Sokan hagyták az utolsó pillanatra a kgfb-váltást

Biztosítás2020. jan. 13.Netriskbiztosítás,kötelező biztosításautó
A rovat támogatója:

Sokan a kgfb-szerződésváltást az utolsó pillanatra hagyták. A legkedvezőbb díjakra ezúttal is azok számíthattak, akik évek óta balesetmentesen közlekedtek, és a B10-es, azaz a legjobb Bonus-Malus-besorolással rendelkeznek. Szomorú, hogy sok a baleset az utakon.

Az év végi szerződésváltások mintegy 40 százaléka az utolsó pillanatban történt tavaly, hiszen minden kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb)  rendelkező üzembentartónak joga van évente egyszer, a szerződés évfordulójára (a biztosítási időszak utolsó napjára) felmondani a KGFB szerződését, és egy másik biztosítónál újrakötnie azt. Ez lényegében a kötelező biztosítóváltás, melynek a szerződéskötéshez hasonlóan szigorú szabályai vannak. Amennyiben a Netrisk.hu-n kötött új kötelező biztosítást, a kötelező biztosítás felmondása elsősorban attól függött, hogy időben el kellett juttatni a kért alkuszi megbízást, és ezt követően mindent elintéztek az ügyfél helyett.

A tavaly novemberben kezdődött év végi kgfb-kampány első felében az érintett ügyfelek 25 000 forint körüli éves átlagdíjon kötötték meg új szerződéseiket a statisztikák szerint.

A forgalomban lévő hazai gépjárműállomány több mint 20 százalékát jelenlegi tulajdonosa 2010 előtt vásárolta: ezeknek a járműveknek a kgfb-szerződése volt lecserélhető január elsejével. Ennek feltétele az volt, hogy az érintett szerződést az évforduló előtt minimum 30 nappal, tehát legkésőbb december elseje éjfélig fel kellett mondani. Az új biztosítás kiválasztására december 31-volt lehetőség.

Vannak olyan autóvezetők, akik szinte egész életükben egy biztosítóhoz hűségesek, és vannak, akik minden évben élnek a biztosító váltás lehetőségével – ez minden esetben egyéni döntés, azonban vannak tényezők, amelyeket érdemes mérlegelni. „A legfontosabb, hogy a kötelező biztosítás ára szolgáltatónként változhat, így érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy melyik biztosítónál milyen feltételekkel köthet kgfb-t. Ezt megteheti úgy is, hogy a biztosítóknál személyesen vagy telefonon érdeklődik, azonban sokkal egyszerűbb megoldás nyújt egy kötelező biztosítás kalkulátor: a Netrisk.hu-n képet kaphat az itthon elérhető kgfb-ajánlatokról, így pár perc alatt kiderül, hogy az oldalon elérhető-e jelenlegi szerződésénél előnyösebb konstrukció” – mondta Cseh Anett a Netrisk termékfejlesztési vezetője. A legtöbb biztosító már az elektronikusan adott alkuszi megbízást is elfogadja.

Egy átlagos kötelező gépjármű- felelősségbiztosítási díj közel 15 százalékkal drágult. Ez megfelelt a szakma várakozásainak.

A drágulás két fő oka az átlagosnál több baleset, és az ezzel összefüggő autószerelői munkák növekvő anyag- és bérköltsége. A jelentősen megemelt bérüket elsősorban a vállalási díjból pótolják az autószerelő cégek: drágul a javítás, miközben az alkatrészárak is nőttek, és ez kihat a biztosítási díjra is. A személyi sérülésekre egyre magasabb összegeket fizetnek ki a biztosító társaságok.

A legkedvezőbb díjakra ezúttal is azok számíthattak, akik évek óta balesetmentesen közlekedtek, és a B10-es, azaz a legjobb Bonus-Malus-besorolással rendelkeznek.

Az év végi kampányhoz hasonlóan évközben is számos díjkedvezményt kínáltak a biztosítók, melyek összességében akár harmadával is csökkenthetik az adott autóra vonatkozó fizetendő díjat. Ilyen kedvezmény jár például a bankszámláról történő díjfizetésre vagy az egyösszegű befizetésre is.

A kötelező biztosítás megszüntetése eladás miatt is szükségessé válhat, az úgynevezett érdekmúlásra ugyanakkor nem ez az egyetlen példa: a KGFB megszűnése a gépjármű forgalomból történő végleges kivonása, a jármű nem biztosítási esemény következtében történő megsemmisülése helyreállíthatatlanná válása vagy ellopása esetén is szükséges. A kötelező biztosítás megszüntetésének hatályba lépése ebben az esetben megegyezik az érdekmúlás jogi tényének hatályával, tehát amennyiben eladja az autóját, a kötelező biztosítást azzal a nappal kell megszüntetni, amikor lezajlott az adásvétel.

Amennyiben az ügyfél nem fizeti megfelelően a biztosítási díjat, „díj nemfizetés” jogcímen a biztosítónak kötelessége megszüntetni a biztosítási szerződést.

Erre abban az esetben kerülhet sor, ha a biztosítási díj esedékességétől számított 60. napig nem fizeti be hiánytalanul a hátralékát. Fontos, hogy amennyiben a szerződés díj nemfizetés miatt szűnt meg, az üzembentartó ugyanabban a biztosítási időszakban csak annál a biztosítónál köthet újabb kötelező biztosítást, ahol az előzményszerződése megszűnt, tehát biztosítóváltásra ebben az esetben nincs lehetőség (kivéve, ha az adott biztosítónak azóta megszűnt a KGFB művelésére vonatkozó tevékenységi engedélye).

Közös megegyezéssel történő megszűnés esetén, ha a rendes felmondásról lemaradt valaki, akkor biztosítási időszakon belül a KGFB szerződés kizárólag a felek (azaz a biztosító és az szerződő) közös megegyezésével szüntethető meg, de ehhez be kellene szerezni a biztosító támogatását is. Az esetek többségében erre kevés esély van! Ez azt is jelenti, hogy kiemelten fontos figyelni a felmondási határidő betartására, mert annak elmulasztása esetén nagy eséllyel újabb egy évet kell várnia a váltással – hívta fel a figyelmet Cseh Anett.