A béremeléssel elégedettek, a hálapénzkommandót elutasítják az orvosok

Életmód2021. aug. 10.H. É.

Öt orvosból négy elégedett vagy nagyon elégedett az alapbér emelésével, amit az orvoskamara a hálapénz megszüntetésének egyik alapfeltételeként határozott meg. A paraszolvencia büntethetőségét is támogatják a doktorok, a hálapénzt elfogadó orvosokat lebuktatni hivatott próbavásárlásokat azonban nem.

Plakátkampányt indít a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a hálapénz ellen, mert úgy látják, hiába minősül bűncselekménynek paraszolvenciát adni és elfogadni, az orvosi csúszópénz az elmúlt 70 évben olyan mértékben beépült a közgondolkodásba, hogy időbe telik, mire mindenkihez eljut: ez immár korrupció, amit büntetnek.

Lénárd Rita alelnök a köztestület sajtótájékoztatóján közölte: intézményenként 20-20, összesen 4 ezer plakátot helyeznek ki a fenntartó engedélyével és támogatásával a kórházakba a napokban.

Emlékezetes, hogy a MOK jelenlegi vezetéséből többen is alapító tagjai voltak a 2015 márciusában indult 1001 orvos hálapénz nélkül csoportnak. Az ő törekvéseiket átvéve harcolt a kamara azért, hogy a hálapénzt nyilvánítsák bűncselekménynek, de előbb teremtsék meg a feltételét a kivezetésének. Vagyis, legyen érdemi orvosbér-emelés azért, hogy a gyógyítók paraszolvencia nélkül is meg tudjanak élni a fizetésükből.

A MOK most ismertetett reprezentatív felmérése szerint a tavaly törvénybe iktatott új orvosi alapbér-táblával a többség, öt orvosból négy elégedett is. A régebb óta a pályán lévők jellemzően elégedettebbek az új fizetésekkel, mint a fiatalabbak. Az elégedetlenek szerint átlagosan havi nettó másfél millió forintot kellene keresnie jelenleg egy orvosnak.

Álmos Péter, a MOK másik alelnöke a felmérés kapcsán megjegyezte, hogy a jelenlegi bérrendezéssel a magyar orvosi alapbérek 2023-ban fogják elérni a 2019-es osztrák orvosbérek 55 százalékát.

A felmérésben válaszadók közel kétharmadának ugyanakkor már most javult vagy jelentősen javult az anyagi helyzete. Akik úgy nyilatkoztak, hogy romlott vagy sokat romlott az anyagi helyzetük, ezt leginkább a hálapénz (42%) és a másodállás (32%) megszűnésével, illetve az ügyeleti díjak csökkenésével (26%) magyarázzák.

Az ügyeletet vállaló orvosoktól megkérdezték, mekkora nettó órabért tartanának elfogadhatónak. Hétköznapokon ez az összeg óránként 9.000, hétvégéken 12.000 forint körül alakul.

Ami a hálapénz büntethetőségét illeti, az orvosok majdnem kétharmada, 74 százaléka egyetért ezzel, ugyanakkor a korrupcióvá minősítéssel már csak 55 százalék. A „hálapénz-kommandó” működésével, vagyis a próbavásárlásokkal pedig még kisebb arányban tudnak azonosulni: a paraszolvenciát (továbbra is) elfogadó orvosokat lebuktatni hivatott módszert csak a megkérdezettek kicsit több, mint egyharmada támogatja (36,5%), míg a szerény többségük ellenzi. Ugyanez a tendencia érvényesül valamennyi demográfiai és szakmai csoportnál, tehát a módszert nem csak a „hálapénzes” szakterületek érzik idegennek.

Szinte teljes konszenzus van mindemellett abban a megkérdezettek körében, hogy mérséklődött a hazai egészségügyben a hálapénz adása és elfogadása. Különösen a sebészek számoltak be „erőteljes” mérséklődésről.