A szemmozgás elemzésével segíti a diagnózist egy magyar egészségipari fejlesztés

Egészség2021. júl. 12.Haiman Éva

A koronavírus, de más kórokozó miatt is kialakulhatnak szédüléssel járó neurológiai elváltozások. Ezek diagnosztizálásában nagy előrelépést jelenthet az a mesterséges intelligenciával támogatott diagnosztikai rendszer, amelyet az MMS One Zrt. fejleszt, nagyrészt kormányzati támogatással.

Az informatikai és üzletviteli tanácsadással, fejlesztéssel foglalkozó MMS One az Egészségipari Támogatási Programon (ETP) keresztül 569 millió forintot kap fejlesztésre és gyártásra az összesen 712,5 millió forintos keretösszegű beruházáshoz.  

Kovács Gábor vezérigazgató tájékoztatása szerint a cég korábban is foglalkozott a gépi látáshoz, vagyis a kamerás jelfeldolgozók rendszerek és az azokhoz kapcsolódó algoritmusok fejlesztésével, így egy drón alapú légi irányító rendszert is kidolgoztak.

Az egészségipar ugyanakkor a vállalat számára egy új terület, ahová leginkább a győri egyetemmel közös projektek során kapott impulzusok nyomán merészkedtek, arra gondolván, hogy a jelfeldolgozásban elért eredményeiket, összegyűlt tapasztalataikat ezen a területen is hasznosítani tudnák.

„Van egy erős infrastruktúránk a gépi látásra, a legapróbbtól a legnagyobbig gyakorlatilag bármilyen kamera képének a feldolgozására, értelmezésére össze tudunk állítani egy algoritmust. Magyarul: meg tudjuk >tanítani< a számítógépet arra, hogy értelmezze a kamera képét, abból következtetéseket vonjon le, és szükség esetén akciót generáljon” – magyarázta a vezérigazgató.

A mostani fejlesztésnél konkrétan arról van szó, hogy egy olyan diagnosztikai eszközt fejlesszenek, amely – akár szemüvegbe, akár a látásvizsgálatnál használthoz hasonlatos állványra telepített – kamerával rögzíti az adott páciens szemmozgását, amit azután az algoritmus segítségével a kamerához csatlakoztatott számítógép kielemez. 

Azzal kapcsolatban, hogy milyen jellegű elváltozásoknál lehet hasznos egy ilyen berendezés, a cég első embere azt mondta:

számos idegrendszeri problémára utalhatnak a szem mozgásában tapasztalható elváltozások. A fejlesztés fókusza azonban jelenleg a szédüléses tünetegyüttes, ami meglehetősen gyakori a különböző vírusfertőzéseket követően, így a Covid után is.

Kovács Gábor hozzátette: terveik szerint az általuk fejlesztendő eszköz ugyanolyan hasznos lehet majd a neurológiai elváltozások, első körben a szédüléses tünetegyüttes diagnosztizálásában, mint az EKG a szívproblémák kiszűrésében. De, amint az utóbbi, az előbbi sem helyettesíti majd az orvost, viszont segíteni az orvosokat, meg tudja jelölni a kritikusnak talált részeket, jeleket.

A fejlesztéshez már nagyrészt elkészültek a kamerák és az algoritmusok, így hamarosan kezdődhet a finomhangolás, ami nagyjából egy-másfél évet vesz majd igénybe. Ez idő alatt több kórház bevonásával, 100-150 betegnél szeretnék tesztelni a lehetőségeket, természetesen a humánbiológiai kutatások által előírt szigorú feltételek mellett. 

Az már viszonylag régóta ismert, hogy a szem mozgásából sok mindenre lehet következtetni, a terület azért még kellően új ahhoz, hogy legyen innovációs potenciál az ilyen jellegű fejlesztésekben – mondta a vezérigazgató.  A tervek szerint nagyjából egy-másfél év alatt tökéletesíthető az eljárás, az algoritmus, és tető alá hozható az eszköz prototípusa, az MMS One Zrt.-nek ugyanis feltett szándéka, hogy ebből termék, mégpedig a mindennapokban használható diagnosztikus eszköz legyen, amit a későbbiekben további képességekkel lehet majd felruházni a gyorsabb, pontosabb diagnózisok és az orvosok terheltségének csökkentése érdekében.