Bárki profitálhat régiónk legjobb részvényeiből egy befektetési jegy megvételével

Befektetés2024. jún. 11.Fellegi Tamás

Nemrég kerültek tőzsdére az OTP CETOP ETF befektetési jegyei. A régiónk hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényét tartalmazó alapról Fazekas Gábor, az OTP Global Markets igazgatója nyilatkozott lapunknak.

Kinek javasolja az új OTP CETOP ETF befektetési jegyeinek megvásárlását, az intézményi befektetők mellett magánszemélyeknek is kedvező befektetési lehetőség lehet?

Ez egy nagyon fontos cél volt, hogy minden érdeklődő számára kinyissuk a lehetőséget, tehát igen, az OTP CETOP ETF befektetési jegyeit nem csak intézményi befektetők, hanem magánbefektetők is megvásárolhatják.

Az alap így a hazai kisbefektetőktől akár a tengerentúli nyugdíjalapokig több típusú szereplőnek ad költséghatékony hozzáférést a régiónk részvénypiacaihoz.

Mindez nem csak azok számára lehet vonzó, akik területi alapon diverzifikálnák portfóliójukat, hanem azoknak is, akik – hozzánk hasonlóan – komoly növekedési potenciált látnak a kelet-közép európai piacokban és maguk is részesednének a régió gazdasági eredményeiből, ráadásul euróban – ami a tapasztalataink szerint egyre nagyobb helyet követel magának a lakossági portfóliókban.

Célunk volt, hogy kaput nyissunk azoknak a befektetőknek is erre a régióra, akik nem rendelkeznek elegendő ismerettel az érintett piacokról, vagy csak nincs elegendő idejük beleásni magukat a régió sajátosságaiba.

Hogy képzeljék el a befektetők: mintha három magyar blue chipet és a régiói néhány további nagyvállalatának részvényeit vásárolnák meg egyszerre, csak mindezt egyetlen termék testesíti meg?

Ennél azért picit bonyolultabb. Aki befektetési jegyet vásárol az alapból maga is hozzájárul a befektetésével, hogy egy meghatározott részvény-kosarat vásároljon az alap. Hogy melyek ezek a részvények, azt a BÉT által létrehozott CETOP NTR index határozza meg. Nagyon leegyszerűsítve ez olyasmi, mint a BUX-index, csak nem a magyar részvénypiac eredményességét, hanem Kelet-Közép Európa legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényeinek teljesítményét mutatja.

Ezt az indexet követi az ETF, és mivel az indexet az érintett részvények teljesítménye alapján félévente újrasúlyozzák, félévente módosulhat azon részvények köre, amelyekből vásárol az alap. Fontos az is, hogy a befektető nem a részvényekre vásárol tulajdonjogot, azok tulajdonosa a konstrukcióban az alap lesz, amely az éves osztalékot újabb részvényvásárlásokra fordítja.

Hány részvénybe fektet az OTP CETOP ETF, ez hogyan változhat?

Az imént említett CETOP NTR index legfeljebb 25 vállalat részvényének teljesítményét mutathatja, és mivel ezt követi az alap, így az ETF is maximum 25 cég részvényeit vásárolhatja, 7 közép-kelet európai piacról.

Ez a hét piac a cseh, a horvát, a lengyel, a román, a szlovák, a szlovén és persze a magyar, amelyről jelenleg három blue chip található az ETF kosarában, a MOL, a Richter és az OTP.

Amikor a BÉT újrasúlyozza a CETOP NTR indexet, azt vizsgálják, hogy ennek a hét országnak a piacán melyek aktuálisan a legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvények, ezt követik az alap vásárlásai.

Mekkora eddig az értékesítési siker, ki voltak a főbb vevők, mely régióból?

A befektetési jegyek értéke a bevezetéskori 10 eurós névértékről már közel 6 százalékkal növekedett, és kifejezetten látványos forgalmat tapasztaltunk, csaknem 10 millió euró értékben. Mind lakossági, mind intézményi körökből élénk érdeklődés látható, ami a visszaigazolja várakozásainkat is a régió felülteljesítésével kapcsolatban.

Első körben a magyar befektetők érdeklődését láttuk, akiknek az is fontos szempont, hogy tartós befektetési számláról is vásárolhatnak, tehát akár adókedvezménnyel, vagy adómentesen is fialtathatják vagyonukat az ETF révén. Mára azonban híre ment a lehetőségnek a régióban, sőt azon túl is, tehát a világ számos pontjáról voltak vevőink.

Milyen további terveik vannak a régiós piacokon?

A CETOP ETF iránti érdeklődés arra inspirált minket, hogy – amellett, hogy még több helyre igyekszünk eljuttatni a hírét – újabb, a régiós tudásunkra és az ETF-nek köszönhetően kialakított infrastruktúránkra épülő megoldásokat alakítsunk ki, ám nem akarok előre szaladni. Az kristálytisztán látszik, hogy a régiónk papírjai alulárazottak, a fejlett piacok tőkepiacain szereplő papírokhoz képest, ráadásul a térség és annak vállalatai is ígéretes növekedési lehetőségekkel kecsegtetnek, tehát adottak a keretek a CETOP ETF-hez hasonló újabb mérföldkövekhez.