Pálfalvi Márta kiemelte, most cégük a felesleges pénzköltésre akarta felhívni a figyelmet.

Ugyanezt erősítette meg Bukucs Zsuzsanna is. Mint elmondta,

a legfontosabb, hogy pénzügyileg tudatosak legyünk és ez a vásárlásainkon is látszódjon.

Felhívta a figyelmet, hogy ma már a piac minden szereplőjének és a kormányzatnak is az az érdeke, hogy pénzügyileg tudatos emberek legyenek. A Pénziránytű Alapítvány ezért kezdi az oktatást már általános iskolában, hogy egyre több gyerek, minél fiatalabban ismerkedjen meg a pénzügyi fogalmakkal és lehetőségekkel. A fiatalok szerencsére nagyon nyitottak a pénzügyi ismeretekre, kifejezetten érdekli őket minden olyan tanulnivaló, amely a pénzügyekkel függ össze.

Keszey Gábor szerint egyre tudatosabbak a vásárlók, egyre jobban élnek jogaikkal is.

Igaz egyre bővül a jogorvoslati lehetőségek száma is. Nagyon sok helyre lehet fordulni, ha gondunk van egy-egy termékkel. A kerekasztal beszélgetést hallgató, jelenlévő fiataloknak is felhívta a figyelmét arra, hogy mindig kérdezzünk rá a lehetőségeinkre, és ha úgy érezzük nekünk van igazunk és a kereskedő nem ért velünk egyet, számtalan hatóság tud segíteni igazunk bizonyításában. Ha időben lépünk, akkor sok későbbi problémát megelőzünk – emelte ki Keszey Gábor.

Binder István szerint nagyon fontoos, hogy a fiatalok tudják nem olyan bonyolult a pénz körüli világ, mint ahogy sokszor gondolják.

Bele kell rakni egy pici energiát, tájékozódni a lehetőségekről, de utána nagyon hosszú távra lehet rendbe rakni akár a család dolgait is. Mindenkit arra kért a szóvivő, hogy mielőtt bankszámlát nyit, hitelt vesz fel, hasonlítson össze néhány hasonló terméket és a legtesthezállóbbat válassza. A jövőjét fogja majd meghatározni, ha a pénzügyekben tudatos lesz.

Pálfalvi Márta végül kiemelte, kis jövedelemből is lehet kicsit félretenni. Nem kell mindig a lehetőség határáig élni, minden pénzt elkölteni, hanem ha mindig megtakarítunk egy kicsit, akkor abból a végén nagy összeg lesz, amelyből sokkal jobban tudjuk majd megvalósítani terveinket.

A beszélgetés teljes terjedelmében megtekinhető a növekedés.hu youtube csatornáján.