Jól vizsgázott a jégkármérséklő rendszer

Biztosítás2023. jan. 31.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Elismerést kaptak az országos jégkármérséklő rendszer országos és vármegyei legjobb generátorkezelői. A generátorkezelők lelkiismeretes munkájukkal több tízmilliárd forintnyi jégkár megelőzéséhez járulnak hozzá, továbbá a rendszer a mezőgazdaság mellett lakossági és ipari létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a január 31-i átadóünnepségen.

Ahogy 2018 óta minden évben, 2022-ben is védte a jégkároktól a mezőgazdasági, lakossági, közületi értékeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer.

A rendszer működtetésének alapkövei a generátorkezelők, akik közül a legjobban teljesítők Dr. Nagy István agrárminisztertől és Győrffy Balázs NAK-elnöktől vehettek át elismerést.

Mint Nagy István agrárminiszter a január 31-i dunaharaszti ünnepségen fogalmazott:

Magyarországon kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működik, amely számos helyzetben segítséget nyújt a gazdálkodóknak. Ennek egyik fő eleme az országos jégkármérséklő rendszer. A generátorkezelők lelkiismeretes munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy éves szinten több tízmilliárd forint kárt előzzünk meg a mezőgazdaságban, továbbá a rendszer lakossági és ipari létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. Minden egyes forint, amelyet a rendszerre fordítunk, 33 forint termelési értéket óv meg. Ez hatalmas eredmény a gazdasági károk és esetleges emberi tragédiák megelőzésében és mérséklésében. 

Győrffy Balázs, a NAK elnöke részletezte: 

A NAK által működtetett jégkármérséklő rendszer az ország 986 pontjáról – 219 automata és 767 manuális talajgenerátor segítségével – juttat ezüst-jodidot a felhőkbe. A generátorokat 2022-ben – az április 15-e és szeptember 30-a közti védekezési szezonban – 99 napon kellett, összesen 212 091 üzemórára bekapcsolni. Az eredmények pedig beszédesek: tavaly a gazdálkodók csak 28 400 hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos rendszer, jóval több mint kétszer ekkora területre, 72 ezer hektárra.