Csökken a héten a nagy állami ajándék, de még így is megéri megvenni

Elemzések2023. nov. 27.F. T.

Túl bőkezű kamatot fizetett az inflációkövető államkötvény, most be is szüntetik az eladását, és így egy sorozat jön, kisebb, de még mindig csinos kamattal.

Nem rég elemeztük, hogy akinek van befektethető pénze, elképesztően magas kamatot kap, ha inflációkövető állapapírt vesz (Prémium Magyar Állampapír, PMÁP). Ez ugyanis nem az adott év után fizeti ennek inflációját, hanem a soron következő után:

így fordulhat elő, hogy az idei év 18 százalék körüli inflációjának megfelelő kamatot a jövő év után fizeti, 2025 januárjáig. 

Nagy inflációcsökkenés, késleltetett kamathatás

Csakhogy az infláció már most is 10 százalék alatt van, jövőre pedig 5 százalékot vár a Magyar Nemzeti Bank. Ilyen körülmények között az lenne az elvárható, hogy a jövő év első hónapjaiban fizeti a papír az idei év teljes inflációjának megfelelő kamatot (prémiummal megnövelve, ami a most megszűnő 2033/I állampapír esetében 0,25 százalék), 2025 elején pedig már a jövő év inflációjának megfelelő kamatot.

Hibrid papír, növekvő prémiummal

Nem ezt a megoldást választotta az Államadósság Kezelő Központ: marad a rendszer, ahol egy év késéssel fizetik egy adott év inflációját, azonban

az idei 18 százalékot mégsem fizetik ki a jövő év után.

Az a hibrid megoldás született, hogy a november 30-tól kibocsátott új, 2032/I jelű állampapír 9,9 százalékot fizet a kibocsátástól egész 2025 áprilisáig (akkor lesz a kamatforduló), utána pedig visszaáll ugyanolyan inflációkövető papírrá, mint a többi, vagyis akkortól már a 2024-es év inflációja szerint fizeti a 2026 áprilisában esedékes kamatot.

Annyi változás van még, hogy akkor már nem 0,25, hanem 0,50 százalék kamatprémiumot fizet a papír, ami alacsonyabb inflációnál és ennek megfelelő kamatnál érthető. Sőt, a futamidő utolsó 3 évében, 2029 áprilisától 2032 áprilisáig már évente 1 százalék lesz a kamaprémium, hogy így a befektetők érdekeltek lehetnek abban, hogy lejáratig megtartsák a papírt.

Így is szép pénz

Ezzel a változással a jövő év után fizetett 18 százalék körüli helyett csak 9,9 százalékot kapunk, ha november 30-ától vesszük meg a papírt, ez azonban

még mindig lényegesen magasabb, mint a jövő évre várt 5 százalék körüli infláció,

és ez még akkor is így van, a tényleges adat ennél kissé magasabb lesz (de akár alacsonyabb is lehet). Ráadásul nem csak a 2024-es év után kapjuk a 9,9 százalékot, hanem a 2025-ös év majdnem harmada után is (április 22. a kamatfizetés).

Így panaszra nem lesz oka annak sem, aki mostantól vesz inflációkövető kötvényt: az inflációnál még jóval magasabb kamatot kap közel másfél évig, még ha nem is olyan óriásit, mint aki eddig vásárolta meg az aktuálisan kapható sorozatot.

Ez az extrém helyzet végső soron abból adódik, hogy még sosem fordult elő hasonló, mint most, amikor az egyik évben 18 százalék az infláció, a következőben már csak 5, ezért a késleltetett kamatozású inflációkövető papírok egy évig irreálisan sokat fizetnek.

A papírt az új kondíciókkal is érdemes lesz megvenni, vélhetően

közelítően sem érhetünk el semmilyen más kockázatmentes megtakarítással 9,9 százalékot a következő majdnem másfél évben.