2020 a Garantiqa eddigi legsikeresebb éve lett

Biztosítás2020. dec. 21.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Várhatóan fennállásának legsikeresebb évét zárja 2020-ban az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A társaság kezességvállalási portfóliója az év végére 480 milliárd forinttal nőhet és meghaladhatja az 1200 milliárd forintot. A Garantiqa kezességével biztosított hitelek állománya 2020 végére túllépheti az 1500 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy az év végére a teljes hazai kkv hitelállomány közel 30 százaléka mögött ott lehet a Garantiqa kezességvállalása. A Garantiqa eredményei, és a kifejezetten a koronaválság negatív hatásainak enyhítésére indított Garantiqa Krízis Garanciaprogram népszerűsége azt jelzi, hogy az intézményi kezességvállalásnak fontos szerepe van a válságkezelésben.

Dr. Búza Éva vezérigazgató az év végi eredményeket kommentálva elmondta: a pandémiás helyzet a Garantiqa számára is komoly kihívásokat hozott, a 2020 év mégis a társaság fennállásának eddigi legsikeresebb éve lesz. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 2019-ig a társaság stratégiájában meghatározott ütemben, dinamikusan bővült. 2015-2018 között évente 46-137 milliárd forint közötti összeggel emelkedett a portfólió, 2019-ben pedig csaknem 70 milliárd forinttal. Idén azonban, a Garantiqa Krízis Garanciaprogram elindításával a portfolió minden korábbinál nagyobb növekedést mutat, az elmúlt év egészéhez képest és elérheti a 62 százalékos növekedést, azaz volumenben a 480 milliárd forintot.

A COVID-19 világjárvány negatív gazdasági hatásainak enyhítése érdekében, eredetileg 500 milliárd forintos keretösszeggel indított Garantiqa Krízis Garanciaprogram népszerűsége kiemelkedő: eddig csaknem 530 milliárd forint összegben történt kezességvállalás, így az eredetileg tervezett keretösszeg felülteljesül.

A vezérigazgató hangsúlyozta: az intézményi kezességvállalás válságkezelésben betöltött kiemelkedő szerepét jelzi az, hogy a kormányzat a Garantiqa Krízis Garanciaprogram 2020. évi keretösszegét 500-ról 700 milliárd forintra emelte, a Garantiqa kezességvállalásaihoz kapcsolódó 2021. évi teljes keretösszeget 1500-ról 2200 milliárd forintra emelte, és a Garantiqa Krízis Garanciaprogramot 2021-re meghosszabbította.

Ezzel párhuzamosan született döntés arról is, hogy 2021-ben ezen keretösszegen belül a kihasználtsághoz igazodik a Garantiqa Krízis Garanciaprogram 2021. évi állománya, ami az jelenti, hogy a Garantiqa 2021-ben jóval tágabb volumen keretek között tudja majd támogatni a hazai kkv szektor hitelezését.

Az állam szempontjából az intézményi kezességvállalás egy igen hatékony gazdaságpolitikai intézkedés, hiszen a garanciaprogramok az állam számára relatíve alacsony és időben elnyúló, jól porlasztható költséget jelentenek, miközben a gazdaságban azonnal éreztetik anticiklikus, gazdaságtámogató hatásukat. A Garantiqa állami hátterű kezességvállalása kifejezetten alkalmas eszköz arra, hogy a hazai kkv-k széles köre számára hozzáférhető, egyedileg kisebb összegű állami támogatások révén bankképessé váljanak és olcsóbban jussanak hitelhez.

Dr. Búza Éva kiemelte: a vírus második hullámával, az esetszámok újbóli megnövekedésével és az őszi szigorítások gazdasági kockázatainak erősödésével továbbra is rendkívül nagy az igény az állami hitelgarancia programokra.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtásában a Garantiqa oroszlánrészt vállalt az intézményi kezességvállalás biztosításával, és ezzel komolyan járult hozzá a nehéz helyzetbe kerülő hazai kkv szektor megsegítésében.