A túlzott alkoholfogyasztás már a fiataloknál nagy gond, csak nem beszélünk róla

Egészség2021. nov. 13.Haiman Éva

A fiataloknál sokkal nagyobb gond az alkohol-, mint a drogfogyasztás, csak nem beszélünk róla. Ráadásul sokan azt hiszik, az ízesített italok, a koktélok kevésbé veszélyesek, mint a sör vagy a pálinka – mondja Hajnal András pszichiáter. A Pécsi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikájának adjunktusát a száraz november kezdeményezés apropóján kérdeztük.

A Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány 2016-ban indította el Száraz november kampányát azzal a céllal, hogy egy hónapon át felhívják a figyelmet a mértékletesség fontosságára az alkoholfogyasztásban is.

Hajnal András szerint a kezdeményezés különösen fontos Magyarországon, ahol közismerten sok, egyes becslések szerint az egymilliót is eléri az alkoholisták száma.

A pszichiáter szerint

sokan éppen a száraz november kapcsán döbbenhetnek rá, hogy problémáik vannak az alkohollal, amikor megpróbálnak egy hónapig a nélkül létezni. Sokan küzdenek ugyanis alkoholproblémával úgy, hogy azt észre sem veszik, azt gondolják, napi 3-4 sör még nem alkoholizmus. Lehet, hogy számukra ekkora mennyiség még valóban nem okoz érezhető problémát, holott ez már veszélyeztető állapot, amibe bele kell avatkozni.

Alkoholistává ugyanis nem néhány hét vagy hónap alatt válik valaki, ez egy több éves, egyeseknél több évtizedes folyamat.

De mindenképpen vannak előjelei:

ha valaki mindennap iszik; ha több csúszik le, mint amennyit tervezett; ha mindig van oka rá, hogy igyon; ha eleve a körül forognak a gondolatai, hogy mikor ihatna – ezek biztos jelei az alkoholproblémának.

Ha pedig már kialakult a függőség, akkor mindig több és több kell ahhoz, hogy elérje a kívánt hatást, ilyenkor már megvonásos tünetek is jelentkezhetnek. Ekkor már az is megeshet, hogy többször megpróbált az illető leszokni, de nem sikerült, és szinte biztos, hogy a munkája, az emberi kapcsolatai, a családja is megsínyli az alkoholt.

Hajnal András azt mondja, sokan vannak, akik csak fiatal korukban, a többiek nyomására, buliból isznak sokat, de aztán le tudják tenni. Másoknál megmarad ez a szokás, és függőséggé válik, ezért is nagyon aggasztó, hogy a problémás ivás már a tizenéveseknél megjelenik. Ők általában alkalomszerűen isznak, de akkor sokat, nem ritkán a kortársak negatív megítélésétől tartva. Az alkohol sajnos társadalmi szinten is elfogadottabb, mint a drog, gyakorlatilag a kultúránk része, hogy mindig találunk okot az ivásra – fogalmaz a szakember, hozzátéve: mivel az alkoholhoz könnyebben hozzá lehet jutni, mint a kábítószerekhez, ezért ez sokkal nagyobb probléma a fiatalok esetében is idehaza, mint a drogfogyasztás, csak nem beszélünk róla. 

A most oly divatos koktélok, az ízesített italok pedig nagyon veszélyesek, mert az alkohol ugyanúgy bennük van, ugyanaz a hatásuk minden értelemben, mint a sörnek, bornak vagy a tömény párlatoknak, a fiatalok mégis azt gondolják, ezek kevésbé ártalmasak.Arra a kérdésre, hogy vajon akkor ezt a fajta „kulturális” szokást átörökítjük-e a génjeinkben, úgy válaszolt: az alkoholfüggőség háttere összetett. Legalább fele részben ott van a genetikai meghatározottság, de ugyancsak számít, hogy ki milyen mintákat lát, milyen az illető személyisége, és az is, hogy a közeg, amelyben él, mennyire megengedő az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Itt bőven van még mozgástér, ezért is jók ezek a kampányok. Sőt, a legjobb az lenne, ha egész évben lennének – vélekedik.

A leszokás ugyanis nagyon nehéz, gyakori a visszaesés, ezért akár évekbe telhet, és egy alkoholfüggőből sosem lesz „szociális ivó”, neki teljesen absztinenssé, „száraz ivóvá” kell válnia, hogy újjá tudja építeni az életét, ami az alkoholizmus évei alatt általában romokban hever.A leszokást segítő eszközök, akár csak a függőség okai, összetettek, helyük van benne az önsegítő csoportoknak, a rehabilitációs intézeteknek, a szocio- és pszichoterápiának is. A folyamat elején, a megvonásos tünetek enyhítésében akár kórházi kezelésre is szükséges lehet, a gyógyszereknek is itt van szerepük, bár a teljes folyamatban ezek ma már kevésbé hangsúlyosak, mert ugyanúgy „szerek”, mint az alkohol – magyarázza a pszichiáter.

A leszokás folyamatába ráadásul, mondja Hajnal András, be kell vonni az egész családot, mert az egész „rendszert” újra kell tervezni, a családi, párkapcsolati játszmákat le kell bontani ahhoz, hogy az eredmény tartós legyen, a dolgok jó irányba tudjanak haladni. 

A háziorvosoknak is óriási szerepük van az alkoholbetegség felismerésében, a betegek szakemberhez irányításában. Ők ugyanis azok, akik észlelhetik azokat a testi tüneteket, amelyeket az alkoholizmus okoz.

Az alkoholbetegek között nem csak a neuropszichiátriai zavarok, a traumás sérülések, vagy a májbetegségek gyakoribbak, de a daganatok, és a szív-érrendszeri problémák is.