Bezárult a kiskapu, ahol a pénzünkre még óriási kamatot fizetett az állam 

Befektetés2024. feb. 13.F. P.
A rovat támogatója:

Az állampapírok kamatai több lépésben az infláció által indokolt szint irányába csökkentek az utóbbi időben, de maradt egy kivétel: a babakötvény. Most ott is vége a korlátlan lehetőségnek: limitálják, hogy egy gyermeknek mennyi kötvényt vehetünk.

Az állam több lépéseben megváltoztatta az inflációkövető PMÁP állampapír kamatát, mivel ez túl nagy kiadást jelentett a költségvetésnek, ugyanakkor az infláció szintje már nem indokolta a magas kamatot. A probléma abból adódott, hogy az inflációkövető állampapíroknál nem az adott év inflácója alapján fizetik a kamatot, hanem az előző év alapján.

Torzulás a kamatban

Ez komoly torzulást okoz, ha gyors az infláció változása: a tavaly november előtt kibocsátott PMÁP kötvények az idei évre még közel 18 százalékot fizetnek a tavaly év inflációja alapján, amit jövő év elején kapnak meg a kötvénytulajdonosok.

Ez a költségvetésnek gigantikus kiadást jelentett, mivel érthető módon sokan igyekeztek ezt  az egyedülélló,

minden más kockázatmentes befektetésnél sokkal nagyobb kamatot biztosító lehetőséget,

egyfajta közgazdasági ingyen ebédet kihasználni.

Több lépésben csökkent a kamat

Nem akarták, hogy ez a költség parttalanná váljon, ezért tavaly novemberben beszüntették a korábbi sorozat forgalmazását, és olyat hoztak forgalomba, ami az idei év után 9,9 százalékot fizet, majd jövő évtől újra inflációkövető lesz, ami az idei várható 4-5 százalék körüli adat fényében nem túl nagy kamatkiadás.

Ezt a mértéket múlt héten ismét egy újabb sorozat kibocsátásával 7,9 százalékra mérsékelték, igazodva az immár valóban igen alacsony, 4 százalék körüli inflációhoz és a FixMÁP 3 éves állampapírra fizetett  százalékos kamathoz. Igen ám, de maradt még egy kiskapu:

a babakötvény, ahol nem módosítottak az egy évvel eltolt kamaton, ráadásul 3 százalék prémiumot fizet az infláció fölött, így idén még 20,6 százalékos kamat adódik.

Túl vonzó lett a babakötvény

Logikus, hogy sokan, akiknek gyerekük van, szaladtak megvenni ezt a kötvényt, hisz ez egyedülálló lehetőség, még ha nem is lehet hozzányúlni a pénzhez a gyerek nagykorúságáig, viszont a kötvény utána is inflációhoz kötötten kamatozik addig. A szabályok ezért hétfőn éjjel hirtelen megváltoztak: mától, azaz február 13-ától

már csak naptári évenként 1,2 millió forintot lehet befizetni egy Start számlára, ahol a babakötvény megvásárolható.

Ennek gyakorlati jelentősége, hogy az idei évre még fennálló 20 százalék fölötti kamat lehetőségét gyermekenként 1,2 millió forint összegre korlátozták, így nem kell a költségvetésnek szembenéznie azzal a veszéllyel, hogy korlátlan összegre kell kifizetni ezt a magas kamatot, további jelentős tétellel megnövelve az idei költségvetést.