Vegán fehérjeforrások: mit mond a szakértő, és mit használ Tomán Szabina?
Bor és GasztronómiaEgyre többen keresik a növényi alapú megoldásokat táplálkozásukban. Adódik azonban ilyenkor a kérdés, vajon hogyan biztosítható a megfelelő fehérje- és minden más bevitel vegán étrend mellett? Fehérjére ugyanis szükség van, ez nem is kérdés. Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük a növényi fehérjékről.
A fehérje fontos szerepet játszik szervezetünk energiaellátásában, mivel az aminosavak, melyek a fehérjék építőelemei, alapvető fontossággal bírnak a sejtek működésében, a szövetek regenerációjában a meglévő izomzat és kötőszövetek fenntartásában, valamint az izomépítésben.
Ha megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét fogyasztunk, az segíthet fenntartani energiaszintünket is, mivel pedig lassabban emésztődnek, mint a szénhidrátok, hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet és jobban támogathatják a fogyást.
A növényi fehérjék esetében előnyként említhető a rost- és antioxidáns-tartalom, amelyek nemcsak a megfelelő emésztést támogatják, hanem hosszabb ideig tartó teltségérzetet is biztosíthatnak valamint az oxidatív stressz csökkentésében is közreműködhetnek. Bár gyakran hiányosak valamely esszenciális aminosavakban, megfelelő kombinációjukkal (például rizs-, borsó-, szója-, kender-, tömagfehérje) ez a hiány pótolható, így kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként ugyanolyan hatékonyak lehetnek a fogyásban. A növényi fehérjék alacsonyabb kalóriatartalma révén pedig a bevitt energiamennyiség is könnyebben kontrollálható.
– sorolja fel a növényi fehérjék előnyeit Goda Gábor. Azoknak, akik növényi étrenden élnek, a döntésnél érdemes figyelembe venni az aminosavprofilt, és a B12 vitamin tartalmat. Vegán étrend esetén a B12 vitamin pótlása kiemelten fontos, mert a vegán étrend ezt az esszenciális anyagot nem tartalmazza.
A jól összeállított növényi-alapú fehérjefogyasztás kialakítása azonban gondos tervezést igényel, hiszen a növényi fehérjék nem rendelkeznek önmagukban "teljes" aminosav-profillal. A megoldás a különböző források kombinációja, az étkezések gondos tervezése és a megfelelő főzés, valamint szükség esetén a kiegészítők, mint például B12 vitamin alkalmazása. Ez a komplex megközelítés nemcsak az esszenciális aminosavak biztosítását teszi lehetővé, hanem hozzájárul egy hosszútávon fenntartható és egészséges táplálkozási stílus kialakításához is.
– folytatja mondandóját Goda Gábor.
Olykor Tomán Szabina is vegán fehérjeport választ – De miért?
Tudom, hogy sokan kíváncsiak, hogyan maradok formában, és milyen trükköket vetek be a mindennapokban. Az elmúlt 10 évben rengetegen kérdeztek arról, hogyan lehet jól és egészségesen fogyni, és persze arról is, én mit használok
– kezdi Tomán Szabina.
Évek óta azon dolgozunk a csapattal, hogy termékeink a lehető legjobbak legyenek. A fehérjeporok családja különösen a szívügyem, hiszen nemcsak fogyókúra alatt, de a mindennapokban, például edzés után is elengedhetetlenek. Egyre többen térnek át a növényi alapú étrendre etikai, egészségügyi vagy életmódbeli okokból, és nekik is szerettünk volna valami igazán jót kínálni. Bevallom, én is gyakran nyúlok vegán fehérjeporhoz, mert sok szempontból előnyösebb lehet, mint a tejsavó alapú – persze mindenkinek más jön be, de érdemes kipróbálni!
Szabina azt is elárulja, miért érdemes adni egy esélyt a növényi alapú változatoknak:
Igaz, hogy önmagában egy növényi fehérje, például a borsófehérje, lehet hiányos bizonyos aminosavakba például metioninban, de a jól összeállított vegán keverékek – mint a borsó és barnarizs kombó – ugyanolyan teljes értékű fehérjeforrások, mint akár a tejsavó. A borsó-, rizs-, kendermag- vagy tökmagfehérje alapú vegán készítmények kíméletesek az emésztőrendszerhez, főleg, ha fermentált (vagyis élőflórás) változatot választunk. A Toman Diet és a Take it by Toman vegán fehérjeporai éppen ezért lettek annyira népszerűek: letisztult, nem túl édes ízük van, és egyszerűen jól esnek. Én is szívesen fogyasztom őket!
