Nagyon megnőtt a liszt és a cukor iránti hazai kereslet - de van elég a boltokban

Elemzések2021. nov. 12.Dajkó Ferenc Dániel

Nyugat-Európából egyre többször hallani a hírekben, hogy akadoznak az ellátási láncok, az Egyesült Királyságban pedig alapvető élelmiszerek is hiánycikknek számítanak. Hogy megnézzük, mi a helyzet itthon, több fővárosi boltba is ellátogattunk és a liszt, valamint a cukor forgalmáról kérdeztük a dolgozókat. Több helyen megemelkedett forgalomról számoltak be, de sehol nem tapasztalható tömeges pánikvásárlás.

Áruhiány nyugaton

Egyre több hír érkezik Nyugat-Európából és az Egyesült Államokból arról, hogy akadozik az ellátás és bizonyos termékekből áruhiány alakult ki. Több nemzetközi lap, köztük a CBS, a CNBC és a The New York Times is cikkezik az ellátási láncok problémáiról. A hiánycikkek egy jelentős része Ázsiából származó elektronikai eszköz, de hétköznapi fogyasztási cikkek is elkezdtek elfogyni a polcokról. Ez utóbbi, ami a leginkább aggasztó, hiszen érthető okokból az is szokatlan a mögöttünk álló évtizedek után, ha nem jön meg Karácsonyra a megrendelt játékkonzol, vagy ha várni kell az új autóra, de a legrosszabb, ha bemegyünk a boltba és nem találjuk meg a keresett élelmiszert, vagy tisztasági cikket.  

(A játékok és elektronikai cikkek esetleges karácsonyi hiányáról a növekedés.hu cikke ide kattintva olvsaható.)

Angliában üresek a polcok

Élelmiszer hiányról egyenlőre leginkább Nagy-Britanniából hallani, ahol a Brexit miatt kialakult krónikus munkaerőhiány ráerősített a más országokban is tapasztalható pandémia okozta negatív gazdasági folyamatokra. Így a szigetországban van, hogy a hús, a liszt, a spárga és még számos más alapanyag nem található meg a polcokon. Ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felhalmozásba, pánikvásárlásba kezdtek, és láthattuk az első járványhullám során, hogy ezek a folyamatok könnyedén tovább gyűrűznek más országokba is.

(A Brexit okozta problémákról és a brit áruhiányról a növekedés.hu cikkei ide és ide kattintva olvashatóak.)

Magyarország önellátó

Az első hullám idején itthon is rövid időre hiánycikké vált a boltokban a cukor a liszt és a húsfélék. Hazánkban elegendő élelmiszert állítanak elő a lakosság ellátására, ezt akkor is kifejtették a szakértők, így az ideiglenes áruhiány a túlzott lakossági felvásárlás miatt alakulhatott ki. A növekedés.hu-nak 2020 áprilisában Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke is elmondta, hogy alapvető élelmiszerekből Magyarország a hazai igények 120 százalékának az előállítására képes. (A kamara elnökével készített interjú ide kattintva olvasható.)  Most is szárnyra kaptak olyan hírek, hogy cukorból és lisztből az emberek a boltokban elkezdtek nagyobb mennyiségeket felvásárolni, így több boltba is ellátogattunk, hogy megnézzük van-e ezekből elegendő mennyiség a polcokon és megkérdeztük, hogy valóban megnőtt-e ezekre a termékekre a kereslet az utóbbi időben.

Van áru a polcokon

A XIV. kerületben, a IV. kerületben és a III. kerületben mentünk el különböző üzletekbe, többek közt diszkontláncokba, hipermarketekbe és kisebb közértekbe is. (A meglátogatott kereskedelmi egységek mindegyike sűrűn lakott területen nagyobb lakótelepek közelében helyezkedik el.)

A boltok mindegyikében azt tapasztaltuk, hogy bőségesen volt áru a polcokon nemcsak lisztből és cukorból, de más tartós élelmiszerekből is, ráadásul általában több cég termékei is megtalálhatóak voltak közülük.

A közértekben a helyzet változatlan

Az általunk felkeresett két kisebb közértben a dolgozók azt mondták, nem érzékeltek változást a keresletben és csak a szokásos mennyiséget rendelik jelenleg is ezekből a termékekből, bár hozzá tették, hogy a karácsonyi időszak közeledtével épp cukorból és lisztből valamennyire nőni szokott a fogyasztás, mert az emberek többet sütnek otthon például süteményeket, bejglit, mézeskalácsot.

A hipermarketekben nőtt a kereslet

A meglátogatott három hipermarketekben már jelentősebb fogyasztás növekedésről számoltak be a megkérdezett áruházi dolgozók. Állításuk szerint gyakrabban kell tölteni a polcokat és úgy vélik, a raktárakba berendelt mennyiség is megnövekedett az elmúlt 1-2 hétben. Többen kiemelték, hogy a mostani helyzet nem hasonlítható az első járvány hullám idején tapasztalható extrém felvásárlási lázhoz, de érezhetően többen vannak, akik láthatóan nem csak egy hétre előre vásárolnak be ezekből ezekből a fogyasztási cikkekből (és konzervekből, száraztésztából). A pipere cikkek terén alapvető változásokat nem tapasztalnak. Egyedül talán a korábbi mumus toalettpapír aminek a forgalma minimálisan megugrott.

A saját márkás kevés volt

A megkeresett három diszkontbolt közül kettőben hasonló a helyzet. Bár egyértelműen ki tudják elégíteni a vásárlói igényeket, viszont érzékelnek némi extra forgalmat a cukor és a liszt esetében, bár az egyik helyen a bolt egyik munkatársa itt is hozzátette, hogy az őszi időszak mindig forgalom növekedéssel jár. 

A harmadik diszkont üzletben, ahol jártunk érdekes kép fogadott: a saját márkás lisztből meglepően kevés volt a polcokon és helyette egy olyan kereskedelmi márka terméke volt kipakolva, ami alapvetően nem kapható a boltban. Az itt megkérdezett eladók megerősítették, hogy valóban jelentős forgalom élénkülést tapasztaltak a cukor és a liszt terén, ami pont egybeesett a sajátmárkás liszt akciójával, így abból a készleteik gyorsan kimerültek. Ennek megfelelően egy olyan magyar beszállítótól pótolták a hiányzó mennyiséget, aki amúgy is szokott nekik szállítani például liszt különlegességeket, viszont sima búza finomlisztet általában nem. Azt azonban ebben a boltban is kiemelték, hogy pánikszerű vásárlást tömegesen nem tapasztalnak egyenlőre és nem érzékelik úgy, hogy a központi raktárak ne tudnák megoldani a bolt ellátását.

Itthon nincs áruhiány

Összegezve tehát tapasztalható itthon is egy kisebbfajta felvásárlás, legalábbis az általunk felkeresett helyeken, viszont tömeges felhalmozás, pánik vásárlás egyenlőre nem jellemző. Az emberek nyugodtabbak és nem tapasztalhatóak a 2020 tavaszán látottak. Üres polcokkal sehol nem találkoztunk és összességében árubőség jellemzi a magyar boltokat. Ettől függetlenül van egy megnövekedett kereslet a tartós élelmiszerekre, ami meghaladja a szokásos szezonális forgalombővülést, azonban ez még az általunk tapasztaltak alapján úgy tűnik, hogy a beszállítók, a logisztikai központok és a boltok által kezelhető mértékű.